eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

UPWr w kolejnej edycji Rankingu Szanghajskiego GRAS

13.11.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu osiągnął bardzo dobre wyniki w najnowszej edycji ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2024 . W dziedzinie nauk o żywności zajmujemy pierwsze miejsce w Polsce.

Pamiętamy o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

01.11.2024

Studenci UPWr zadbali o groby rektorów uczelni przed dniem Wszystkich Świętych.

Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?

31.10.2024

Dynia to nie tylko smak jesieni, ale również skarbnica wartości odżywczych, idealna dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają cennych składników, takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka opowiada, jakie właściwości ma dynia, jakie rodzaje warto wybierać i podaje przepisy na dyniowe specjały, które wzbogacą codzienny jadłospis.

Powodzie w Polsce – jak uchronić się przed kolejną katastrofą?

28.10.2024

W pierwszym odcinku nowego sezonu podcastu dr Radosław Stodolak i prof. Tomasz Kowalczyk rozmawiają na temat wpływu zmian klimatycznych na występowanie powodzi, o błędach w zarządzaniu wodą oraz konieczności wprowadzenia działań zapobiegawczych.

Psy ratownicze pod opieką UPWr

24.10.2024

Lekarze Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr objęli bezpłatną opieką psy ratownicze GOPR-u, WOPR-u i OSP oraz psy „na ratowniczej emeryturze”. Dodatkowo na nasze wsparcie od października mogą liczyć również czworonogi, które przestały pracować, bo uległy wypadkowi lub kontuzji, a którymi opiekuje się Fundacja na Rzecz Psów Pracujących „Psi Ratownicy”.

Cała nadzieja w nanokompozytach

23.10.2024

Nanokompozyty mogą usunąć ponad 90 procent antybiotyków z zanieczyszczonej wody. To obiecująca metoda rozwiązania problemu, który narasta wraz ze wzrostem stosowania tych leków w medycynie i rolnictwie. Polska znajduje się w pierwszej szóstce krajów Europy o wysokim zużyciu antybiotyków.

Honory dla prof. Kiełbowicza

22.10.2024

Prof. Zdzisław Kiełbowicz został wyrożniony tytułem doktora honoris causa Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii im. Stefana Grzyckiego.

Ludzie, konie i termografia

21.10.2024

Prof. Maria Soroko-Dubrovina z Instytutu Hodowli Zwierząt o wykorzystaniu termografii w diagnostyce ludzi i koni, kongresie termologicznym, który zorganizowano niedawno na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt i współpracy medycyny człowieka z medycyną weterynaryjną.

Medal dla prof. Chełmońskiej

16.10.2024

Prof. Bronisława Chełmońska została pośmiertnie uhonorowana Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu – wyróżnienie przyznano za stworzenie szkoły naukowej biologii rozrodu ptaków domowych, zaangażowanie w prace założycielskie TBR i organizację oddziału Towarzystwa we Wrocławiu.

Nie tylko higiena ciała, ale i umysłu, czyli jak dbać o zdrowie psychiczne na co dzień

10.10.2024

Zdrowie psychiczne coraz częściej staje się w Polsce przedmiotem dyskusji, jednak wciąż pozostaje wiele barier utrudniających otwarte rozmowy i szczere rozmowy o nim. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego Patrycja Krzemieniec, dyrektor Centrum Wsparcia i Dostępności, mówi o mechanizmach prowadzących do załamań psychicznych i wskazuje na proste, ale skuteczne strategie prewencyjne, które mogą wspierać w zachowaniu wewnętrznej równowagi i dbałości o zdrowie emocjonalne.

Podziękowanie rektora prof. Krzysztofa Kubiaka

07.10.2024

Podziękowanie rektora prof. Krzysztofa Kubiaka za udział i współtworzenie Inauguracji Roku Akademickiego 2024/2025.

Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę

07.10.2024

Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.

Inauguracja środowiskowa wrocławskich uczelni

02.10.2024

We wtorek 1 października, w Auli Leopoldina rektorzy wrocławskich uczelni zainaugurowali nowy rok akademicki. W trakcie uroczystości odbyła się immatrykulacja nowych studentek i studentów, wręczono też Wrocławską Nagrodę Naukową.

Rozpoczynamy nowy rok akademicki

01.10.2024

W środę, 2 października w Auli im. Jana Pawła II uroczyście zainaugurowaliśmy kolejny rok akademicki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Tradycyjnie podczas inauguracji immatrykulowani zostali studenci pierwszego roku, osoby szczególnie zasłużone dla uczelni dostały odznaki i medale, a uroczystość uświetnił występ Chóru UPWr oraz wykład prof. Andrzej Koteckiego.

Sery, wina i tłumy wrocławian

30.09.2024

Podczas kolejnej edycji Święta sera i wina tłumy wrocławian nie tylko miały okazję zrobić zakupy u najlepszych dolnośląskich winiarzy i serowarów. Były też warsztaty, konkursy, wykłady i plenerowe gotowanie.

Nowy Senat UPWr rozpoczął pracę

26.09.2024

Pierwsze posiedzenie Senatu UPWr kadencji 2024-2028 miało szczególny charakter. Rozpoczęła je uroczystość odsłonięcia nazwiska prof. Jarosława Bosego, rektora kadencji 2020-2024 na tablicy rektorów UPWr w gmachu głównym oraz portretu rektora w sali im. prof. Tołpy.

UPWr w Krajowej Akademickiej Sieci Biotechnologii

26.09.2024

Uniwersytet Przyrodniczy dołączył do ponadregionalnej Krajowej Akademickiej Sieci Biotechnologii. Inicjatywa stworzenia platformy wyszła ze strony Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego. List intencyjny dotyczący budowy Sieci w imieniu rektora UPWr, prof. Krzysztofa Kubiaka podpisał prof. Zbigniew Lazar, przewodniczący rady naukowej dyscypliny biotechnologia.

Nowi szefowie rad naukowych dyscyplin

25.09.2024

Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wręczył powołania nowym przewodniczącym rad naukowych dyscyplin.

Inauguracja roku akademickiego 2024/2025

25.09.2024

Zapraszamy na uroczystą inaugurację roku akademickiego 2024/2025, która odbędzie się 2 października o godzinie 11.00.

Wielkie gotowanie na Pawłowicach

24.09.2024

Mariusz Szwed, finalista MasterChefa, podczas tegorocznego Święta sera i wina ugotuje dla publiczności kwaśnicę (w sobotę) i gulasz (w niedzielę). I zapewnia, że będzie smacznie!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 49

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png