wybierz kategorie wiadomości
Kulinarny e-book studentów UPWr – ma być pożywnie i smacznie
14.02.2024
Studenci żywienia człowieka i dietetyki przygotowali kulinarnego e-booka z przepisami, których głównym składnikiem jest Nutridrink – wysokoenergetyczny preparat odżywczy. Potrawy odpowiadają na potrzeby i problemy osób chorujących m.in. na nowotwór.
WRO4diglTal i UPWr dla cyfrowej Europy
13.02.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu członkiem konsorcjum WRO4diglTal, które tworzy EDIH – European Digital Innovation Hub. Program opracowany przez Komisję Europejską do koordynacji i wspierania transformacji cyfrowych gospodarek ma podnieść poziom cyfryzacji w UE, a co za tym idzie – zwiększyć przewagę konkurencyjną firm i poprawić funkcjonowanie administracji publicznej.
Zapachy regulujące apetyt: zamień słodycze na zapachowy blotter
12.02.2024
Zespół dr Jacka Łyczki z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr rozpoczyna badania konsumenckie w ostatnim etapie badań nad stworzeniem nowej generacji środków regulujących apetyt. Na podstawie m.in. analiz chemicznych zaprojektowano już zapachowe prototypy: 12 z nich ma stymulować apetyt (np. u seniorów), 4 zmniejszać go, co z pewnością zainteresuje osoby z otyłością. Część z nich uczelnia już zgłosiła do opatentowania.
Budżet Partycypacyjny UPWr: poznaliśmy zwycięskie projekty
12.02.2024
Laboratorium Nowoczesnej Dydaktyki SALA 2.21 oraz „Szklarnia – Chill&Study” – wspólna przestrzeń do nauki i odpoczynku na Kampusie Biskupin – to zwycięskie projekty w trzeciej już edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka.
Doktorant UPWr bada zmiany pola grawitacyjnego Ziemi
08.02.2024
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Filip Gałdyn przełamuje konwencjonalne podejścia do modelowania zmian pola grawitacyjnego Ziemi, integrując obserwacje z różnych źródeł.
CIT: uczelniane centrum postępu
06.02.2024
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.
Hodowla drobiu – antybiotyki, bakteriofagi, dobrostan
05.02.2024
W najnowszym odcinku podcastu prof. Monika Michalczuk z Katedry Hodowli Zwierząt SGGW i dr Marta Kuźmińska-Bajor z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr omawiają wyzwania i innowacje w hodowli drobiu, w tym stosowanie antybiotyków, zastosowanie bakteriofagów i kwestie dobrostanu zwierząt. Dyskusja koncentruje się na dążeniu do odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji, podkreślając rolę wiedzy i świadomych wyborów.
Dr Habiba Khalid: - Pragnę w życiu i nauce mieć wkład w poprawę życia innych
02.02.2024
Dr Habiba Khalid współpracuje z prof. Andrzejem Białowcem nad zwiększeniem produkcji biometanu z bioodpadów. Jest to kluczowy obszar w dziedzinie odnawialnej energii, mający duże znaczenie dla zrównoważonego zarządzania środowiskiem.
Biznesowe Mistrzostwa UPWr – innowacyjny sposób na naukę przedsiębiorczości
31.01.2024
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyła się pierwsza edycja Biznesowych Mistrzostw. Wspierane przez nowoczesną technologię zawody stawiają na innowacyjność i praktyczne doświadczenie.
Naukowcy UPWr: królewski ogrodnik projektował w Zamku Książ
30.01.2024
Projekt ogrodów Zamku Książ w latach 70. XIX wieku wykonał Eduard Neide, dyrektor królewskich ogrodów Tiergarten w Berlinie – to najnowsze ustalenia naukowców UPWr, którzy od kilku lat badają historię tego miejsca.
Cyfrowy bliźniak pomoże w transformacji energetycznej miast
26.01.2024
Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr pracują nad projektem DigiTwins4PEDs, który do modelowania aspektów energetycznych miast wykorzysta cyfrowego bliźniaka miasta. To krok w kierunku miast neutralnych pod względem emisji dwutlenku węgla i zrównoważonej przyszłości energetycznej. Badania finansuje Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.
100 000 złotych na realizację projektów studenckich
23.01.2024
Jedenaście studenckich kół naukowych zostało docenionych w ubiegłym roku przez władze Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na swoje badania, które teraz realizują, dostali dofinansowanie na około 100 000 zł z programu studenckie projekty badawcze.
UPWr dołącza do sieci Baltic University Programme
23.01.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stał się oficjalnie częścią sieci Baltic University Programme (BUP). Włączenie się do tej inicjatywy otwiera przed uczelnią nowe możliwości współpracy i wymiany międzykulturowej. To także dostęp do szerokiej gamy kursów, programów i projektów edukacyjnych oraz naukowych dla studentów i pracowników uczelni.
Zielone dachy, zielone ściany… Ekstrawagancja czy rewolucja?
22.01.2024
W tym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” dr Marta Weber-Siwirska i Weronika Marcol omawiają korzyści płynące z wdrażania w miastach zrównoważonych rozwiązań, takich jak zielone dachy czy ściany. Rozmawiają na temat źródeł tej inicjatywy i różnorodnych projektów w Polsce i Europie, a także o tym, jaką funkcję zielone dachy pełnią w przestrzeni miejskiej.
Biuro Karier – most między edukacją a karierą zawodową
18.01.2024
UPWr oferuje studentom i absolwentom kompleksową pomoc w kształtowaniu ścieżki zawodowej dzięki działalności Biura Karier. Indywidualne konsultacje, szkolenia, monitorowanie losów zawodowych absolwentów czy aktywna współpraca z firmami i instytucjami to tylko niektóre z działań, które wymieniają doradcy. Praca biura została niedawno doceniona także w Dolnośląskiej Sieci Biur Karier.
Czysta energia – kto jest dłużnikiem, a kto wierzycielem
17.01.2024
Mieszkańcy małych miast i wsi mogą odegrać kluczową rolę w transformacji energetycznej w Polsce. Właśnie te społeczności mają potencjał stworzenia lokalnych i niezależnych systemów, które gwarantują bezpieczeństwo energetyczne w całym kraju.
Rusza rekrutacja na studia II stopnia
12.01.2024
15 stycznia rozpoczyna się rekrutacja na drugi stopień studiów. Do wyboru jest 16 kierunków i 24 specjalności.
MINIATURA 7 dla trójki naukowców z UPWr
11.01.2024
Dr Katarzyna Patejuk, dr Joanna Tunikowska i dr Błażej Nowak otrzymali blisko 140 tys. złotych z Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu MINIATURA 7. Grant umożliwi im badania dotyczące: nowych gatunków grzybów, innowacyjnej metody leczenia guzów nowotworowych i genetycznego podłoża rodzenia przez lochy martwych prosiąt.
Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje
08.01.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.
EU GREEN – to już rok!
04.01.2024
Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.