wybierz kategorie wiadomości
O miłosnym działaniu lubczyku i walorach szafranu
14.02.2019
Naukowe wyjaśnienie działania roślin, które od wieków mają pomagać w miłości. O roślinnych afrodyzjakach opowiada prof. Anita Biesiada z Katedry Ogrodnictwa UPWr.
Kotka Maja okociła się dzięki... UPWr
13.02.2019
Pierwszy udany i opisany zabieg sztucznej inseminacji kotki w naszej części Europy – specjaliści z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich mogą pochwalić się dużym sukcesem.
BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy
05.02.2019
W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.
Studenci UPWr w programie TopMinds
24.01.2019
Troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego zakwalifikowało się do programu TopMinds. To Igor Turkiewicz, Karolina Tkacz – doktoranci prof. Anety Wojdyło oraz Marta Kawicka z I roku weterynarii.
Studencki sztab WOŚP po raz drugi
15.01.2019
Studencki sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy działający przy UPWr zagrał po raz drugi i zebrał ponad 100 tys. zł.
Studenci z Chin o ogrodnictwie
15.01.2019
Studenci polsko-chińskiej specjalności z ogrodnictwa spędzili we Wrocławiu prawie rok – o studiach, zwiedzaniu Polski i Europy, kulturze i nauce języka opowiada w ich imieniu Siyuan Wang.
Studentka UPWr na stażu w RPA
11.01.2019
Katarzyna Bugiel, studentka VI roku weterynarii UPWr, odbyła staż w Parku Narodowym Krugera w RPA. Nam opowiada o tym, jak wygląda leczenie i ochrona dzikich zwierząt w rezerwacie, w którym ogromnym problemem jest kłusownictwo.
Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr
09.01.2019
Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.
Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami
03.01.2019
Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.
Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107
02.01.2019
W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.
UPWr radzi: jak pomóc psu w sylwestra
27.12.2018
We Wrocławiu nie będzie w tym roku pokazu sztucznych ogni w sylwestra, ale to nie znaczy, że nasze psy są bezpieczne. Jak uchronić je przed petardami fajerwerkami, odpalanymi na osiedlach, pod blokami i na podwórkach?
Ekspert UPWr: wigilia może być lekkostrawna
24.12.2018
Prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka o tym, czy święta mogą być dietetyczne, jakie przyprawy nam pomogą przy przejedzeniu i na co zwrócić uwagę, przygotowując świąteczne smakołyki.
Życzenia Świąteczne
21.12.2018
Radości z rzeczy ważnych i codziennych. Życzliwości ludzi i świata. Spełnienia marzeń i cennych chwil z bliskimi. Dobrych, wesołych i rodzinnych świąt oraz satysfakcji w życiu zawodowym w nowym, 2019 roku.
Ekspert UPWr: jak mówią zwierzęta
21.12.2018
Zanim w Wigilię powiedzą, co o nas myślą… Rozmowa z dr Julią Miller, weterynarzem i behawiorystką, o komunikowaniu się zwierząt.
Ekspert UPWr: warto jeść ryby
20.12.2018
O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę
19.12.2018
Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.
Rekrutacja na studia II stopnia
19.12.2018
Ruszyła rekrutacja na studia II stopnia na UPWr. Do wyboru jest 21 kierunków studiów i aż 38 specjalności, w tym nowość – geodezja satelitarna.
RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska
14.12.2018
16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.
Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi
13.12.2018
Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.
„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr
12.12.2018
Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.
Co musimy wiedzieć o globalnym ociepleniu
10.12.2018
V raport IPCC, Międzyrządowego Zespołu ds. Zmiany Klimatu nie pozostawia wątpliwości – epoka antropocenu to gwałtowne przyspieszenie. Przedstawiamy najważniejsze wnioski z analiz, jakie zostały przekazane uczestnikom szczytu klimatycznego ONZ w Polsce.