eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?

31.10.2024

Dynia to nie tylko smak jesieni, ale również skarbnica wartości odżywczych, idealna dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają cennych składników, takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka opowiada, jakie właściwości ma dynia, jakie rodzaje warto wybierać i podaje przepisy na dyniowe specjały, które wzbogacą codzienny jadłospis.

Projekt „City&Co” na finiszu, czyli miasta dla seniorów

29.10.2024

Projekt „City&Co: Older Adults Co-Creating a Sustainable Age-friendly City”, w którym uczestniczy zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pod kierunkiem prof. Jana Kazaka z Katedry Badań Systemowych, realizowany jest od 2022 r. Prace nad stworzeniem zaleceń dla samorządów w zakresie miast przyjaznych osobom starszym są na ostatniej prostej.

Prof. Kowalczyk z nagrodą

28.10.2024

Jest młoda, aktywna, zaledwie dwa lata temu awansowała na stopień doktora habilitowanego i właśnie dostała nagrodę przyznawaną najlepszym polskim innowatorkom. Prof. Alicja Kowalczyk z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt w konkursie „Kobiety tworzą innowacje” zajęła III miejsce w kategorii „Naukowczyni w przetwórstwie rolno-spożywczym i produkcji zwierzęcej”.

Powodzie w Polsce – jak uchronić się przed kolejną katastrofą?

28.10.2024

W pierwszym odcinku nowego sezonu podcastu dr Radosław Stodolak i prof. Tomasz Kowalczyk rozmawiają na temat wpływu zmian klimatycznych na występowanie powodzi, o błędach w zarządzaniu wodą oraz konieczności wprowadzenia działań zapobiegawczych.

Cała nadzieja w nanokompozytach

23.10.2024

Nanokompozyty mogą usunąć ponad 90 procent antybiotyków z zanieczyszczonej wody. To obiecująca metoda rozwiązania problemu, który narasta wraz ze wzrostem stosowania tych leków w medycynie i rolnictwie. Polska znajduje się w pierwszej szóstce krajów Europy o wysokim zużyciu antybiotyków.

Doktorantka UPWr bada innowacyjne podejście do żywności funkcjonalnej

17.10.2024

Katarzyna Leicht, doktorantka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prowadzi badania nad wykorzystaniem białek miofibrylarnych pochodzących z mięśni drobiu oraz bioaktywnych związków roślinnych z Centella asiatica. Jej praca ma potencjał zrewolucjonizować przemysł spożywczy, tworząc innowacyjne produkty, które wspierają zdrowie i przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju surowców w przemyśle mięsnym.

Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę

07.10.2024

Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.

Nowe Centrum na UPWr

03.10.2024

Centrum Energia, Środowisko i Społeczeństwo to nowa jednostka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Kieruje nią prof. Arkadiusz Dyjakon.

Miniatura 8 dla trzech naukowczyń UPWr

01.10.2024

W najnowszej edycji konkursu Miniatura 8, organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki, wsparcie na realizację swoich innowacyjnych badań z zakresu zdrowia publicznego, ochrony środowiska oraz rolnictwa zdobyły trzy naukowczynie UPWr. To dr Izabela Janus-Ziółkowska, dr hab. Iwona Gruss oraz dr Agata Siedlecka.

Złoty dyplom dla Chóru Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

30.09.2024

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobył złoty dyplom w kategorii muzyki folk podczas XIII Międzynarodowego Konkursu Chóralnego w Lloret de Mar, który odbył się w połowie września.

Coraz większa reprezentacja naukowców UPWr w prestiżowym rankingu Top 2%

23.09.2024

W tym roku aż dwunastu naukowców UPWr znalazło się w zestawieniu najczęściej cytowanych badaczy na świecie.

Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi

19.09.2024

Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.

Mierzą przepływy, by w przyszłości precyzyjniej modelować przejście fali

19.09.2024

Pracownicy Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr od wczoraj prowadzą unikatowe badania na Odrze. Mierzą przepływy Odry na wejściu do Wrocławskiego Węzła Wodnego w rejonie jazów Opatowice i Bartoszowice.

Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg

17.09.2024

Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.

Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją

16.09.2024

Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.

Doktorantka UPWr z grantem z Preludium

11.09.2024

Finiszuje z doktoratem i właśnie dostała fundusze na projekt realizowany w ramach konkursu Preludium. Promotorką Agaty Matery, studentki Szkoły Doktorskiej UPWr jest prof. Ewa Huszcza.

Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia

04.09.2024

Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.

Innowacyjny naukowiec: białko z larw w karmie dla psów

27.08.2024

Dr inż. Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zakończyła badania dotyczące wykorzystania larw owadów jako dodatku do karmy dla psów. Naukowczyni UPWr ma nadzieję, że będą one ratunkiem zarówno dla zwierząt z alergią, jak i dla środowiska, ponieważ produkcja mięsa, to ogromne emisje gazów cieplarnianych.

Rośliny na podsłuchu. Czy pomidory „mówią” gdy się stresują?

21.08.2024

Naukowcy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu sprawdzają, czy rośliny w przypadku np. niedoboru wody, nadmiernego przesuszenia czy ataku szkodników emitują odgłosy, niesłyszalne dla ludzkiego ucha, które mogą wskazywać na to, że znajdują się w sytuacji dla nich stresowej.

Odkrywanie krajobrazów represji nazistowskich – badania naukowców z UPWr

15.08.2024

W ramach interdyscyplinarnego projektu, antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odkrywają materialne dowody i zapomniane groby ofiar nazizmu. Osoby zainteresowane mogą zobaczyć, jak wygląda ich praca i wykopaliska podczas Dni z Archeologią. Ostatnia edycja miała miejsce 9 sierpnia.

Eksperci UPWr radzą: co pić w upały

09.08.2024

Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 35

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png