wybierz kategorie wiadomości
Absolutorium Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu – relacja
18.11.2024
Absolwenci Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu świętowali ukończenie studiów.
Studentki UPWr w finale konkursu ogrodniczego „Inspiracje-Aranżacje 2024”
14.11.2024
Podczas Międzynarodowych Targów Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA w Poznaniu, studentki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły uznanie za swój projekt w prestiżowym konkursie „Inspiracje-Aranżacje 2024”.
UPWr w kolejnej edycji Rankingu Szanghajskiego GRAS
13.11.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu osiągnął bardzo dobre wyniki w najnowszej edycji ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2024 . W dziedzinie nauk o żywności zajmujemy pierwsze miejsce w Polsce.
Dla niepodległej Polski
10.11.2024
Wśród wielu wybitnych naukowców tworzących historię Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nie mogło zabraknąć takich, którzy w swoich życiorysach mieli wyjątkową – bo niepodległościową – kartę. To Aleksander Zakrzewski, Aleksander Tychowski, Tadeusz Konopiński, Zygmunt Golonka i Stanisław Bac.
Prof. Michalska-Ciechanowska: – Lubię wyzwania
05.11.2024
Nowo powołana profesor Anna Michalska-Ciechanowska o tym, co ją kręci w nauce i dlaczego warto walczyć o stypendia, otwartość w zespole oraz odwagę mówienia o swoich badaniach.
Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?
31.10.2024
Dynia to nie tylko smak jesieni, ale również skarbnica wartości odżywczych, idealna dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają cennych składników, takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka opowiada, jakie właściwości ma dynia, jakie rodzaje warto wybierać i podaje przepisy na dyniowe specjały, które wzbogacą codzienny jadłospis.
Prof. Kowalczyk z nagrodą
28.10.2024
Jest młoda, aktywna, zaledwie dwa lata temu awansowała na stopień doktora habilitowanego i właśnie dostała nagrodę przyznawaną najlepszym polskim innowatorkom. Prof. Alicja Kowalczyk z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt w konkursie „Kobiety tworzą innowacje” zajęła III miejsce w kategorii „Naukowczyni w przetwórstwie rolno-spożywczym i produkcji zwierzęcej”.
Powodzie w Polsce – jak uchronić się przed kolejną katastrofą?
28.10.2024
W pierwszym odcinku nowego sezonu podcastu dr Radosław Stodolak i prof. Tomasz Kowalczyk rozmawiają na temat wpływu zmian klimatycznych na występowanie powodzi, o błędach w zarządzaniu wodą oraz konieczności wprowadzenia działań zapobiegawczych.
Cała nadzieja w nanokompozytach
23.10.2024
Nanokompozyty mogą usunąć ponad 90 procent antybiotyków z zanieczyszczonej wody. To obiecująca metoda rozwiązania problemu, który narasta wraz ze wzrostem stosowania tych leków w medycynie i rolnictwie. Polska znajduje się w pierwszej szóstce krajów Europy o wysokim zużyciu antybiotyków.
Prof. Bąbelewski: – Nie istniejemy bez roślin
09.10.2024
Nowo mianowany prof. Przemysław Bąbelewski o tym, dlaczego zakochał się we Wrocławiu i jego parkach, o znaczeniu drzew w mieście, o ogrodach, o tym, jakie arboretum jest jego zdaniem najpiękniejsze w Polsce i o tym, dlaczego z naszego krajobrazu zniknie brzoza.
Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę
07.10.2024
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.
Miniatura 8 dla trzech naukowczyń UPWr
01.10.2024
W najnowszej edycji konkursu Miniatura 8, organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki, wsparcie na realizację swoich innowacyjnych badań z zakresu zdrowia publicznego, ochrony środowiska oraz rolnictwa zdobyły trzy naukowczynie UPWr. To dr Izabela Janus-Ziółkowska, dr hab. Iwona Gruss oraz dr Agata Siedlecka.
Prof. Stępień: – Chciałem zostać siatkarzem
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Bogdan Stępień, dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego o miłości do siatkówki, czy nauczyciel jest jak trener i o tym, że pamiętając o prawach, zapominamy często o obowiązkach.
Prof. Korczyński: – Nauka to proces, który nie ma końca
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Mariusz Korczyński o paszoznawstwie, żywieniu drobiu, o tym, czego nie ma w podręcznikach i czy naukowiec rozmawia z kurami.
Złoty dyplom dla Chóru Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
30.09.2024
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobył złoty dyplom w kategorii muzyki folk podczas XIII Międzynarodowego Konkursu Chóralnego w Lloret de Mar, który odbył się w połowie września.
Coraz większa reprezentacja naukowców UPWr w prestiżowym rankingu Top 2%
23.09.2024
W tym roku aż dwunastu naukowców UPWr znalazło się w zestawieniu najczęściej cytowanych badaczy na świecie.
Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi
19.09.2024
Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.
Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg
17.09.2024
Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.
Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją
16.09.2024
Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.
Zjazd absolwentów melioracji wodnych z okazji 50-lecia ukończenia studiów
13.09.2024
Z okazji okrągłej rocznicy ukończenia studiów, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu trwa zjazd absolwentów dawnego Wydziału Melioracji Wodnych. To wyjątkowa okazja dla uczestników do spotkania się w większym gronie, powspominania lat spędzonych na uczelni i zobaczenia, jak rozwinęła się ona od czasów ich studiów.
Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia
04.09.2024
Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.