eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki

23.09.2022

Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.

Eksperci UPWr: Jak chronić rośliny przed mrozem?

16.09.2022

Coraz zimniejsze poranki i wieczory zwiastują nadejście jesieni, co znaczy, że niedługo trzeba będzie zacząć zabezpieczać rośliny na zimę. O tym jak chronić drzewa i krzewy, rośliny cebulowe, bulwiaste, kłączowe i trawniki opowiada dr hab. Marta Monder z Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii na UPWr.

Warsztaty z symulacji endoskopowych

13.09.2022

Lekarze medycyny weterynaryjnej z całej Polski szkolili się w w Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z diagnostyki endoskopowej podczas specjalistycznych warsztatów z wykorzystaniem symulatorów. Warsztaty zostały ocenione bardzo dobrze, a kolejnym krokiem ma być powołanie roboczej grupy endoskopistów weterynaryjnych.

Eksperci UPWr: Jak robić przetwory?

09.09.2022

Koniec lata to doskonały czas na przygotowanie domowych przetworów, które są świetnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia sezonowych warzyw i owoców. Profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych radzi, jak robić je z korzyścią dla zdrowia.

Eksperci UPWr o Odrze: wody w rzece jest coraz mniej, a to przepis na katastrofę

06.09.2022

Odra nie jest rzeką zbyt zasobną w wodę, a w lipcu na odcinku między Ścinawą a Głogowem, jej głębokość wynosiła miejscami tylko 28 cm! To sytuacja ekstremalna, nazywana suszą hydrologiczną. Czy możemy to zmienić? Tak, ale tylko gdy zawalczymy o to wszyscy wspólnie – mówi dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego UPWr.

Eksperci UPWr o Odrze: retencja i renaturyzacja rzeki to podstawy

30.08.2022

Zmiany klimatu niosą ze sobą nieznane dotąd ryzyka, np. wysychanie rzek. Poprawa warunków hydrologicznych Odry jest możliwa, ale jedynie poprzez podjęcie kompleksowych działań w całej jej zlewni – mówi prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr.

Eksperci UPWr o Odrze: unikajmy spacerów z psami nad rzekę

25.08.2022

Aktualnie zagrożeniem dla zwierząt nie jest tyko woda z Odry, ale również rozkładające się śnięte ryby, w których może dochodzić do namnażania się patogennej flory bakteryjnej – mówi prof. Kamila Glińska-Suchocka z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Chorób Koni, Psów i Kotów UPWr.

Eksperci UPWr o Odrze: złote algi to główny „podejrzany” w sprawie

24.08.2022

Jednokomórkowy glon nazywany „złotą algą” jest szkodliwy tylko w momencie zakwitu. Wydziela wtedy toksyny niebezpieczne nie tylko dla ryb, ale również dla innych organizmów, które oddychają za pomocą skrzeli – mówi dr Kamil Konowalik z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr.

Eksperci UPWr o Odrze: ścieki to problem, ale nie jedyny

22.08.2022

Jakość wody w rzekach jest zła od dawna, a skalę niezarejestrowanych zrzutów ścieków pokazały kontrole w związku z sytuacją na Odrze. Zastanawiające jest to, że przed tą katastrofą takie działania były często przemilczane. Potrzebny był „wstrząs”, który zmotywował do działania – mówi prof. Katarzyna Pawęska z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.

Eksperci UPWr o Odrze: rzeka jest uboższa o setki ton ryb

18.08.2022

Katastrofa ekologiczna na Odrze oznacza nie tylko śmierć ryb, ale też zagrożenie dla ptactwa i zwierząt żyjących nad nią. Naukowcy UPWr w cyklu poświęconym Odrze opowiedzą o rzece i spróbują nakreślić scenariusze dotyczące jej przyszłości. W pierwszym odcinku dr hab. Monika Kowalska-Góralska z Zakładu Limnologii i Rybactwa UPWr mówi o rybach.

Rekrutacja trwa! Ruszył trzeci nabór

09.08.2022

Od 1 sierpnia do 15 września trwa trzeci nabór na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Eksperci UPWr: Jak zbierać i suszyć grzyby?

05.08.2022

W Polsce rośnie około 1400 rodzajów jadalnych grzybów, a do obrotu dopuszczonych jest 47. Jak je zbierać, suszyć i przyrządzać opowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa.

Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr

28.07.2022

Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.

Nie trać gruntu pod nogami

27.07.2022

W ramach studiów związanych z rolnictwem, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje zarówno innowacyjne kierunki, takie jak agroinżynieria, jak i tradycyjne kierunki w nowoczesnej odsłonie, takie jak rolnictwo i ogrodnictwo.

Eksperci UPWr: Nie schlebiaj mi – czyli jak karmić kaczki i inne ptaki wodne?

26.07.2022

Czy powinniśmy dokarmiać kaczki i łabędzie? A jeśli tak, to kiedy i czym jeśli naprawdę chcemy im pomóc, a nie zaszkodzić?

Eksperci UPWr: Susza i upały niebezpieczne dla ekosystemów leśnych

22.07.2022

Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o skutkach trwającej już kolejny rok suszy, a ostatnio również ekstremalnych upałów. To pożary, wysychające rzeki, słabe plony w rolnictwie. Niewiele mówi się jednak o skutkach suszy w ekosystemach leśnych. – A efekty posuchy w lasach to m.in. pogarszająca się różnorodność biologiczna, usychanie młodych drzew i obniżenie ich odporności na choroby i szkodniki – wylicza prof. Wojciech Pusz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Bioeconomy – jeden kierunek na dwóch uczelniach

20.07.2022

Bioeconomy to nowy, anglojęzyczny kierunek studiów oferowany wspólnie przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Politechnikę Wrocławską. Te interdyscyplinarne studia wzbogacą Twoje przyszłe CV i zwrócą uwagę potencjalnego pracodawcy. Nabór trwa.

Rekrutacja trwa! Rusza drugi nabór

19.07.2022

Od 19 do 26 lipca trwa drugi nabór na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Ziemię mamy jedną, nauczmy się o nią dbać

18.07.2022

Zmiana klimatu to jeden z najpoważniejszych problemów z jakim borykają się naukowcy w ostatnich dekadach. Widmo kataklizmów wybrzmiewa jeszcze głośniej w tym roku, w 25. rocznicę powodzi tysiąclecia we Wrocławiu. Studia na kierunkach takich jak inżynieria środowiska, ochrona środowiska, odnawialne źródła energii czy gospodarka odpadami pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmagamy się w dobie kryzysu klimatycznego.

Studia związane z żywnością – z czym to się je?

15.07.2022

Jak mówi przysłowie, przez żołądek do serca. A u nas – do mózgu, bo studia na kierunkach dotyczących żywności rozwijają głównie ten organ. W menu UPWr oferuje technologię żywności i żywienie człowieka, technologię i organizację gastronomii, żywienie człowieka i dietetykę i zarządzanie jakością i analizę żywności. Bon appetit!

Naukowcy z UPWr, Aalborg, POWER i PBL

15.07.2022

Metodyka Problem-Based Learning – w kursie wspierającym dydaktyków z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do końca letniego semestru w roku akademickim 2021/2022 uczestniczyło 86 nauczycieli.

  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 44

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png