wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr radzą: co pić w upały
09.08.2024
Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?
Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy
07.08.2024
O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
Studia podyplomowe na UPWr
24.07.2024
UPWr wychodzi naprzeciw dynamicznie zmieniającym się potrzebom rynku pracy, oferując szeroką gamę studiów podyplomowych. Od rolnictwa i ekologicznego ogrodnictwa, przez technologię piwowarstwa i winiarstwa, po zarządzanie bezpieczeństwem pracy i pielęgniarstwem zwierząt – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki zdobytej wiedzy, absolwenci zyskują umiejętności niezbędne w zawodowym rozwoju.
Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności
22.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.
Innowacyjne kształcenie dla zrównoważonej przyszłości – studia na UPWr
18.07.2024
UPWr aktywnie odpowiada na wyzwania współczesnego świata i zmiany klimatyczne, kształcąc przyszłych liderów zrównoważonego rozwoju. Prowadząc innowacyjne kierunki studiów, uczelnia dąży do poprawy jakości życia poprzez m.in. nowoczesne rolnictwo, ochronę środowiska, czy promowanie odnawialnych źródeł energii. Dzięki zaangażowaniu w ekologiczne praktyki i technologie, uczelnia przygotowuje swoich studentów do skutecznego zarządzania zasobami i tworzenia rozwiązań na miarę globalnych wyzwań.
Nowoczesne podejście do zdrowego żywienia – studia na UPWr
17.07.2024
Nowoczesne kierunki studiów oferowane przez UPWr, takie jak, dietetyka, technologia i organizacja gastronomii, technologia żywności i żywienie człowieka czy zarządzanie jakością i analiza żywności, to specjalizacje przygotowujące przyszłych ekspertów do walki z globalnymi wyzwaniami zdrowotnymi. Studenci zdobywają wiedzę, która pozwoli im m.in. skutecznie promować zdrowy styl życia i zapewnić bezpieczeństwo żywności.
W odpowiedzi na bieżące wyzwania – studia na UPWr
16.07.2024
UPWr aktywnie odpowiada na współczesne globalne wyzwania, takie jak zmiana klimatu, m.in. poprzez rozwijanie oferty edukacyjnej. Wprowadzając kierunki studiów, takie jak agroinżynieria, Bioeconomy, czy adaptacje do zmiany klimatu, uczelnia nie tylko dostosowuje się do zmieniającego się rynku pracy, ale także przyczynia się do kształtowania nowej generacji specjalistów zdolnych do zarządzania zrównoważonym rozwojem i skutecznego reagowania na ekologiczne wyzwania.
Autentyczna dydaktyka – dr Rozwadowska wyróżniona przez studentów
10.07.2024
Dr Aleksandra Rozwadowska z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt została wyróżniona przez studentów jako jedna z najlepszych dydaktyczek Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Jej filozofia nauczania opiera się na tworzeniu środowiska, w którym studenci mogą być sobą, co sprzyja efektywnemu przyswajaniu wiedzy i budowaniu pozytywnych relacji między wykładowcą a studentem.
Szkoła Doktorska UPWr: budowanie młodej kadry naukowej
08.07.2024
Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została uruchomiona w październiku 2019 roku – zgodnie ze zmianami wprowadzonymi przez nową ustawę Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jej pierwszym dyrektorem była prof. Aneta Wojdyło, w kadencji 2020-2024 prorektor ds. nauki. W roku 2020 na czele SD stanęła prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak, kierownik Zakładu Medycyny Translacyjnej na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Kadencję kończy 31 sierpnia 2024 r.
Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle
08.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.
Zmarł prof. Zygmunt Owsiak
03.07.2024
W poniedziałek 1 lipca 2024 r. zmarł prof. dr hab. inż. Zygmunt Owsiak. Związany z Instytutem Inżynierii Rolniczej, był cenionym naukowcem oraz wychowawcą wielu pokoleń badaczy i studentów.
Zmarł doc. Jerzy Kiersnowski
01.07.2024
W grudniu 2023 roku świętował setne urodziny. Gratulacje składali mu wtedy nie tylko przyjaciele, ale też współpracownicy, wychowankowie i rektor UPWr, oraz przedstawiciele władz państwowych, samorządowych i kombatantów Armii Krajowej. Docent Jerzy Kiersnowski zmarł 28 czerwca 2024 roku.
Na UPWr powstała Katedra Badań Systemowych
27.06.2024
Katedra Badań Systemowych to nowa jednostka utworzona na Wydziale Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Kieruje nią dr hab. inż. Iwona Kaczmarek.
Projektowanie miast przyjaznych seniorom
24.06.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" eksperci prof. Jan Kazak i prof. Joost van Hoof omawiają projektowanie miast przyjaznych dla seniorów, życie międzypokoleniowe i przyszłość starzenia się w miastach.
Leśny Zakład Doświadczalny w Złotówku – nie tylko zmiana nazwy
19.06.2024
Gdy ponad dwa lata temu zmienił się zarząd Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych w Złotówku, jednym z celów, jaki postawiła sobie załoga, była zmiana nazwy na Leśny Zakład Doświadczalny i dołączenie do grona czterech podobnych jednostek w kraju. I to się udało!
Po co nam mózg? Chronobiologia i przepis na pamięć absolutną
10.06.2024
W najnowszym odcinku podcastu, dr Aleksandra Karykowska i dr Joanna Wojsiat rozmawiają na temat mózgu i jego prawidłowego funkcjonowania. Ekspertki poruszają tematy takie jak zdrowy sen, dieta, chronobiologia i podkreślają ogromne znaczenie codziennego ruchu dla utrzymania sprawności i dobrej formy naszego mózgu.
Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny
04.06.2024
Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.
Dr Neuvéglise: – Drożdże to fascynujący model badawczy
24.05.2024
Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.
Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny
14.05.2024
Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.
Uczelnia, biznes, konsumenci
14.05.2024
O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.