wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: Jak przystroić dom na wiosnę i Wielkanoc?
13.04.2022
Wiosną, po długiej zimie, przyroda budzi się do życia. Coraz cieplejsze dni sprawiają, że świat staje się pełen barw, zieleni, kwiatów – a te, które rosną wokół nas, można wykorzystać do stworzenia pięknych kompozycji. O tym, jakich roślin można użyć, opowiadają dr Marta Monder i dr Marta Czaplicka, a dr Ewa Podhajska mówi o nietypowych, wczesnowiosennych ozdobach, jakie wykonały jej studentki.
Naukowiec z UPWr powołany do Rady Gospodarki Przestrzennej RFN
11.04.2022
Dr Maciej Zathey z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego został powołany przez ministrę mieszkalnictwa, rozwoju miast i budownictwa Republiki Federalnej Niemiec, Klarę Geywitz, do Rady Gospodarki Przestrzennej na 20. okres legislacyjny Bundestagu.
Międzynarodowe projekty edukacyjne na UPWr
08.04.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zgodnie ze strategią rozwoju dąży do wzmożenia współpracy międzynarodowej. Za nami konferencja „Study in Poland”, a przed: kolejne międzynarodowe projekty wpisujące się w założenia o umiędzynarodowieniu, zapewniające naukowcom większą mobilność i interdyscyplinarność.
Study in Poland 2022. Wyzwania, egzamin i odpowiedzialność
04.04.2022
Tegoroczna konferencja „Study in Poland” pierwotnie miała dać odpowiedź na pytania, czym dzisiaj powinno być umiędzynarodowienie polskich uczelni i jak wpłynęła na nie digitalizacja przyspieszona przez pandemię, ale podczas dwudniowego spotkania we Wrocławiu jednym z istotniejszych tematów była wojna w Ukrainie i jej konsekwencje dla polskich uczelni.
Study in Poland 2022
29.03.2022
Tegoroczna konferencja „Studenci zagraniczni w Polsce 2022” miała dać odpowiedzi na pytania, jak powinno wyglądać umiędzynarodowienie polskich uczelni, zwłaszcza w kontekście doświadczenia pandemii. Dzisiaj jednak jednym z kluczowych wątków stała się wojna w Ukrainie i ponad 2 miliony uchodźców, którzy dotarli do Polski – wśród nich jest wielu studentów.
Prof. Korczyński: – Doktorat wdrożeniowy to sztuka partnerstwa
21.03.2022
Prof. Mariusz Korczyński, promotor doktoratu wdrożeniowego, realizowanego w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podkreśla, że podstawą współpracy doktoranta i naukowca jest partnerstwo obu stron.
Naukowcy z UPWr realizują projekt z programu Horyzont Europa
15.03.2022
Naukowcy z Instytutu Inżynierii Środowiska oraz Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności zaczęli realizację międzynarodowego projektu SYMBIOREM w ramach programu Horyzont Europa. Cel to opracowanie rozwiązań, które pozwolą poprzez odpowiedni dobór mikroorganizmów i roślin usuwać zanieczyszczenia z terenów poprzemysłowych i zbiorników wodnych.
Projekt APM NAWA tworzy międzynarodową sieć naukowców
07.03.2022
Instytucje biorące udział w projekcie APM NAWA specjalizują się w różnych wymiarach weterynarii. Dzięki koordynowanym przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu międzynarodowym wymianom akademickim dziedzina ta rozwinie się szybciej.
EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów
22.02.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.
Abubakar Bello: – Modele matematyczne to przyszłość
18.02.2022
Pochodzący z Nigerii doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, Abubakar Bello, planuje za pomocą populacyjnego modelowania farmakokinetycznego zbadać, jak leki przeciwpasożytnicze, takie jak lazalocyd, rozmieszczają się w organizmach kur niosek i jak przechodzą do jaj. Jego badania pomogą organom regulacyjnym do spraw bezpieczeństwa żywności usprawnić ocenę zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów.
City&Co, czyli jak stworzyć miasto przyjazne seniorom
14.02.2022
Konsorcjum z udziałem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będzie realizować jeden z projektów nagrodzonych w międzynarodowym konkursie ENUTC: ERA-NET Urban Transformation Capacities. Na 152 wnioski finansowanie zdobyło tylko 16.
Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr
05.01.2022
Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.