eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia

05.12.2022

W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.

„Robokrowa” – nowoczesny robot, który symuluje choroby

25.11.2022

Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, jako jedyni w Polsce, uczą się badania rektalnego zwierząt za pomocą ramienia haptycznego. To nowoczesny symulator, dzięki któremu przyszli lekarze weterynarii „diagnozują” najczęściej spotykane patologie w obrębie przewodu pokarmowego koni i krów na długo przed pierwszym kontaktem z żywym zwierzęciem.

Biopolepszacz glebowy – eko pomysł SKN Gleboznawstwa i Ochrony Środowiska

22.11.2022

Statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z UPWr postanowili zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz glebowy. Co na nim wyrośnie, przekonamy się już wkrótce. Przed budynkiem C-2 rozpoczęły się nasadzenia krzewów, traw, bylin i roślin cebulowych.

Big Data – ropa naftowa naszych czasów?

18.11.2022

W najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" rozmawiamy o Big Data. Jak zbierane i wykorzystywane są nasze dane? Czy sprzedajemy prywatność za możliwość używania aplikacji ułatwiających nam życie? Czy etyka nadąża z rozwojem technologii?

Nie taka matematyka straszna, jak ją malują

14.11.2022

Arkadiusz Dziech z Pracowni Genetyki Populacji i Cech Ilościowych na UPWr opowiada o łączeniu pracy naukowej i dydaktyki, o relacjach ze studentami i o tym, że statystyka jest przydatniejsza niż się wydaje.

UPWr w międzynarodowym projekcie SusPlant

09.11.2022

Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.

Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?

07.11.2022

Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.

Tworzymy zielone tętnice Wrocławia

03.11.2022

Zielone tętnice Wrocławia – miasto realizuje projekt absolwentki architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Agaty Wałek. Prof. Monika Ziemiańska z kolei jest dla władz miasta wsparciem merytorycznym przy tym projekcie.

Podcasty UPWr „Mamy zielone pojęcie”

24.10.2022

Naukowcy UPWr rozmawiają o problemach współczesnego świata: bezpieczeństwie energetycznym, wojnach o wodę czy zrównoważonych metodach produkcji żywności. UPWr rusza z podcastem „Mamy zielone pojęcie”, w którym głos zabierają eksperci i odwołują się do naukowo potwierdzonych faktów, a nie potocznych opinii.

Blokada językowa? Małgorzata Szczerbakowska wie, jak jej zaradzić

20.10.2022

Małgorzata Szczerbakowska, lektorka języka angielskiego ze Studium Języków Obcych na UPWr stworzyła kurs językowy „No more fears” dla osób borykających się z blokadą językową. Będzie dużo relaksu, ćwiczeń i aromatycznych olejków eterycznych!

Marcelina Łoboda – jej energia i pasja do aktywności udziela się studentom

17.10.2022

Marcelina Łoboda ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu UPWr opowiada o pracy, ale i o tym, jak sala do ćwiczeń potrafi zmienić się w kozetkę terapeuty i o swojej miłości do sportu.

Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość

07.10.2022

Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.

Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi

21.09.2022

Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.

Eksperci UPWr: Jak chronić rośliny przed mrozem?

16.09.2022

Coraz zimniejsze poranki i wieczory zwiastują nadejście jesieni, co znaczy, że niedługo trzeba będzie zacząć zabezpieczać rośliny na zimę. O tym jak chronić drzewa i krzewy, rośliny cebulowe, bulwiaste, kłączowe i trawniki opowiada dr hab. Marta Monder z Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii na UPWr.

Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć

14.09.2022

Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.

Warsztaty z symulacji endoskopowych

13.09.2022

Lekarze medycyny weterynaryjnej z całej Polski szkolili się w w Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z diagnostyki endoskopowej podczas specjalistycznych warsztatów z wykorzystaniem symulatorów. Warsztaty zostały ocenione bardzo dobrze, a kolejnym krokiem ma być powołanie roboczej grupy endoskopistów weterynaryjnych.

Eksperci UPWr: Jak robić przetwory?

09.09.2022

Koniec lata to doskonały czas na przygotowanie domowych przetworów, które są świetnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia sezonowych warzyw i owoców. Profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych radzi, jak robić je z korzyścią dla zdrowia.

Eksperci UPWr o Odrze: wody w rzece jest coraz mniej, a to przepis na katastrofę

06.09.2022

Odra nie jest rzeką zbyt zasobną w wodę, a w lipcu na odcinku między Ścinawą a Głogowem, jej głębokość wynosiła miejscami tylko 28 cm! To sytuacja ekstremalna, nazywana suszą hydrologiczną. Czy możemy to zmienić? Tak, ale tylko gdy zawalczymy o to wszyscy wspólnie – mówi dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego UPWr.

Eksperci UPWr o Odrze: retencja i renaturyzacja rzeki to podstawy

30.08.2022

Zmiany klimatu niosą ze sobą nieznane dotąd ryzyka, np. wysychanie rzek. Poprawa warunków hydrologicznych Odry jest możliwa, ale jedynie poprzez podjęcie kompleksowych działań w całej jej zlewni – mówi prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr.

Eksperci UPWr o Odrze: unikajmy spacerów z psami nad rzekę

25.08.2022

Aktualnie zagrożeniem dla zwierząt nie jest tyko woda z Odry, ale również rozkładające się śnięte ryby, w których może dochodzić do namnażania się patogennej flory bakteryjnej – mówi prof. Kamila Glińska-Suchocka z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Chorób Koni, Psów i Kotów UPWr.

Eksperci UPWr o Odrze: złote algi to główny „podejrzany” w sprawie

24.08.2022

Jednokomórkowy glon nazywany „złotą algą” jest szkodliwy tylko w momencie zakwitu. Wydziela wtedy toksyny niebezpieczne nie tylko dla ryb, ale również dla innych organizmów, które oddychają za pomocą skrzeli – mówi dr Kamil Konowalik z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr.

  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 23

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png