wybierz kategorie wiadomości
Po co nam mózg? Chronobiologia i przepis na pamięć absolutną
10.06.2024
W najnowszym odcinku podcastu, dr Aleksandra Karykowska i dr Joanna Wojsiat rozmawiają na temat mózgu i jego prawidłowego funkcjonowania. Ekspertki poruszają tematy takie jak zdrowy sen, dieta, chronobiologia i podkreślają ogromne znaczenie codziennego ruchu dla utrzymania sprawności i dobrej formy naszego mózgu.
Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny
04.06.2024
Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.
Drużyna z UPWr awansowała do Akademickich Mistrzostw Menedżerskich
28.05.2024
Zespół Rejwach z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu awansował do finału Akademickich Mistrzostw Menedżerskich.
Kabiny akustyczne w bibliotece UPWr
28.05.2024
Z dwóch czteroosobowych kabin akustycznych mogą od kilku tygodni korzystać czytelnicy Biblioteki Głównej. Każda z kabin wyposażona jest w wygodne sofy, stolik, gniazda USB. To po m.in. Bee&Chill Patio, kolejna inicjatywa wychodząca naprzeciw oczekiwaniom studentów.
Dr Neuvéglise: – Drożdże to fascynujący model badawczy
24.05.2024
Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.
Miejska Farma na Swojcu. Plony trafią do wrocławskich żłobków
23.05.2024
Na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej UPWr na Swojczycach uruchomiono Miejską Farmę. Uprawiane tam warzywa trafią do maluchów we wrocławskich żłobkach, gdzie będą dowożone elektrycznym pojazdem, a resztki plonów zagospodaruje organizacja pozarządowa. Na farmie pracują osoby wykluczone społecznie ucząc się nowego zawodu. To wspólna inicjatywa miasta Wrocław i naszej uczelni.
Dwa medale dla studenta UPWr na Integracyjnych Mistrzostwach Polski AZS w Pływaniu
16.05.2024
Student Jan Jurecki zdobył złoto dwukrotnie podczas mistrzostw.
ECOpiknik – ECO-impreza dla studentów
15.05.2024
Już jutro, 16 maja, przy Domu Studenckim Arka odbędzie się druga edycja ekologiczno-rozrywkowego wydarzenia. Będą konkursy, warsztaty, wymiana ubrań, muzyka na żywo i smaczny poczęstunek!
Uczelnia, biznes, konsumenci
14.05.2024
O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.
Rusza rekrutacja na UPWr
01.05.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje 27 kierunków studiów dla wszystkich, którzy swoją przyszłość chcą związać ze środowiskiem, żywnością, zwierzętami czy inżynierią. W tym roku są dwie nowości: adaptacje do zmiany klimatu i dietetyka!
XXVIII Międzynarodowa Konferencja SKN-ów na UPWr
25.04.2024
25 kwietnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyła się 28. Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych.
Eksperci UPWr: przymrozki niebezpieczne dla sadów, winnic i ogrodów
25.04.2024
Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku jabłek, śliwek, orzechów. Zmarzły młode ziemniaki, ale też liczne kwiaty i krzewy np. magnolie, winobluszcze, winniki. Jak jednak przestrzega prof. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa UPWr nie należy niczego wycinać, a obserwować i liczyć, że nie wszystko stracone.
3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze
24.04.2024
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.
Karateczki z UPWr ze złotym medalem w kata drużynowym kobiet
23.04.2024
Studentki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odniosły imponujący sukces, zdobywając najwyższe wyróżnienie w kata drużynowym kobiet podczas zawodów AMP w Karate w Białymstoku.
Dzień Ziemi z EU GREEN
22.04.2024
UPWr dołączył do obchodów Światowego Dnia Ziemi w ramach sojuszu EU GREEN – studenci mieli okazję zażyć trochę ruchu, porozmawiać o well-being, ale też posprzątać tereny wokół Odry, czy wziąć udział w warsztatach sadzenia roślin.
Warsztaty Master Thesis Training – wymiana wiedzy i doświadczeń
18.04.2024
Julia Gawron oraz Radosław Pszonicki uczestniczyli w warsztatach Master Thesis Training organizowanych w ramach Baltic University Programme na Uniwersytecie w Uppsali. Program stanowił świetną okazję do dodatkowego skonsultowania pracy, otrzymania wsparcia ze strony eksperta, czy też nawiązania kontaktów ze studentami z całego regionu Morza Bałtyckiego
„Arka” czeka na studentów. Tak wygląda akademik po remoncie
17.04.2024
Po trwającym trzy lata kompleksowym remoncie, UPWr otwiera swój największy Dom Studencki „Arkę”. Na studentów czekają pachnące nowością jedno i dwuosobowe pokoje z łazienkami (dodatkowo 176 z nich z aneksem kuchennym), strefa rekreacji i relaksu oraz pokój nauki. Akademik dysponuje 352 miejscami.
Jeden program, dwa wydarzenia. EU GREEN Innovation Days za nami
16.04.2024
Podczas trzydniowego wydarzenia skupionego wokół innowacyjnych rozwiązań technologicznych i start-upów uczestnicy mieli okazję wyposażyć się w wiedzę, narzędzia, odwagę, a przede wszystkim inspirację do własnych przedsięwzięć biznesowych.
Absolutoria Wydziału Medycyny Weterynaryjnej - galeria
15.04.2024
W miniony weekend absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystych absolutoriach, podczas których odebrali pamiątkowe dyplomy. Uhonorowano również osoby zasłużone dla Wydziału Medycyny Weterynaryjnej medalami.
Studenci UPWr ze stypendium Ministra Edukacji i Nauki
09.04.2024
Czworo studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyróżnionych stypendium za osiągnięcia naukowe. To Joanna Rosik, Bartosz Wąsik, Dominika Sabat i Jakub Liu.
Prof. Sokół-Łętowska: – Rośliny są nieprzewidywalne
05.04.2024
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.