wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/RGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQYhE1A5BA4iB1gWKg8bYxUzWRg9SlkTDFAAEmU8AhcLBihMRgkTA2AEWxU8ClhhXSVXVnRKE0MMXhcQPBMECUBTZ1QTSlUWLA1QWHFGSSMVeRIEOQ8GbgpQUEl5YE8ODQcxE14KGx8_QQ1YJQFOPFQ0RBE_BxFIQRhQACE2CE9YSyYZAl9HAn9QB1g2/odra-poziom-wody-glowna.jpg)
Eksperci UPWr o Odrze: wody w rzece jest coraz mniej, a to przepis na katastrofę
06.09.2022
Odra nie jest rzeką zbyt zasobną w wodę, a w lipcu na odcinku między Ścinawą a Głogowem, jej głębokość wynosiła miejscami tylko 28 cm! To sytuacja ekstremalna, nazywana suszą hydrologiczną. Czy możemy to zmienić? Tak, ale tylko gdy zawalczymy o to wszyscy wspólnie – mówi dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego UPWr.
![](/thumb/DGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRouAEsDGRMoTlgeOR0UPEM6Ux96REFXClgXUXJuAgkQCHRPWxYQWGFBRwgkDlwsQwpZEHpSQQRBGFAfKSIKT1hLNQ0TSlUKLARSJSIAG3UGeRIXNwYXQwxYHhY6bldPDAwyElIHAx8qDEUDaUgbPF4vVVZiSgBJUA1CC3p_XU8f/odra1.jpg)
Eksperci UPWr o Odrze: retencja i renaturyzacja rzeki to podstawy
30.08.2022
Zmiany klimatu niosą ze sobą nieznane dotąd ryzyka, np. wysychanie rzek. Poprawa warunków hydrologicznych Odry jest możliwa, ale jedynie poprzez podjęcie kompleksowych działań w całej jej zlewni – mówi prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr.
![](/thumb/4GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTQ4pCF8VHBsSEEIZIwtaJFZ3HFY-AQ9UQQ5QAyEpHkAVRDcbVAUSVyoPWA0lBRclRzISWHoYEV4JUREHFyUJT1hLcEMdRBsbIwQVQGkUVW0bd0AVPw08WAcWSEJkbg4CDB03Dl0KEghvWRUULhNKLFYhVRM3GhoTTxYBGjIpT1dACj1SCFYPSH5TFQc/pies-w-rzece-glowna.jpg)
Eksperci UPWr o Odrze: unikajmy spacerów z psami nad rzekę
25.08.2022
Aktualnie zagrożeniem dla zwierząt nie jest tyko woda z Odry, ale również rozkładające się śnięte ryby, w których może dochodzić do namnażania się patogennej flory bakteryjnej – mówi prof. Kamila Glińska-Suchocka z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Chorób Koni, Psów i Kotów UPWr.
![](/thumb/PGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTQIqD14RFhYkCBVWaQJQI1J3ClYiCQhGCkBfBCcoFEAFBSoWXwdZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/zakwit-wody-glowna.jpg)
Eksperci UPWr o Odrze: złote algi to główny „podejrzany” w sprawie
24.08.2022
Jednokomórkowy glon nazywany „złotą algą” jest szkodliwy tylko w momencie zakwitu. Wydziela wtedy toksyny niebezpieczne nie tylko dla ryb, ale również dla innych organizmów, które oddychają za pomocą skrzeli – mówi dr Kamil Konowalik z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr.
![](/thumb/oGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRouAEsDGRMoTlgeOR0UPEM6Ux96REFXClgXUXJuAgkQCBoSWgcNHyMKUlQhFF5tG3dABjcCBlIXaxsXanZPWEBFZw1QCBBYd0FHFmlIGz9WMlUrMQxBC1IYUBAnIhkfDQUpBENETVgjBkAJKAVNKlA6Qg16REFCCk4XUXJuDhVRUHUZA1VHWDA/odra_skazenie.jpg)
Eksperci UPWr o Odrze: ścieki to problem, ale nie jedyny
22.08.2022
Jakość wody w rzekach jest zła od dawna, a skalę niezarejestrowanych zrzutów ścieków pokazały kontrole w związku z sytuacją na Odrze. Zastanawiające jest to, że przed tą katastrofą takie działania były często przemilczane. Potrzebny był „wstrząs”, który zmotywował do działania – mówi prof. Katarzyna Pawęska z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
![](/thumb/VGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTQIqFlAKBBEsPFAVOQVVPFw0Elh6DgpdBhZIUScoHwxPGzwDSEsQFiIUWRtlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/odra-ryby-glowna.jpg)
Eksperci UPWr o Odrze: rzeka jest uboższa o setki ton ryb
18.08.2022
Katastrofa ekologiczna na Odrze oznacza nie tylko śmierć ryb, ale też zagrożenie dla ptactwa i zwierząt żyjących nad nią. Naukowcy UPWr w cyklu poświęconym Odrze opowiedzą o rzece i spróbują nakreślić scenariusze dotyczące jej przyszłości. W pierwszym odcinku dr hab. Monika Kowalska-Góralska z Zakładu Limnologii i Rybactwa UPWr mówi o rybach.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRo1DkUNFhQkBmgILg9NIEV3HFY-AQ9UQQ5QFCQjGgMDNndPWxYQWGFBRwgkDlwsQwpZEHpSQQRBGFAfKSIKT1hLNQ0TSlUKLARSJSIAG3UGeRIXNwYXQwxYHhY6bldPDAwyElIHAx8qDEUDaUgbPF4vVVZiSgBJUA1CC3p_XU8f/glowna_2.jpg)
Odbudowa ekosystemu wymaga kompetencji
17.08.2022
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRkkElsDKAo_AlQVPApQJFgiElh6DgpdBhZIUTgtHgcHNiINXhEZG2MJRx1pSBs_RTpaETscPFgHFkhRfW5BTw4IKwYTXFUKIUEbWDsFXipoPFRWYllPEwBbHAc6IwEBBxtnWxMIEg0-AFYOLgNWPU53HFYrARlUQQ5QEDB_VF0aW3ZRSVZaSHROBEN7SQt6DndN/pasje_glowna.jpg)
Czym pasjonują się pracownicy UPWr?
16.08.2022
Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.
![](/thumb/xGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTQ43G0gEDlhhQVETJwEbdRUyQg4hChpuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/grzyby_glowna.jpg)
Eksperci UPWr: Jak zbierać i suszyć grzyby?
05.08.2022
W Polsce rośnie około 1400 rodzajów jadalnych grzybów, a do obrotu dopuszczonych jest 47. Jak je zbierać, suszyć i przyrządzać opowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa.
![](/thumb/DGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRoqE14NGFhhQVETJwEbdRUmXwY3AwxuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/soroko_glowna.jpg)
Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt
02.08.2022
Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.
![](/thumb/8GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQwyAF0TFhknAhVWaQJQI1J3ClYtGBRDTlcWHWUrAQIVByRPWxYQWGFBRwgkDlwsQwpZEHpSQQRBGFAfKSIKT1hLNQ0TSlUKLARSJSIAG3UGeRIXNwYXQwxYHhY6bldPDAwyElIHAx8qDEUDaUgbPF4vVVZiSgBJUA1CC3p_XU8f/upwr-cdn-glowna.jpg)
Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr
28.07.2022
Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.
![](/thumb/kGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFoxTQIkAksNHlhhQVETJwEbdRU-URciAwocBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUAQKQ2V-VEBRUHVMA1NOWDA/kaczki-glowna.jpg)
Eksperci UPWr: Nie schlebiaj mi – czyli jak karmić kaczki i inne ptaki wodne?
26.07.2022
Czy powinniśmy dokarmiać kaczki i łabędzie? A jeśli tak, to kiedy i czym jeśli naprawdę chcemy im pomóc, a nie zaszkodzić?
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFoxTRowEksHVVZvBV4WLkYDbVA5XwM2CU1bE1NQX2o8HwIIDCYVbg8TWHdBAlhnRlUuWTISTnoYDxNPFgISLykyBAZLf1AdRBQVIxdFFScIXD0VbxIaPR8QUgJAFxQnPhRPTks2CEsDVUBvAE9JclRBfQRlEgk/glowna.jpg)
Eksperci UPWr: Susza i upały niebezpieczne dla ekosystemów leśnych
22.07.2022
Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o skutkach trwającej już kolejny rok suszy, a ostatnio również ekstremalnych upałów. To pożary, wysychające rzeki, słabe plony w rolnictwie. Niewiele mówi się jednak o skutkach suszy w ekosystemach leśnych. – A efekty posuchy w lasach to m.in. pogarszająca się różnorodność biologiczna, usychanie młodych drzew i obniżenie ich odporności na choroby i szkodniki – wylicza prof. Wojciech Pusz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQIqG10PHFhhQVETJwEbdRU-Xw40AQhuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/kozlik_glowna.jpg)
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
![PARP](/thumb/NGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFoxTRoqEl8PFBtvTxUcIghcbQ13QBUqGDxWD1sFHSliBx0FS2lDQRQYECgAQyUiABt1FWASWHoEAl8EFkhROCBPQUAZJAZUOR4eb1kGVmkHViFDJ18YNA0RE1kWHBY_Pw4MFgwiDkMfVVZvEF4ALkYDbVQtA01oEFECUxYP/parp_glowna.jpg)
UPWr wyróżniony na Gali Konkursu Polski Produkt Przyszłości
06.07.2022
Zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został wyróżniony w konkursie Polski Produkt Przyszłości organizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w kategorii dla instytucji szkolnictwa wyższego.
![](/thumb/FGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQ0_CFQNFhQsF2gNIg9KJlB3HFY-AQ9UQQ5QFCQjGgMDRy8RVkRbWD0RWBAuB00QXjESTnpdQR1BWBMdL25XTxIFZ00TFhYdKDxeHmleCGMVNl8aLBoMXQ9RAFFybgMIFRomAEUDEBU_GhVWaRdQNVJ3ClY7EFAIU0xAQHg0XUBQW2hSCFZaSHhaFQc/glowna.jpg)
Na uczelni to „panie z dziekanatu”, a po pracy? Podróżniczki, miłośniczki książek, rowerzystki…
05.07.2022
Panie z dziekanatu Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w pracy pomagają studentom szczęśliwie ukończyć studia, a po pracy realizują swoje pasje, do których należą m.in. podróże, książki, a nawet jazda konna.
![](/thumb/zGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFoxTQUyDkY5HA0kAkMDaUgbKV45VVZiSgRdDEMcEhd9QwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/glowna_1.jpg)
W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich
04.07.2022
Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFoxTRoxGEEDGR4kAmgXIgpQPEMnUVZ0SgVYD1FQSWo_GRQSDCsFWAdaHSEMQBQqSlM_UHccVigaDFsGVwYsIShPV0BcZ00TChYUKkENWDsIG2MVJVETPTcKVUEOQ19qLwIDFhsqDV0DBVh3QVkfPBdaLkMwVxsqEUEdQUcbCS1uV08BEXZYAR5FSX1BSg/stypendia-glowna.jpg)
Dwa stypendia ministra dla naukowczyń z UPWr
04.07.2022
Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło właśnie listę młodych, wybitnych naukowców wyróżnionych stypendiami ministra. Z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyróżnione zostały dr Karolina Bierowiec w dyscyplinie weterynaria, a w zootechnice i rybactwie dr Alicja Kowalczyk.
![](/thumb/8GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFkxTRkqDV4IEgASAV4JaUgbKV45VVZiShNeD1scFjITCgENHisAHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/polonez_glowna.jpg)
Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1
27.06.2022
Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.
![](/thumb/zGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQw2ABNKVRwkD1JYcUZcPFZ4Vxg3Hw1QTkcAHCwpBl9MAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/esa-glowna-srodek2.jpg)
UPWr wraz z Europejską Agencją Kosmiczną tworzą nowe laboratorium ESA w Polsce
27.06.2022
Europejska Agencja Kosmiczna i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu podpisały porozumienie, w wyniku którego powstanie nowe laboratorium ESA w Polsce – ESA_Lab@UPWr. Będzie ono miejscem rozwoju systemów nawigacyjnych, transferu technologii oraz wymiany dla młodych naukowców chcących rozwijać się w obszarze badań kosmicznych i satelitarnych.
![](/thumb/qGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTRksBkYJABMoABVWaQJQI1J3ClYoAQRGDEMbFithCgENHisAHBYbVCcTUFhnRkk9WD9VFyw3ClVBDlBGamBPAQMHIkMLRAcWb08VCioDXBBeMRJOaURBUgxaBgEnIAEIEEt_Q18DAAkuAkMfLAtLNhV5EgcxEgYTWRYRC3t1XRVQWnVDTA/pigwowiec-glowna-pl.jpg)
Diamenty między liśćmi
24.06.2022
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie roślinami zapomnianymi i mało znanymi. Wiele z nich jest bogatych w związki bioaktywne, które można by wykorzystać na przykład w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – mówi Igor Turkiewicz z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr. – Nauka potwierdza to, o czym od wieków wiedziała medycyna ludowa.