eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: Jak przystroić dom na wiosnę i Wielkanoc?

13.04.2022

Wiosną, po długiej zimie, przyroda budzi się do życia. Coraz cieplejsze dni sprawiają, że świat staje się pełen barw, zieleni, kwiatów – a te, które rosną wokół nas, można wykorzystać do stworzenia pięknych kompozycji. O tym, jakich roślin można użyć, opowiadają dr Marta Monder i dr Marta Czaplicka, a dr Ewa Podhajska mówi o nietypowych, wczesnowiosennych ozdobach, jakie wykonały jej studentki.

Naukowiec z UPWr powołany do Rady Gospodarki Przestrzennej RFN

11.04.2022

Dr Maciej Zathey z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego został powołany przez ministrę mieszkalnictwa, rozwoju miast i budownictwa Republiki Federalnej Niemiec, Klarę Geywitz, do Rady Gospodarki Przestrzennej na 20. okres legislacyjny Bundestagu.

Międzynarodowe projekty edukacyjne na UPWr

08.04.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zgodnie ze strategią rozwoju dąży do wzmożenia współpracy międzynarodowej. Za nami konferencja „Study in Poland”, a przed: kolejne międzynarodowe projekty wpisujące się w założenia o umiędzynarodowieniu, zapewniające naukowcom większą mobilność i interdyscyplinarność.

Study in Poland 2022. Wyzwania, egzamin i odpowiedzialność

04.04.2022

Tegoroczna konferencja „Study in Poland” pierwotnie miała dać odpowiedź na pytania, czym dzisiaj powinno być umiędzynarodowienie polskich uczelni i jak wpłynęła na nie digitalizacja przyspieszona przez pandemię, ale podczas dwudniowego spotkania we Wrocławiu jednym z istotniejszych tematów była wojna w Ukrainie i jej konsekwencje dla polskich uczelni.

Study in Poland 2022

29.03.2022

Tegoroczna konferencja „Studenci zagraniczni w Polsce 2022” miała dać odpowiedzi na pytania, jak powinno wyglądać umiędzynarodowienie polskich uczelni, zwłaszcza w kontekście doświadczenia pandemii. Dzisiaj jednak jednym z kluczowych wątków stała się wojna w Ukrainie i ponad 2 miliony uchodźców, którzy dotarli do Polski – wśród nich jest wielu studentów.

Prof. Korczyński: – Doktorat wdrożeniowy to sztuka partnerstwa

21.03.2022

Prof. Mariusz Korczyński, promotor doktoratu wdrożeniowego, realizowanego w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podkreśla, że podstawą współpracy doktoranta i naukowca jest partnerstwo obu stron.

Naukowcy z UPWr realizują projekt z programu Horyzont Europa

15.03.2022

Naukowcy z Instytutu Inżynierii Środowiska oraz Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności zaczęli realizację międzynarodowego projektu SYMBIOREM w ramach programu Horyzont Europa. Cel to opracowanie rozwiązań, które pozwolą poprzez odpowiedni dobór mikroorganizmów i roślin usuwać zanieczyszczenia z terenów poprzemysłowych i zbiorników wodnych.

Projekt APM NAWA tworzy międzynarodową sieć naukowców

07.03.2022

Instytucje biorące udział w projekcie APM NAWA specjalizują się w różnych wymiarach weterynarii. Dzięki koordynowanym przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu międzynarodowym wymianom akademickim dziedzina ta rozwinie się szybciej.

EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów

22.02.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.

Abubakar Bello: – Modele matematyczne to przyszłość

18.02.2022

Pochodzący z Nigerii doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, Abubakar Bello, planuje za pomocą populacyjnego modelowania farmakokinetycznego zbadać, jak leki przeciwpasożytnicze, takie jak lazalocyd, rozmieszczają się w organizmach kur niosek i jak przechodzą do jaj. Jego badania pomogą organom regulacyjnym do spraw bezpieczeństwa żywności usprawnić ocenę zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów.

City&Co, czyli jak stworzyć miasto przyjazne seniorom

14.02.2022

Konsorcjum z udziałem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będzie realizować jeden z projektów nagrodzonych w międzynarodowym konkursie ENUTC: ERA-NET Urban Transformation Capacities. Na 152 wnioski finansowanie zdobyło tylko 16.

Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr

05.01.2022

Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png