wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/VGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTRo8DFMJGxMmAmgNIgFVJFY7Xxd6REFXClgXUXJuDwwQCCsEWjkQFiIUWRtlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/baranek_glowna.jpg)
Baranek, zając, kurczak – co wiemy o symbolice świątecznej?
05.04.2023
Prof. Maciej Janeczek, współautor podręcznika „Historia weterynarii i deontologia” wyjaśnia, co symbolizują zwierzęta kojarzone z Wielkanocą.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF5PTksjCF0DVUBvDV4fOAlQKkUhVRg2BxBSPFMeHD8iDEMIGSJDHUQHCCIJUhk_O1ArFW8SQXpEQV0CWhVRcm4dAUBFZxFQARIlJAcVQHpIGyxYO0QGNwQPVBEWSFEmKRoeAQgxBFYJBQNvTxUJIh5cbQ13UwxrUVNJUQdCUTU/niesmiertelnosc_glowna.jpg)
Nieśmiertelność ludzi i odtwarzanie wymarłych gatunków – zabawa w Boga?
27.03.2023
Nieśmiertelność, klonowanie ludzi, terapie komórkami macierzystymi i odtwarzanie wymarłych gatunków. Przełomy naukowe czy kontrowersje? Co dały nam badania nad komórkami i czy to nasza przyszłość? Jakie są granice nauki? Gośćmi podcastu są prof. Wojciech Niżański i prof. Arkadiusz Miążek.
![](/thumb/uGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nPxkYBgAkPkEJEwM9D1gXJBNcEE0sRxo3GwATTxYUGiQpT1dADTYCblBPTH08UBYkE1cuaDtVA3YCE1ZBGFADOiMHCAEdGghVRE1YeEEbWCcFVygVbxIENEpPExNVFRYXJQlPWFhpQ1IJGQ4_DFsWLhYbdRU7VQMrCwJFBlMdATFuQU8RAD8EE1xVGTVQDkozVgp_FSg/dsc_6860_glowna_new.jpg)
Szkolimy doradców rolników
20.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.
![](/thumb/YGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTRkuABNKVRwkD1JYcUZeIEM6RxU2AQYATV4CFGpgTx0QBi8EUhIoEylBDVh-RhVtWzReE3pSQUEPFl5ROC0KCD0AIUMLV1tYLgxZDjkLVSNSJxJOegYGRhBXEwctKwIfG0tpQ0IPDR9vWRUZM1cAf09nA0R6FQ/gotowanie1.jpg)
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
![](/thumb/xGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMWFggmCmgdJwtOIVZ7WgQ_Sk8TE0YdGS0vGTILDWdbE1NVVm8PVhQsRgNtRzkSWHoYAlYGaxsXanZcQUAKKg9FFBgWIQZFWHFGVypAJlMVLA0EXhFNUF9qPwQXB0t_Q1IeREN9GwVJe0ZE/parki_glowna.jpg)
Polskie parki narodowe – piękne i unikatowe, ale co im zagraża?
13.03.2023
W Polsce parki narodowe zajmują jedynie ok. 1% całkowitej powierzchni kraju. Czy powinniśmy zatem powiększyć istniejące parki i tworzyć nowe? Jakie przyniosłoby to korzyści? Kto jest temu przeciwny? O tym, a także o swoich ulubionych parkach, pseudoturystyce, masowej wycince drzew i innych zagrożeniach czyhających na polskie parki narodowe opowiadają prof. Beata Raszka i prof. Alina Kulczyk-Dynowska z Instytutu Gospodarki Przestrzennej.
![](/thumb/mGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMWFg4iB1IMFANVIEA7UStqRglBBBZeUTg-AgcHCjE-WAJVQG9WFVZpCFghUHcKVigEQR1BRBMULRMECUBTdE0TBRgUORFYFicBS20Nd14RLxsAUBdRFRw6NU9BQBosG1RETVguGwRDexwLfAd3TQ/patodev_glowna_2.jpg)
Patodeweloperka, betonoza i brak mieszkań – w jakich warunkach żyją Polacy?
24.02.2023
„Żerujący" deweloper, nieodpowiedzialne organy wydające pozwolenia i nieświadomy odbiorca końcowy – czy można zmienić dynamikę w tej triadzie? Jak uwrażliwić deweloperów na potrzeby mieszkańców, jakie narzędzia dać urzędom i władzom lokalnym, jak zwiększyć świadomość inwestorów odnośnie godnych warunków życia? Gośćmi podcastu są prof. Tomasz Malczyk i dr Maciej Zathey z Instytutu Gospodarki Przestrzennej.
![](/thumb/iGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRkkAksNHlhhQVETJwEbdRUlURciAwpuBFgdBCYpQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/paczki_glowne.jpg)
Eksperci UPWr: Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe, ale czy konieczne?
15.02.2023
Tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po jego zjedzeniu, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. – W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy zjadamy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu – mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.
![](/thumb/0GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMWHhQqFF4UMjteI1giXhV2AhNWQRhQAzojBwgBHRoIVURNWHhBG1gnBVcoFW8SBDRKTxMTVRUWFyUJT1hYaUNSCRkOPwxbFi4WG3UVO1UDKwsCRQZTHQExbkFPEQA_BBNcVRk1UA5KM1YKfxUo/pingwiny_glowna.jpg)
Chowanie potomstwa, monogamia i homoseksualizm u zwierząt, czyli oblicza miłości w naturze
13.02.2023
W najnowszym odcinku podcastu dr Tomasz Piasecki z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych i nasz doktorant Paweł Borecki, opiekun zwierząt we wrocławskim Zoo opowiadają m.in. o przypadkach homoseksualizmu u zwierząt, o monogamii i o tym jak wychowują potomstwo w różnych modelach rodziny.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQ0qClAUGhMsDV4fFB5OJlInShUsSk8TBV0eFmp2TwkNAiQTXA8WFCQGGkhlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/dokarmianie-2.jpg)
Eksperci UPWr: Czy zwierzęta leśne należy dokarmiać zimą?
10.02.2023
Dokarmianie zwierząt zimą to temat, o którym mówi się co roku – szczególnie głośno 11 lutego w Ogólnopolskim Dniu Dokarmiania Zwierzyny Leśnej. I słusznie. Bo choć do niesienia pomocy zwierzętom nie trzeba nikogo namawiać, część osób – nieświadomie – robi to źle, co może przynieść więcej szkody niż pożytku. O tym, jak tego uniknąć rozmawiamy z prof. Wojciechem Puszem, koordynatorem Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku.
![](/thumb/cGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTR0gAlkIGBYiBF4TFB5AOFk6QxcxSk8TBV0eFmp2TxkHCi0PXgoYHSQCaAAyE1cgRDZZKz8EDEYNUVwZOCtPQUAZNw5bAxQOEgpTWHFGDG0bd1wVNg9BC0FEHlFkbh0MBQwaCFVETUthQVQVJRBLIFs5VQZ6UkFfBkMBECk4CAoNGzxDHUQEEzcGFUBpB0F8DmVIRmtYQUw/technologia_zywnosci_glowne.jpg)
Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
07.02.2023
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.
![](/thumb/cGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRM8Fl8JBBlvTxUcIghcbQ13Rx09BRpbAl8tGS0oFwgMACA-VgoYDSMCGRA7AxtjFSVCGzINAEU8XRZRcm5YT05LKQBfAVVAbxNbWGdGSS5QMG8dPEpZAE8WERwmOB8CDgUgExNcVRQoFEQZKhBcKFgnSVZ0ShBYGVFQSWovFV5bWT1TAlZVBw/wiemyjak_jedzenie_glowna.jpg)
Mniej kalorii, więcej świadomości
02.02.2023
Wrocławski obszar funkcjonalny nie tylko jest w stanie zaspokoić lokalne, wegetariańskie potrzeby żywnościowe mieszkańców, ale nawet ma nadwyżki, którymi mógłby się podzielić. Nie wszystkie z ośrodków badanych na Uniwersytecie Przyrodniczym mają taką możliwość. Wyniki badań pokazują, że europejskie miasta mają problem z samowystarczalnością.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMJEwgsPFAWJBNXLhk_QBN6REFBEVsYFis4MgQGS39DBERbWCECWR1pXhs_W3ccVigJBFQ8XRZRcn1BTwEGKxVDCRsWKBEVQGkKXDhENlEAPQ8MQxoWXlE7JRcIQFNnAklVTko1UQRKaRk/odra_glowna.jpg)
Rola rzek w środowisku – od elementu krajobrazu po źródło życia
30.01.2023
Rzeka – źródło życia, czy niebezpieczny żywioł? W tym odcinku podcastu eksperci UPWr odpowiadają o roli rzek, ich wpływie na człowieka i środowisko, a także mówią o tym, czy grożą nam susze, powodzie i co robić w przypadku skażenia wody.
![](/thumb/VGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV8xTQotDlgIHBtvTxUcIghcbQ13Uxw3AQ1aAhkVHyc7AwxMAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/choinka-glowna.jpg)
Eksperci UPWr: za 30 lat stracimy świerkowe choinki
19.12.2022
Za 3-4 dekady z Polski może zniknąć świerk pospolity. Popularnemu drzewu, z którego robimy świąteczne choinki, zagraża rosnąca temperatura oraz brak wody. We Wrocławiu w ciągu 20 lat średnia temperatura wzrosła z ponad 8 do prawie 10 stopni Celsjusza. Odpowiada za to gwałtownie zmieniający się klimat – przyznaje prof. Przemysław Bąbelewski, dendrolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
![](/thumb/DGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV9PTksjCF0DVUBvDFMAMhNQLlk8VSs_BAxGDVVcGTgrT0FAGTcOWwMUDhIKU1hxRgxtG3dcFTYPQQtBRB5RZG4dDAUMGghVRE1LYUFUFSUQSyBbOVUGelJBXwZDARApOAgKDRs8Qx1EBBM3BhVAaQdBfA5lSEZrWEFM/odzywianie_glowna.jpg)
Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków
19.12.2022
W najnowszym podcaście dr Jacek Łyczko i doktorantka Michaela Godyla-Jabłoński opowiadają o otyłości w Polsce, o tym czym różni się apetyt od głodu, z jakimi problemami żywieniowymi borykają się Polacy, a także o tym co jest kluczem do właściwego odżywiania.
![](/thumb/NGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV8xTQ4gDlUDDRAsQRtYLQ1VKhVvEgc5HAZdCkATXi8gAhoMCGsLQQFVVm8TRRUhAVo7aDxUVmJKVhNPFh4SJitPV0AZKUMdRAcbKgZoEy9GA34bd1MbNhwRXg9YFwFqdk8DBx42AlASEh0iEU5YZ0ZKJk0wEk56CxsCWgQKQXt8TxA/satelita-glowna.jpg)
Geodezja na UPWr. Studia dla ciekawych i ambitnych
09.12.2022
Teledetekcja – najprostszy opis wyjaśnia, że to wykonywane za pomocą specjalistycznych czujników badania zdalne, a więc przeprowadzane z samolotów, przestrzeni kosmicznej lub z powierzchni ziemi. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – 13 grudnia – będzie można poznać tajemnice teledetekcji. I wybrać studia magisterskie z nowej specjalności. Uwaga: nie trzeba być geodetą i kartografem.
![](/thumb/RGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV9PTksjCF0DVUBvBloVKA5cEFA5XwM2CU1bE1NQX2o8HwIIDCYVbg8TWHdBAlhnRlUuWTISTnoYDxNPFgISLykyBAZLf1AdRBQVIxdFFScIXD0VbxIaPR8QUgJAFxQnPhRPTks2CEsDVUBvAE9JclRBfQRlEgk/emocje_glowna.jpg)
Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia
05.12.2022
W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.
![](/thumb/LGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfVwxTRskDFgDKBIsE0MDKB5XKhV5EhIxBAYTWRYAEiUlCAUDGTEYUhwZHxIEWxU8ClxhXSVXVnRKE0MMXhcQPBMECUBTZ1QTSlUWLA1QWHFGSSMVeRIEOQ8GbgpQUEl5YE8ODQcxE14KGx8_QQ1YJQFOPFQ0RBE_BxFIQRhQACE2CE9YSyYZAl9HAn9QB1g2/ramiehaptyczne_glowne.jpg)
„Robokrowa” – nowoczesny robot, który symuluje choroby
25.11.2022
Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, jako jedyni w Polsce, uczą się badania rektalnego zwierząt za pomocą ramienia haptycznego. To nowoczesny symulator, dzięki któremu przyszli lekarze weterynarii „diagnozują” najczęściej spotykane patologie w obrębie przewodu pokarmowego koni i krów na długo przed pierwszym kontaktem z żywym zwierzęciem.
![](/thumb/eGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfVwxTQg3ClACHg8-GWgeMQ1cLF93HFY-AQ9UQQ5QFCQjGgMDRy8RVkRbWD0RWBAuB00QXjESTnpdQR1BWBMdL25XTxIFZ00TFhYdKDxeHmleCGMVNl8aLBoMXQ9RAFFybgMIFRomAEUDEBU_GhVWaRdQNVJ3ClY7EFAIU0xAQHhuEA/glowna.jpg)
Nie taka matematyka straszna, jak ją malują
14.11.2022
Arkadiusz Dziech z Pracowni Genetyki Populacji i Cech Ilościowych na UPWr opowiada o łączeniu pracy naukowej i dydaktyki, o relacjach ze studentami i o tym, że statystyka jest przydatniejsza niż się wydaje.
![](/thumb/4GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQgrBlgDGwkmChVWaQJQI1J3ClY5BgRYBlgBGCETCgENHisEHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/angielski_glowne.jpg)
Blokada językowa? Małgorzata Szczerbakowska wie, jak jej zaradzić
20.10.2022
Małgorzata Szczerbakowska, lektorka języka angielskiego ze Studium Języków Obcych na UPWr stworzyła kurs językowy „No more fears” dla osób borykających się z blokadą językową. Będzie dużo relaksu, ćwiczeń i aromatycznych olejków eterycznych!
![](/thumb/VGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQQkE1IDGxMjAhoWJAZWK1Z3HFY-AQ9UQQ5QHik-DggOACsAHAoYGCIHVlcsCFY4WTQeHigPQR1BRAAcIikOGT0AIUMLREJYYUFbGyUDG3UVJVxWdEoTUARRLRosbldcTksmDl8SBRUhD1IIaV4bIVIiQxc5HAZWDEYLUWRuHgQYDGdbEwUPSXRTT0h4VBsy/marcelina-loboda-glowna.jpg)
Marcelina Łoboda – jej energia i pasja do aktywności udziela się studentom
17.10.2022
Marcelina Łoboda ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu UPWr opowiada o pracy, ale i o tym, jak sala do ćwiczeń potrafi zmienić się w kozetkę terapeuty i o swojej miłości do sportu.
![](/thumb/4GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQYiE14CWhAoEF4fJUYVbVE8XBF6UkFeBEYdF2UmCB4LDCtMVgoYDSMCGRA7AxtjFSVCGzINAEU8XRZRcm5YT05LKQBfAVVAbxNbWGdGSS5QMG8dPEpZAE8WERwmOB8CDgUgExNcVRQoFEQZKhBcKFgnSVZ0ShBYGVFQSWovFV5bWT1TAlZVBw/ogrod-jesien-glowna.jpg)
Eksperci UPWr: Jak chronić rośliny przed mrozem?
16.09.2022
Coraz zimniejsze poranki i wieczory zwiastują nadejście jesieni, co znaczy, że niedługo trzeba będzie zacząć zabezpieczać rośliny na zimę. O tym jak chronić drzewa i krzewy, rośliny cebulowe, bulwiaste, kłączowe i trawniki opowiada dr hab. Marta Monder z Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii na UPWr.