wybierz kategorie wiadomości
Rusza druga edycja Budżetu Partycypacyjnego UPWr
04.01.2023
Rozpoczynamy nabór wniosków do drugiej edycji uczelnianego budżetu partycypacyjnego. Efekty realizacji zwycięskich projektów z roku 2022: „Bee&Chill Patio” w bibliotece oraz „Bee friendly! Ogród sprzyjający owadom oraz ptakom na parkingu przy budynku Geo-Info-Hydro” można podziwiać już od kilku tygodni.
Naturalnie, tajemniczo, bezpiecznie
04.01.2023
Mechanizmy rządzące naszymi preferencjami krajobrazowymi nadal nie są wystarczająco poznane. Szukamy różnych wartości: cenimy sobie naturalność, ale także poczucie bezpieczeństwa i tajemnicę – opowiada prof. Aleksandra Lis z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr, autorka badań nad wpływem cech krajobrazów na upodobania człowieka.
Eksperci UPWr: za 30 lat stracimy świerkowe choinki
19.12.2022
Za 3-4 dekady z Polski może zniknąć świerk pospolity. Popularnemu drzewu, z którego robimy świąteczne choinki, zagraża rosnąca temperatura oraz brak wody. We Wrocławiu w ciągu 20 lat średnia temperatura wzrosła z ponad 8 do prawie 10 stopni Celsjusza. Odpowiada za to gwałtownie zmieniający się klimat – przyznaje prof. Przemysław Bąbelewski, dendrolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków
19.12.2022
W najnowszym podcaście dr Jacek Łyczko i doktorantka Michaela Godyla-Jabłoński opowiadają o otyłości w Polsce, o tym czym różni się apetyt od głodu, z jakimi problemami żywieniowymi borykają się Polacy, a także o tym co jest kluczem do właściwego odżywiania.
Lokalne produkty w zasięgu ręki
16.12.2022
W Hali Targowej we Wrocławiu od 17 grudnia rusza nowy punkt sprzedaży – na stoisku numer 70 będzie można znaleźć sery, chleby, pasty, miody, pierniki, soki, przyprawy, a nawet wina. Wszystkie łączy hasło „Produkt Lokalny” i projekt „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”.
Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?
12.12.2022
Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.
Naukowcy dla bioróżnorodności
06.12.2022
Rektorzy europejskich uczelni przyrodniczych zrzeszonych w ICA (Association for European Life Science Universities) w tym roku przyjęli stanowisko dotyczące upowszechnienia wiedzy na temat znaczenia bioróżnorodności. Wśród sygnatariuszy jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Unia Europejska już dwa lata temu przyjęła strategię działań w tym obszarze.
Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia
05.12.2022
W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.
Biopolepszacz glebowy – eko pomysł SKN Gleboznawstwa i Ochrony Środowiska
22.11.2022
Statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z UPWr postanowili zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz glebowy. Co na nim wyrośnie, przekonamy się już wkrótce. Przed budynkiem C-2 rozpoczęły się nasadzenia krzewów, traw, bylin i roślin cebulowych.
UPWr w międzynarodowym projekcie SusPlant
09.11.2022
Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.
Wytrwałość się opłaca – historia absolwenta lek. wet. Petera Stewarta
03.11.2022
Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.
Tworzymy zielone tętnice Wrocławia
03.11.2022
Zielone tętnice Wrocławia – miasto realizuje projekt absolwentki architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Agaty Wałek. Prof. Monika Ziemiańska z kolei jest dla władz miasta wsparciem merytorycznym przy tym projekcie.
Studenci pamiętają o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego
31.10.2022
Wiktoria Waniek i Martyna Sobolewska z I roku studiów magisterskich na kierunku biologia człowieka porządkowały groby profesorów Uniwersytetu Przyrodniczego na wrocławskich nekropoliach. Tradycja ta liczy sobie już ponad 10 lat i opiera się na wolontariacie studenckim.
Eksperci UPWr: Jak chronić rośliny przed mrozem?
16.09.2022
Coraz zimniejsze poranki i wieczory zwiastują nadejście jesieni, co znaczy, że niedługo trzeba będzie zacząć zabezpieczać rośliny na zimę. O tym jak chronić drzewa i krzewy, rośliny cebulowe, bulwiaste, kłączowe i trawniki opowiada dr hab. Marta Monder z Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii na UPWr.
Eksperci UPWr: Jak robić przetwory?
09.09.2022
Koniec lata to doskonały czas na przygotowanie domowych przetworów, które są świetnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia sezonowych warzyw i owoców. Profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych radzi, jak robić je z korzyścią dla zdrowia.
Eksperci UPWr o Odrze: wody w rzece jest coraz mniej, a to przepis na katastrofę
06.09.2022
Odra nie jest rzeką zbyt zasobną w wodę, a w lipcu na odcinku między Ścinawą a Głogowem, jej głębokość wynosiła miejscami tylko 28 cm! To sytuacja ekstremalna, nazywana suszą hydrologiczną. Czy możemy to zmienić? Tak, ale tylko gdy zawalczymy o to wszyscy wspólnie – mówi dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: retencja i renaturyzacja rzeki to podstawy
30.08.2022
Zmiany klimatu niosą ze sobą nieznane dotąd ryzyka, np. wysychanie rzek. Poprawa warunków hydrologicznych Odry jest możliwa, ale jedynie poprzez podjęcie kompleksowych działań w całej jej zlewni – mówi prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: unikajmy spacerów z psami nad rzekę
25.08.2022
Aktualnie zagrożeniem dla zwierząt nie jest tyko woda z Odry, ale również rozkładające się śnięte ryby, w których może dochodzić do namnażania się patogennej flory bakteryjnej – mówi prof. Kamila Glińska-Suchocka z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Chorób Koni, Psów i Kotów UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: złote algi to główny „podejrzany” w sprawie
24.08.2022
Jednokomórkowy glon nazywany „złotą algą” jest szkodliwy tylko w momencie zakwitu. Wydziela wtedy toksyny niebezpieczne nie tylko dla ryb, ale również dla innych organizmów, które oddychają za pomocą skrzeli – mówi dr Kamil Konowalik z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: ścieki to problem, ale nie jedyny
22.08.2022
Jakość wody w rzekach jest zła od dawna, a skalę niezarejestrowanych zrzutów ścieków pokazały kontrole w związku z sytuacją na Odrze. Zastanawiające jest to, że przed tą katastrofą takie działania były często przemilczane. Potrzebny był „wstrząs”, który zmotywował do działania – mówi prof. Katarzyna Pawęska z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: rzeka jest uboższa o setki ton ryb
18.08.2022
Katastrofa ekologiczna na Odrze oznacza nie tylko śmierć ryb, ale też zagrożenie dla ptactwa i zwierząt żyjących nad nią. Naukowcy UPWr w cyklu poświęconym Odrze opowiedzą o rzece i spróbują nakreślić scenariusze dotyczące jej przyszłości. W pierwszym odcinku dr hab. Monika Kowalska-Góralska z Zakładu Limnologii i Rybactwa UPWr mówi o rybach.