wybierz kategorie wiadomości
3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze
24.04.2024
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.
Dzień Ziemi z EU GREEN
22.04.2024
UPWr dołączył do obchodów Światowego Dnia Ziemi w ramach sojuszu EU GREEN – studenci mieli okazję zażyć trochę ruchu, porozmawiać o well-being, ale też posprzątać tereny wokół Odry, czy wziąć udział w warsztatach sadzenia roślin.
Dr Ewa Szczepańska: – W dydaktyce nie ma głupich pytań
17.04.2024
Dr Ewa Szczepańska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wyróżnia się swoim zapałem do nauki i nauczania, co potwierdziły w ankietach wysokie oceny studentów. To wyróżnienie, jak przyznaje, było dla niej miłą niespodzianką, ale jednocześnie potwierdzeniem efektywności jej metod dydaktycznych.
Jeden program, dwa wydarzenia. EU GREEN Innovation Days za nami
16.04.2024
Podczas trzydniowego wydarzenia skupionego wokół innowacyjnych rozwiązań technologicznych i start-upów uczestnicy mieli okazję wyposażyć się w wiedzę, narzędzia, odwagę, a przede wszystkim inspirację do własnych przedsięwzięć biznesowych.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych na UPWr
15.04.2024
Już po raz kolejny byliśmy organizatorem wojewódzkiego etapu 47. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych (OWiUR). To jeden z najstarszych i najbardziej renomowanych konkursów wiedzy oraz praktycznych umiejętności w Polsce.
Absolutoria Wydziału Medycyny Weterynaryjnej - galeria
15.04.2024
W miniony weekend absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystych absolutoriach, podczas których odebrali pamiątkowe dyplomy. Uhonorowano również osoby zasłużone dla Wydziału Medycyny Weterynaryjnej medalami.
Za nami X Szalona Studencka Noc Naukowa
12.04.2024
Po kilkuletniej przerwie Szalona Studencka Noc Naukowa wróciła ze zdwojoną siłą. Były pokazy kół naukowych, wykład z gościem specjalnym, konkursy i wiele innych atrakcji.
Rusza XV edycja akcji DKMS na UPWr „HELPERS’ GENERATION”
10.04.2024
Już 15 kwietnia rusza akcja rejestracji potencjalnych dawców na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, organizowana w ramach Fundacji DKMS. Misja fundacji – znalezienie dawcy dla każdego pacjenta chorującego na nowotwór krwi, potrzebującego przeszczepienia krwiotwórczych komórek macierzystych – realizowana jest w dużej mierze przez inicjatywy lokalne, takie jak ta na uczelni.
Prof. Sokół-Łętowska: – Rośliny są nieprzewidywalne
05.04.2024
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
Atmosfera otwartości i zaufania kluczem do efektywnej dydaktyki
04.04.2024
Dr Patrycja Wróblewska z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt o praktycznym podejściu do edukacji, istotności tworzenia komfortowego środowiska dla studentów oraz otwartej komunikacji w procesie nauki.
Wyzwanie Kiplin „Get Active" – krok ku zdrowszej przyszłości
03.04.2024
W ramach inicjatywy łączącej technologię z promowaniem aktywności fizycznej, Uniwersytet w Angers ogłosił wyzwanie „Get Active". To wydarzenie, zaplanowane na okres od 8 do 28 kwietnia 2024 roku, ma przeciwdziałać negatywnym skutkom siedzącego trybu życia. Ponadto, stanowi zaproszenie do przyjacielskiej rywalizacji między uczelniami wchodzącymi w skład sojuszu EU GREEN.
Prof. Dyjakon: – Energetyka to jedno z wyzwań dla ludzkości
02.04.2024
Arkadiusz Dyjakon, nowo mianowany profesor, o ewolucji energetyki, jej przyszłości i bezpieczeństwie energetycznym, ale też o uporze, pasji do uczenia innych i miejscu, które otworzyło mu okno na świat.
Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta
27.03.2024
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.
Studentka UPWr Akademicką Mistrzynią Polski w ergometrze wioślarskim
26.03.2024
Studentka weterynarii Meriam Mamieliekova zdobyła w Warszawie złoty medal na Akademickich Mistrzostwach Polski w ergometrze wioślarskim.
Godzina dla Ziemi z UPWr
26.03.2024
Godzina dla Ziemi 2024. Polska przystąpiła do akcji WWF już po raz 17. W kampanii tym razem poświęconej złemu stanowi rzek nie zabrakło Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Podziękowania rektora elekta
26.03.2024
Podziękowania rektora elekta prof. Krzysztofa Kubiaka dla społeczności akademickiej UPWr.
Centrum szkoleniowe chirurgii laparoskopowej
19.03.2024
Studenci weterynarii i lekarze zyskali aparaturę, dzięki której mogą uczyć się doskonalić umiejętności w chirurgii laparoskopowej. To 11 stanowisk zakupionych dla Katedry i Kliniki Chirurgii ze środków zewnętrznych. Docelowo w klinice ma powstać europejskie centrum szkoleniowe, drugie po Strasburgu we Francji i trzecie na świecie po amerykańskim w Kalifornii.
Antropogeneza w nowym wymiarze
18.03.2024
Współpraca dr. hab. Dariusza Nowakowskiego z Zakładem Antropologii Uniwersytetu Wrocławskiego zrewolucjonizuje sposób, w jaki studenci zgłębiają tajniki ewolucji człowieka.
Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości
18.03.2024
Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.
Minister nauki na UPWr
14.03.2024
Minister nauki i szkolnictwa wyższego Dariusz Wieczorek na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu spotkał się z rektorami uczelni dolnośląskich i studentami. Mówił o finansowaniu badań, inwestycjach, funduszach na podwyżki i remonty i budowę akademików.