eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Międzynarodowe projekty edukacyjne na UPWr

08.04.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zgodnie ze strategią rozwoju dąży do wzmożenia współpracy międzynarodowej. Za nami konferencja „Study in Poland”, a przed: kolejne międzynarodowe projekty wpisujące się w założenia o umiędzynarodowieniu, zapewniające naukowcom większą mobilność i interdyscyplinarność.

Żegnamy rektora Jerzego Kowalskiego

08.04.2022

Profesor Jerzy Kowalski, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od 1990 do 1996 roku. Wymagający, ale też niebojący się trudnych i odważnych decyzji. Ci, którzy z nim współpracowali, mówią, że przeprowadził uczelnię przez czas przemian ustrojowych, wyznaczając kierunek, który twórczo rozwijany był przez kolejnych rektorów.

Study in Poland 2022. Wyzwania, egzamin i odpowiedzialność

04.04.2022

Tegoroczna konferencja „Study in Poland” pierwotnie miała dać odpowiedź na pytania, czym dzisiaj powinno być umiędzynarodowienie polskich uczelni i jak wpłynęła na nie digitalizacja przyspieszona przez pandemię, ale podczas dwudniowego spotkania we Wrocławiu jednym z istotniejszych tematów była wojna w Ukrainie i jej konsekwencje dla polskich uczelni.

Zmarł rektor prof. Jerzy Kowalski

30.03.2022

Prof. Jerzy Kowalski, inżynier środowiska specjalizujący się w zakresie geologii i hydrogeologii inżynierskiej, ochrony i kształtowania środowiska wodnego oraz budownictwa ziemnego, rektor Akademii Rolniczej w latach 1990-1996, nie żyje. Zmarł po długiej i ciężkiej chorobie 30 marca.

Study in Poland 2022

29.03.2022

Tegoroczna konferencja „Studenci zagraniczni w Polsce 2022” miała dać odpowiedzi na pytania, jak powinno wyglądać umiędzynarodowienie polskich uczelni, zwłaszcza w kontekście doświadczenia pandemii. Dzisiaj jednak jednym z kluczowych wątków stała się wojna w Ukrainie i ponad 2 miliony uchodźców, którzy dotarli do Polski – wśród nich jest wielu studentów.

Prof. Korczyński: – Doktorat wdrożeniowy to sztuka partnerstwa

21.03.2022

Prof. Mariusz Korczyński, promotor doktoratu wdrożeniowego, realizowanego w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podkreśla, że podstawą współpracy doktoranta i naukowca jest partnerstwo obu stron.

Naukowcy z UPWr realizują projekt z programu Horyzont Europa

15.03.2022

Naukowcy z Instytutu Inżynierii Środowiska oraz Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności zaczęli realizację międzynarodowego projektu SYMBIOREM w ramach programu Horyzont Europa. Cel to opracowanie rozwiązań, które pozwolą poprzez odpowiedni dobór mikroorganizmów i roślin usuwać zanieczyszczenia z terenów poprzemysłowych i zbiorników wodnych.

Projekt APM NAWA tworzy międzynarodową sieć naukowców

07.03.2022

Instytucje biorące udział w projekcie APM NAWA specjalizują się w różnych wymiarach weterynarii. Dzięki koordynowanym przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu międzynarodowym wymianom akademickim dziedzina ta rozwinie się szybciej.

EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów

22.02.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.

Abubakar Bello: – Modele matematyczne to przyszłość

18.02.2022

Pochodzący z Nigerii doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, Abubakar Bello, planuje za pomocą populacyjnego modelowania farmakokinetycznego zbadać, jak leki przeciwpasożytnicze, takie jak lazalocyd, rozmieszczają się w organizmach kur niosek i jak przechodzą do jaj. Jego badania pomogą organom regulacyjnym do spraw bezpieczeństwa żywności usprawnić ocenę zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów.

City&Co, czyli jak stworzyć miasto przyjazne seniorom

14.02.2022

Konsorcjum z udziałem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będzie realizować jeden z projektów nagrodzonych w międzynarodowym konkursie ENUTC: ERA-NET Urban Transformation Capacities. Na 152 wnioski finansowanie zdobyło tylko 16.

Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr

05.01.2022

Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png