wybierz kategorie wiadomości
Absolutorium Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu – relacja
18.11.2024
Absolwenci Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu świętowali ukończenie studiów.
UPWr w kolejnej edycji Rankingu Szanghajskiego GRAS
13.11.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu osiągnął bardzo dobre wyniki w najnowszej edycji ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2024 . W dziedzinie nauk o żywności zajmujemy pierwsze miejsce w Polsce.
Dla niepodległej Polski
10.11.2024
Wśród wielu wybitnych naukowców tworzących historię Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nie mogło zabraknąć takich, którzy w swoich życiorysach mieli wyjątkową – bo niepodległościową – kartę. To Aleksander Zakrzewski, Aleksander Tychowski, Tadeusz Konopiński, Zygmunt Golonka i Stanisław Bac.
Przełom w leczeniu nowotworów otrzewnej? Innowacyjne badania prof. Agaty Mikołajczyk-Martinez
06.11.2024
Badania prowadzone przez prof. Agatę Mikołajczyk-Martinez nad nowotworami otrzewnej wypełniają lukę w onkologii, która dotychczas koncentrowała się głównie na częściej występujących nowotworach. Naukowczyni opracowuje zaawansowaną metodę terapeutyczną, która może okazać się przełomowa w leczeniu tych wysoce opornych na standardowe terapie nowotworów.
Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?
31.10.2024
Dynia to nie tylko smak jesieni, ale również skarbnica wartości odżywczych, idealna dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają cennych składników, takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka opowiada, jakie właściwości ma dynia, jakie rodzaje warto wybierać i podaje przepisy na dyniowe specjały, które wzbogacą codzienny jadłospis.
Projekt „City&Co” na finiszu, czyli miasta dla seniorów
29.10.2024
Projekt „City&Co: Older Adults Co-Creating a Sustainable Age-friendly City”, w którym uczestniczy zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pod kierunkiem prof. Jana Kazaka z Katedry Badań Systemowych, realizowany jest od 2022 r. Prace nad stworzeniem zaleceń dla samorządów w zakresie miast przyjaznych osobom starszym są na ostatniej prostej.
Powodzie w Polsce – jak uchronić się przed kolejną katastrofą?
28.10.2024
W pierwszym odcinku nowego sezonu podcastu dr Radosław Stodolak i prof. Tomasz Kowalczyk rozmawiają na temat wpływu zmian klimatycznych na występowanie powodzi, o błędach w zarządzaniu wodą oraz konieczności wprowadzenia działań zapobiegawczych.
Cała nadzieja w nanokompozytach
23.10.2024
Nanokompozyty mogą usunąć ponad 90 procent antybiotyków z zanieczyszczonej wody. To obiecująca metoda rozwiązania problemu, który narasta wraz ze wzrostem stosowania tych leków w medycynie i rolnictwie. Polska znajduje się w pierwszej szóstce krajów Europy o wysokim zużyciu antybiotyków.
Doktorantka UPWr bada innowacyjne podejście do żywności funkcjonalnej
17.10.2024
Katarzyna Leicht, doktorantka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prowadzi badania nad wykorzystaniem białek miofibrylarnych pochodzących z mięśni drobiu oraz bioaktywnych związków roślinnych z Centella asiatica. Jej praca ma potencjał zrewolucjonizować przemysł spożywczy, tworząc innowacyjne produkty, które wspierają zdrowie i przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju surowców w przemyśle mięsnym.
Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę
07.10.2024
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.
Nowe Centrum na UPWr
03.10.2024
Centrum Energia, Środowisko i Społeczeństwo to nowa jednostka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Kieruje nią prof. Arkadiusz Dyjakon.
Miniatura 8 dla trzech naukowczyń UPWr
01.10.2024
W najnowszej edycji konkursu Miniatura 8, organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki, wsparcie na realizację swoich innowacyjnych badań z zakresu zdrowia publicznego, ochrony środowiska oraz rolnictwa zdobyły trzy naukowczynie UPWr. To dr Izabela Janus-Ziółkowska, dr hab. Iwona Gruss oraz dr Agata Siedlecka.
Coraz większa reprezentacja naukowców UPWr w prestiżowym rankingu Top 2%
23.09.2024
W tym roku aż dwunastu naukowców UPWr znalazło się w zestawieniu najczęściej cytowanych badaczy na świecie.
Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi
19.09.2024
Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.
Mierzą przepływy, by w przyszłości precyzyjniej modelować przejście fali
19.09.2024
Pracownicy Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr od wczoraj prowadzą unikatowe badania na Odrze. Mierzą przepływy Odry na wejściu do Wrocławskiego Węzła Wodnego w rejonie jazów Opatowice i Bartoszowice.
Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg
17.09.2024
Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.
Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją
16.09.2024
Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.
Zjazd absolwentów melioracji wodnych z okazji 50-lecia ukończenia studiów
13.09.2024
Z okazji okrągłej rocznicy ukończenia studiów, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu trwa zjazd absolwentów dawnego Wydziału Melioracji Wodnych. To wyjątkowa okazja dla uczestników do spotkania się w większym gronie, powspominania lat spędzonych na uczelni i zobaczenia, jak rozwinęła się ona od czasów ich studiów.
Doktorantka UPWr z grantem z Preludium
11.09.2024
Finiszuje z doktoratem i właśnie dostała fundusze na projekt realizowany w ramach konkursu Preludium. Promotorką Agaty Matery, studentki Szkoły Doktorskiej UPWr jest prof. Ewa Huszcza.
Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia
04.09.2024
Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.
Innowacyjny naukowiec: białko z larw w karmie dla psów
27.08.2024
Dr inż. Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zakończyła badania dotyczące wykorzystania larw owadów jako dodatku do karmy dla psów. Naukowczyni UPWr ma nadzieję, że będą one ratunkiem zarówno dla zwierząt z alergią, jak i dla środowiska, ponieważ produkcja mięsa, to ogromne emisje gazów cieplarnianych.