wybierz kategorie wiadomości
Czysta energia – kto jest dłużnikiem, a kto wierzycielem
17.01.2024
Mieszkańcy małych miast i wsi mogą odegrać kluczową rolę w transformacji energetycznej w Polsce. Właśnie te społeczności mają potencjał stworzenia lokalnych i niezależnych systemów, które gwarantują bezpieczeństwo energetyczne w całym kraju.
15. Koncert noworoczny – Otworzyliśmy serca i portfele
15.01.2024
Tradycyjnie, goście Koncertu noworocznego nie zawiedli i po raz kolejny, dzięki nim, pomożemy podopiecznym fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci. Z aukcji charytatywnej, sprzedaży katalogów i zbiórki z puszek udało się zebrać niemal 118 000 złotych!
15. Koncert noworoczny – transmisja
12.01.2024
Bądźcie z nami – oglądajcie transmisję aukcji i koncertu online.
MINIATURA 7 dla trójki naukowców z UPWr
11.01.2024
Dr Katarzyna Patejuk, dr Joanna Tunikowska i dr Błażej Nowak otrzymali blisko 140 tys. złotych z Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu MINIATURA 7. Grant umożliwi im badania dotyczące: nowych gatunków grzybów, innowacyjnej metody leczenia guzów nowotworowych i genetycznego podłoża rodzenia przez lochy martwych prosiąt.
15. jubileuszowy Koncert noworoczny – muzyka i sztuka dla dobrej sprawy
10.01.2024
Już w piątek odbędzie się charytatywny, piętnasty Koncert noworoczny. Ten wyjątkowy wieczór, dedykowany wsparciu Fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci, rozpocznie się od aukcji charytatywnej, prowadzonej przez redaktora Marka Obszarnego. Wydarzenie, które stało się już uczelnianą tradycją, co roku przyciąga tłumy gości pragnących wesprzeć szczytny cel.
Kolejny symulator na weterynarii. „Kształcimy ponad europejski standard”
08.01.2024
Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr, jako jedyni w Europie, uczą się na nowoczesnych symulatorach endoskopowych. Dzięki temu mają możliwość przeprowadzić symulowany proces np. gastroskopii i bronchoskopii, a po zakończeniu, szczegółowo przeanalizować jego przebieg. W grudniu na UPWr trafił trzeci taki symulator.
Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje
08.01.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.
O przyszłości uczelni z młodymi naukowcami
05.01.2024
Młodzi, zdolni naukowcy z nieprzeciętnymi osiągnięciami (stypendia i nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, premiera, ministra nauki, granty programu LIDER) spotkali się z prof. Jarosławem Bosym, rektorem UPWr na „śniadaniu ludzi z pasją”, by porozmawiać o przyszłości UPWr i ich roli w jej budowaniu.