eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Studenci UPWr na międzyuczelnianym obozie kół naukowych

12.09.2024

Grupa studentów z UPWr odwiedziła Dychów, aby wziąć udział w Międzyuczelnianym Obozie Naukowym Studenckich Kół Naukowych trzech uczelni: Politechniki Warszawskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Gdańskiego. Podczas wydarzenia studenci zdobyli praktyczną wiedzę o zasadach funkcjonowania elektrowni oraz jej wpływie na środowisko.

Doktorantka UPWr z grantem z Preludium

11.09.2024

Finiszuje z doktoratem i właśnie dostała fundusze na projekt realizowany w ramach konkursu Preludium. Promotorką Agaty Matery, studentki Szkoły Doktorskiej UPWr jest prof. Ewa Huszcza.

Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia

04.09.2024

Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.

Eksperci UPWr radzą: co pić w upały

09.08.2024

Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?

Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy

07.08.2024

O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.

Trzy projekty programu Horyzont Europa dla UPWr

31.07.2024

Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyli finansowanie na trzy innowacyjne projekty badawcze, które zrealizują wspólnie z uczelniami i przedsiębiorstwami z całej Europy. Zajmą się zwiększeniem odporności rolnictwa na suszę, monitorowaniem aktywności sejsmicznej oraz ulepszaniem produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.

Trwa nabór na studia

25.07.2024

1 sierpnia ruszył III nabór na studia stacjonarne I stopnia.

Studia podyplomowe na UPWr

24.07.2024

UPWr wychodzi naprzeciw dynamicznie zmieniającym się potrzebom rynku pracy, oferując szeroką gamę studiów podyplomowych. Od rolnictwa i ekologicznego ogrodnictwa, przez technologię piwowarstwa i winiarstwa, po zarządzanie bezpieczeństwem pracy i pielęgniarstwem zwierząt – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki zdobytej wiedzy, absolwenci zyskują umiejętności niezbędne w zawodowym rozwoju.

Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności

22.07.2024

W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.

Studenckie Koła Naukowe z UPWr z dofinansowaniem FAST

19.07.2024

SKN-y z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uzyskały znaczące wsparcie w programie FAST. Dzięki dofinansowaniu, studenci będą mogli zrealizować zaawansowane projekty badawcze, takie jak monitoring farm fotowoltaicznych, budowa bioreaktora czy badania jakości wody i gleby.

Innowacyjne kształcenie dla zrównoważonej przyszłości – studia na UPWr

18.07.2024

UPWr aktywnie odpowiada na wyzwania współczesnego świata i zmiany klimatyczne, kształcąc przyszłych liderów zrównoważonego rozwoju. Prowadząc innowacyjne kierunki studiów, uczelnia dąży do poprawy jakości życia poprzez m.in. nowoczesne rolnictwo, ochronę środowiska, czy promowanie odnawialnych źródeł energii. Dzięki zaangażowaniu w ekologiczne praktyki i technologie, uczelnia przygotowuje swoich studentów do skutecznego zarządzania zasobami i tworzenia rozwiązań na miarę globalnych wyzwań.

Nowoczesne podejście do zdrowego żywienia – studia na UPWr

17.07.2024

Nowoczesne kierunki studiów oferowane przez UPWr, takie jak, dietetyka, technologia i organizacja gastronomii, technologia żywności i żywienie człowieka czy zarządzanie jakością i analiza żywności, to specjalizacje przygotowujące przyszłych ekspertów do walki z globalnymi wyzwaniami zdrowotnymi. Studenci zdobywają wiedzę, która pozwoli im m.in. skutecznie promować zdrowy styl życia i zapewnić bezpieczeństwo żywności.

W odpowiedzi na bieżące wyzwania – studia na UPWr

16.07.2024

UPWr aktywnie odpowiada na współczesne globalne wyzwania, takie jak zmiana klimatu, m.in. poprzez rozwijanie oferty edukacyjnej. Wprowadzając kierunki studiów, takie jak agroinżynieria, Bioeconomy, czy adaptacje do zmiany klimatu, uczelnia nie tylko dostosowuje się do zmieniającego się rynku pracy, ale także przyczynia się do kształtowania nowej generacji specjalistów zdolnych do zarządzania zrównoważonym rozwojem i skutecznego reagowania na ekologiczne wyzwania.

Studenci UPWr na II miejscu w konkursie SPAK za najlepsze dyplomy

15.07.2024

W ostatniej edycji konkursu Stowarzyszenia Polskich Architektów Krajobrazu (SPAK) na najlepsze prace dyplomowe z zakresu architektury krajobrazu obronione w roku akademickim 2022-2023 wyróżniono II miejscem Wandę Ziętek za pracę inżynierską i II miejscem Mateusza Bartczaka za pracę magisterską.

Awans UPWr w rankingu QS World University Rankings: Europe

11.07.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu notuje znaczący awans w drugiej edycji prestiżowego zestawienia QS World University Rankings zajmując 452. miejsce w Europie. Oznacza to nie tylko skok o 44 miejsca w porównaniu z rokiem ubiegłym, jest również świadectwem dążenia uczelni do doskonałości akademickiej i naukowej oraz realizacji strategii zrównoważonego rozwoju.

Autentyczna dydaktyka – dr Rozwadowska wyróżniona przez studentów

10.07.2024

Dr Aleksandra Rozwadowska z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt została wyróżniona przez studentów jako jedna z najlepszych dydaktyczek Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Jej filozofia nauczania opiera się na tworzeniu środowiska, w którym studenci mogą być sobą, co sprzyja efektywnemu przyswajaniu wiedzy i budowaniu pozytywnych relacji między wykładowcą a studentem.

Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle

08.07.2024

W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.

Naukowczynie UPWr ze Stypendium dla Wybitnych Młodych Naukowców

03.07.2024

Dr Iga Kołodyńska i dr Sandra Rychel-Bielska zostały uhonorowane Stypendium Ministra Nauki dla Wybitnych Młodych Naukowców. Docenione prace badawcze mają ogromny potencjał do kształtowania przyszłości zarówno w dziedzinie genetyki roślin, jak i zarządzania krajobrazem.

SKN EZA z dofinansowaniem Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje

02.07.2024

Studenckie Koło Naukowe EZA dostało dofinansowanie w wysokości 67 290 zł z programu Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje na projekt: „Innowacyjne rozwiązania na bazie substancji naturalnych do kontroli mikrobiomu skóry i błon śluzowych w weterynarii". Projekt stanowi odpowiedź na jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny – narastającą oporność bakterii na antybiotyki.

Absolwent UPWr z Wrocławską Magnolią

01.07.2024

Mateusz Bartczak, absolwent kierunku architektura krajobrazu zdobył III miejsce za pracę dotyczącą koncepcji projektowej parku wzdłuż rzeki Kasiny we Wrocławiu.

Studentka UPWr wystąpiła w filmie dokumentalnym

28.06.2024

„Jak ruchem zmieniać umysł" to film dokumentalny o sile ruchu i jego wpływie na zdrowie psychiczne. Jedną z bohaterek jest Wiktoria Kulpa – studentka biologii na UPWr.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 52

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png