wybierz kategorie wiadomości
Geodeci z UPWr najlepsi w programie H2020
28.03.2019
Po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu został liderem projektu finansowanego w ramach programu H2020. Wartość projektu to blisko 800 tysięcy euro, z czego 400 tysięcy trafi na naszą uczelnię.
Studenci weterynarii na zawodach w Edynburgu
27.03.2019
Arek Kaznowski zajął pierwsze miejsce w konkurencji ujeżdżenia w międzynarodowych zawodach studentów weterynarii w Edynburgu. Zawody organizowała Królewska Szkoła Weterynaryjna.
Studenci UPWr wśród wyróżnionych wolontariuszy
20.03.2019
Bartek Jakubiak i Kacper Mędygrał znaleźli się wśród osób nominowanych w konkursie Wrocławskie Oblicza Wolontariatu. Kacper został wyróżniony nagrodą specjalną jury.
Potencjał rolniczy Dolnego Śląska i DOZEDO
07.03.2019
Hodowla bydła mięsnego to szansa dolnośląskiego rolnictwa? Naukowcy i hodowcy wspólnie o przyszłości wołowiny, jej znaczeniu w gospodarce i żywieniu człowieka.
Stypendia ministra dla wybitnych
27.02.2019
Troje studentów weterynarii i dwie doktorantki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – stypendyści ministra nauki i szkolnictwa wyższego docenieni za wybitne osiągnięcia naukowe.
Tytuł studenta-wynalazcy ponownie na UPWr
15.02.2019
Ewa Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, wraz z zespołem zdobyła tytuł studenta-wynalazcy i będzie reprezentować Polskę podczas Międzynarodowej Wystawy Wynalazków w Genewie. Joanna Kozłowska, zeszłoroczna laureatka, zdobyła wyróżnienie.
O miłosnym działaniu lubczyku i walorach szafranu
14.02.2019
Naukowe wyjaśnienie działania roślin, które od wieków mają pomagać w miłości. O roślinnych afrodyzjakach opowiada prof. Anita Biesiada z Katedry Ogrodnictwa UPWr.
Kotka Maja okociła się dzięki... UPWr
13.02.2019
Pierwszy udany i opisany zabieg sztucznej inseminacji kotki w naszej części Europy – specjaliści z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich mogą pochwalić się dużym sukcesem.
Prof. Romuald Żmuda nie żyje
11.02.2019
W sobotę, 9 lutego, po ciężkiej chorobie, zmarł dr hab. Romuald Żmuda, prof. nadzw., dyrektor Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska. Miał 59 lat.
BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy
05.02.2019
W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.
Studenci UPWr w programie TopMinds
24.01.2019
Troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego zakwalifikowało się do programu TopMinds. To Igor Turkiewicz, Karolina Tkacz – doktoranci prof. Anety Wojdyło oraz Marta Kawicka z I roku weterynarii.
Zmarł prof. Ryszard Badura
14.01.2019
Był wybitnym naukowcem, który otworzył medycynę weterynaryjną na współpracę z medycyną człowieka. Cztery kadencje stał na czele Uniwersytetu Przyrodniczego. Odszedł człowiek-legenda z uczelnią związany od 1945 roku.
Studentka UPWr na stażu w RPA
11.01.2019
Katarzyna Bugiel, studentka VI roku weterynarii UPWr, odbyła staż w Parku Narodowym Krugera w RPA. Nam opowiada o tym, jak wygląda leczenie i ochrona dzikich zwierząt w rezerwacie, w którym ogromnym problemem jest kłusownictwo.
Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr
09.01.2019
Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.
Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami
03.01.2019
Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.
Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107
02.01.2019
W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.
Ekspert UPWr: warto jeść ryby
20.12.2018
O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę
19.12.2018
Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.
RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska
14.12.2018
16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.
Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi
13.12.2018
Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.
„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr
12.12.2018
Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.