eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: na święta polecam borowiki, podgrzybki, ale też shiitake

19.12.2023

Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich UPWr.

Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?

18.12.2023

Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?

Nagroda Premiera dla wybitnych naukowczyń z UPWr

15.12.2023

Dr Agnieszka Krawczyk-Łebek i dr Karolina Tkacz zostały uhonorowane Nagrodą Premiera za wyróżniające się prace doktorskie, mające znaczący wkład w rozwój polskiej nauki w dyscyplinach nauki biologiczne i technologii żywności.

Eksperci UPWr: jeśli choinka to jaka: żywa czy sztuczna?

15.12.2023

Świerk, sosna, jodła, a może daglezja? Żywa czy sztuczna? Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii oraz wybrać taką, którą potem możemy wsadzić do ogrodu? Na pytania odpowiada prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Prorektor UPWr przewodniczącą Senatu EU GREEN

14.12.2023

Prof. Anna Chełmońska-Soyta na czele Senatu konsorcjum EU GREEN wraz z powołanymi prof. Giorgio Pelosi z Uniwersytetu w Parmie jako wiceprzewodniczącym i sekretarzem Pauliną Zaweracz, kierownikiem projektu EU GREEN na UPWr.

Doktorantki UPWr zdobyły dofinansowanie z programu Perły Nauki

12.12.2023

W I edycji programu Perły Nauki, finansowanym przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, dwie doktorantki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły wsparcie finansowe na swoje innowacyjne badania. Katarzyna Leicht oraz Aleksandra Hendrysiak wyróżniły się projektami, które mają znaczący potencjał wpływu na rozwój nauki oraz przemysłu spożywczego.

O czym mówią lodowce? Antarktyda, zmiany klimatu i data science

11.12.2023

W najnowszym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” zgłębiamy fascynujący świat lodowców i klimatu. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z nami prof. Sławomir Tułaczyk – geomorfolog, glacjolog i geograf z University of California oraz dr Grzegorz Chrobak z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr i specjalista w dziedzinie data science. Z ich pomocą spróbujemy zrozumieć wpływ zmian klimatu na lodowce, a także ich globalne konsekwencje.

Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz

08.12.2023

Co to jest wysoko jakościowy sen, czy z wiekiem rośnie podatność na jego zaburzenia i czy bardziej służy nam sen zimowy czy letni opowiada dr Aleksandra Karykowska z Zakładu Antropologii UPWr.

Świat bez głodu

04.12.2023

17 Celów Zrównoważonego Rozwoju, czyli Agenda 2030 to wyznaczone przez Organizację Narodów Zjednoczonych strategiczne cele, których realizacja ma ochronić świat prze katastrofą. Już wiadomo, że większości z nich nie uda się zrealizować w wyznaczonym czasie. Wiadomo też, że o Celach i ich znaczeniu społecznym, politycznym, czy gospodarczym wielu ludzi nie wie nic.

Naukowcy z UPWr w komitetach naukowych PAN

01.12.2023

Polska Akademia Nauk zakończyła wybory członków komitetów naukowych, które swoją kadencję rozpoczną w 2024 roku. Wśród wybranych są naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Naukowczyni UPWr powołana do KKE

30.11.2023

Prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak została powołana do Krajowej Komisji Etycznej do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach (KKE). – Najważniejsze to znaleźć równowagę pomiędzy badaniami, w których udział zwierząt jest konieczny, a tymi, których wynik można uzyskać z wykorzystaniem tzw. metod alternatywnych – mówi o swojej roli w KKE naukowczyni UPWr.

Psy ratownicze, terapeutyczne i przewodnicy – bohaterowie na czterech łapach

24.11.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci dr Anna Budny-Walczak z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt i Tomasz Stępień, Współpracownik Fundacji Psi Ratownicy opowiadają o psach terapeutycznych, przewodnikach i ratowniczych. Mówią m.in. o ich bohaterskich misjach, jak przeszukują gruzowiska i odnajdują zaginione osoby, czy o psach, które bezpiecznie prowadzą przez życie osoby z niepełnosprawnościami.

Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem

24.11.2023

Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.

Naukowczyni UPWr wyróżniona przez Wrocławskie Centrum Akademickie

23.11.2023

Dr Karolina Sobieraj została wyróżniona w Studenckim Programie Stypendialnym realizowanym przez Wrocławskie Centrum Akademickie. Docenione zostały jej sukcesy na polu biologicznej produkcji tlenku węgla z bioodpadów.

Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements

13.11.2023

W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.

Student z UPWr na podium w EuroSkills 2023

09.11.2023

Rafał Piechaczek, student IV roku zarządzania i inżynierii produkcji na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym, zdobywca III miejsca w międzynarodowym konkursie EuroSkills 2023, opowiada o zmaganiach w konkursie i o nowoczesnym rolnictwie.

Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność

09.11.2023

Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.

Sukcesy UPWr w dwóch międzynarodowych rankingach

07.11.2023

Pierwsze miejsce w Polsce w dziedzinie Food Science & Technology Rankingu Szanghajskiego czy drugie miejsce we wskaźniku industry w dyscyplinie Veterinary Science rankingu THE WUR by subject to tylko niektóre przykłady sukcesów UPWr w największych i najbardziej prestiżowych zestawieniach świata.

Jajo z UPWr w finale konkursu Naczelnej Organizacji Technicznej

07.11.2023

Wyposażone w elektroniczne czujniki Jajo, które podobnie jak łódź podwodna, potrafi utrzymać się na zaprogramowanej głębokości i mierzyć parametry jakościowe wody: od pH przez zasolenie, przewodnictwo i mętność aż po zawartość tlenu – znalazło się w finale konkursu „Za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w 2022 roku” Naczelnej Organizacji Technicznej.

Walka z ubóstwem – cel pierwszy z siedemnastu

06.11.2023

Pierwszy cel z „siedemnastki” wyznaczającej zrównoważony rozwój jest jasny. To wyeliminowanie ubóstwa we wszelkich jego formach – na całym świecie. Każdy z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ma zdefiniowane zadania, ale jednocześnie można mówić o swoistym przenikaniu się i celów, i zadań, bo nie tylko są one ze sobą powiązane, ale realizacja każdego z nich determinuje pozostałe.

Miasto, masa, maszyna – rola miasta w życiu człowieka

30.10.2023

W najnowszym odcinku podcastu, prof. Paweł Swianiewicz i Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, analizują m.in., czy miasto to dar cywilizacyjny czy wyzwanie. Przytaczają koncepcję miasta jako maszyny wzrostu, rozmawiają o wpływie deweloperów i właścicieli nieruchomości na rozwój miast i mówią o demografii Wrocławia.

  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 29

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png