eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

UPWr awansuje w CWTS Leiden Ranking 2023

23.06.2023

UPWr po raz kolejny znalazł się w gronie najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Jesteśmy liderami w kategorii gender – mierzącej procentowy udział kobiet w liczbie autorów publikacji, uzyskaliśmy też wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych.

Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo

23.06.2023

Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.

Co mówią kości, czyli prawda zakopana w ziemi

19.06.2023

Zawód archeologa i antropologa to wyjątkowe zajęcie. Nie tylko fascynujące, ale też trudne, często obciążone dużymi emocjami. Z czym muszą się mierzyć naukowcy? Co udało się wyczytać z kości znalezionych w dolnośląskich filiach obozów koncentracyjnych, jakie były kulisy badań czaszki Janiny Lewandowskiej, jedynej kobiety zamordowanej w Katyniu? W najnowszym odcinku podcastu na te i inne pytania odpowiadają prof. Barbara Kwiatkowska i dr Paweł Konczewski z Zakładu Antropologii UPWr.

Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie

05.06.2023

W najnowszym odcinku podcastu Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka i prof. Małgorzata Korzeniowska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych odpowiadają m.in. na pytania dlaczego potrzebne jest nam białko zwierzęce, czy wegetarianizm to przyszłość, a weganizm to tylko moda i jak na środowisko oddziałuje hodowla zwierząt.

Miniatura 7 dla dr Wdowczyk

01.06.2023

Dr Aleksandra Wdowczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska zdobyła finansowanie na badania wstępne nad oczyszczaniem odcieków ze składowisk odpadów komunalnych w roślinnych systemach osadu czynnego. 43 771 zł przyznano jej w konkursie Miniatura 7.

Komórki do zadań specjalnych

26.05.2023

Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?

Troje naukowców UPWr ze stypendium START

25.05.2023

Dr Dariusz Strugarek, dr Aleksandra Wdowczyk oraz doktorantka Daria Marczak zostali stypendystami programu START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.

Kleszcze, komary i pająki – małe, ale groźne

22.05.2023

W najnowszym odcinku podcastu prof. Joanna Mąkol i dr Jarosław Pacoń rozmawiają m.in. na temat tego, czy będziemy ponownie mieli do czynienia z plagą komarów, czy to prawda, że komary chętniej atakują osoby pijące alkohol, czy istnieją skuteczne sposoby ochrony przed kleszczami i czy w Polsce są jakiekolwiek pająki, które są dla człowieka groźne?

Rusza Erasmus+ InnHUB Wrocław

18.05.2023

Rektorzy siedmiu wrocławskich uczelni podpisali umowę na utworzenie Centrum Innowacji Erasmus+ InnHUB. Głównym zadaniem centrum będzie popularyzacja i promocja oferty uczelni, inicjatywy Uniwersytetów Europejskich i mobilności edukacyjnej.

Prof. Ann Van Soom: – Mam najlepszy zawód na świecie

18.05.2023

Prof. Ann Van Soom, kierownik Katedry Rozrodu, Położnictwa i Zdrowia Stada na Uniwersytecie w Gandawie, doctor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, mówi o tym, co jest wyzwaniem w rozrodzie, czy czuje się drugą Skłodowską-Curie i czy da się połączyć naukę z dydaktyką.

Grow Green – mieszkańcy parkom kieszonkowym mówią "tak"

12.05.2023

Dr Kornelia Kwiecińska, badaczka w projekcie realizowanym w europejskim programie Horyzont 2020, mówi o sukcesie zielonych podwórek, o tym jak mieszkańcy oceniają współpracę przy ich powstawaniu. – Nasza uczelnia i miasto Wrocław były jednymi z trzech liderów projektu służącego szukaniu rozwiązań, które mają zmniejszać negatywne skutki zmian klimatycznych – mówi dr Kwiecińska.

Eksperci UPWr: Nie dotykaj małych saren i zajęcy. Wyrządzisz im krzywdę

10.05.2023

Jeśli podczas spaceru w lesie zobaczymy małą sarnę lub zająca spokojnie wycofajmy się i dajmy im czas na ukrycie się w trawie. Nie wolno ich dotykać, głaskać, dokarmiać czy przytulać, bo to spowoduje, że matka zamiast zająć się młodymi pozostawi je bez opieki – mówi prof. Wojciech Pusz, koordynator Ośrodka Badań Środowiska Leśnego w Złotówku.

PRELUDIUM BIS – cztery granty dla naukowców UPWr

09.05.2023

Ponad 2,6 mln złotych otrzymają naukowcy UPWr na badania w ramach grantów przyznanych w konkursie Narodowego Centrum Nauki PRELUDIUM BIS 4. Dofinansowane projekty przyczynią się m.in. do wzrostu bezpieczeństwa żywności, poprawienia metod prewencji i leczenia salmonelloz oraz wykorzystania w produkcji biopaliw drożdży.

Wyzwania współczesnej medycyny – antybiotykooporność, choroby cywilizacyjne i terapie szyte na miarę

08.05.2023

W najnowszym odcinku podcastu prof. Anna Gliszczyńska, szefowa Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy i prof. Agnieszka Śmieszek z Katedry Farmakologii i Toksykologii rozmawiają na temat wyzwań współczesnej medycyny. Opowiadają m.in. o problemie antybiotykooporności o pladze chorób cywilizacyjnych i terapiach personalizowanych.

Archeozoologowie UPWr dowiedli, że już Rzymianie hodowali małe buldogi

05.05.2023

Badacze z UPWr dowiedli, że hodowanie małych psów brachycefalicznych (krótkopyskich) zdarzało się już w starożytnym Rzymie. Badania czaszki psa sprzed 2000 lat wskazują, że najbardziej przypominał on wyglądem buldoga francuskiego. Zwierzę było dobrze traktowane i zostało pochowane razem z człowiekiem.

Przemysłowe fermy i ptasia różnorodność idą w parze

27.04.2023

Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.

Eksperci UPWr: To ludzie dostarczają szczurom jedzenie i schronienie

24.04.2023

Dr Edyta Wincewicz z Zakładu Fizjologii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej pomaga miastu w skutecznej walce ze szczurami. I nie ukrywa, że to trudny temat: - Ze szczurami walczy nie tylko Wrocław, walczy wiele miasta na świecie i mimo, że stosują różne metody, szczury nadal tam są – mówi naukowczyni UPWr.

Innowacyjne badania dr Igwegbe i prof. Białowca

20.04.2023

Nigeryjska naukowczyni dr Chinenye Adaobi Igwegbe przyjechała na UPWr na wymianę naukową w ramach programu NAWA. Wraz z prof. Białowcem bada możliwości upcyklingu fosforu, którego związki można wykorzystać m.in. do produkcji ceramiki.

Prof. Niżański członkiem Komisji Ewaluacji Nauki

18.04.2023

Profesor Wojciech Niżański, kierownik Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i szef Wiodącego zespołu Badawczego Innowacyjna diagnostyka i terapia weterynaryjna (Inno-WET) został powołany do Komisji Ewaluacji Nauki na kadencję 2023-2027.

Żywienie zwierząt – najczęstsze błędy właścicieli

17.04.2023

W najnowszym podcaście prof. Barbara Król i prof. Piotr Sławuta opowiadają o prawidłowym żywieniu zwierząt, a także o tym kto prędzej się zagłodzi, kot czy pies? Mówią też na co zwracać uwagę przy wyborze karmy i co robić gdy nasz zwierzak boryka się z otyłością.

Pisanki – bogactwo tradycji

06.04.2023

Prof. Katarzyna Wróblewska z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego od ponad 10 lat zbiera pisanki. Zaczęła po wystawie tych małych dzieł sztuki wykonanych przez wrocławską artystkę Marię Kieleczewę, wykorzystującą wzory m.in. huculskie i łemkowskie.

  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 28

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png