wybierz kategorie wiadomości
Innowacyjny naukowiec: białko z larw w karmie dla psów
27.08.2024
Dr inż. Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zakończyła badania dotyczące wykorzystania larw owadów jako dodatku do karmy dla psów. Naukowczyni UPWr ma nadzieję, że będą one ratunkiem zarówno dla zwierząt z alergią, jak i dla środowiska, ponieważ produkcja mięsa, to ogromne emisje gazów cieplarnianych.
Rośliny na podsłuchu. Czy pomidory „mówią” gdy się stresują?
21.08.2024
Naukowcy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu sprawdzają, czy rośliny w przypadku np. niedoboru wody, nadmiernego przesuszenia czy ataku szkodników emitują odgłosy, niesłyszalne dla ludzkiego ucha, które mogą wskazywać na to, że znajdują się w sytuacji dla nich stresowej.
Odkrywanie krajobrazów represji nazistowskich – badania naukowców z UPWr
15.08.2024
W ramach interdyscyplinarnego projektu, antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odkrywają materialne dowody i zapomniane groby ofiar nazizmu. Osoby zainteresowane mogą zobaczyć, jak wygląda ich praca i wykopaliska podczas Dni z Archeologią. Ostatnia edycja miała miejsce 9 sierpnia.
Eksperci UPWr radzą: co pić w upały
09.08.2024
Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?
Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy
07.08.2024
O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
Trzy projekty programu Horyzont Europa dla UPWr
31.07.2024
Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyli finansowanie na trzy innowacyjne projekty badawcze, które zrealizują wspólnie z uczelniami i przedsiębiorstwami z całej Europy. Zajmą się zwiększeniem odporności rolnictwa na suszę, monitorowaniem aktywności sejsmicznej oraz ulepszaniem produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.
Studia podyplomowe na UPWr
24.07.2024
UPWr wychodzi naprzeciw dynamicznie zmieniającym się potrzebom rynku pracy, oferując szeroką gamę studiów podyplomowych. Od rolnictwa i ekologicznego ogrodnictwa, przez technologię piwowarstwa i winiarstwa, po zarządzanie bezpieczeństwem pracy i pielęgniarstwem zwierząt – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki zdobytej wiedzy, absolwenci zyskują umiejętności niezbędne w zawodowym rozwoju.
Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności
22.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.
Innowacyjne kształcenie dla zrównoważonej przyszłości – studia na UPWr
18.07.2024
UPWr aktywnie odpowiada na wyzwania współczesnego świata i zmiany klimatyczne, kształcąc przyszłych liderów zrównoważonego rozwoju. Prowadząc innowacyjne kierunki studiów, uczelnia dąży do poprawy jakości życia poprzez m.in. nowoczesne rolnictwo, ochronę środowiska, czy promowanie odnawialnych źródeł energii. Dzięki zaangażowaniu w ekologiczne praktyki i technologie, uczelnia przygotowuje swoich studentów do skutecznego zarządzania zasobami i tworzenia rozwiązań na miarę globalnych wyzwań.
Nowoczesne podejście do zdrowego żywienia – studia na UPWr
17.07.2024
Nowoczesne kierunki studiów oferowane przez UPWr, takie jak, dietetyka, technologia i organizacja gastronomii, technologia żywności i żywienie człowieka czy zarządzanie jakością i analiza żywności, to specjalizacje przygotowujące przyszłych ekspertów do walki z globalnymi wyzwaniami zdrowotnymi. Studenci zdobywają wiedzę, która pozwoli im m.in. skutecznie promować zdrowy styl życia i zapewnić bezpieczeństwo żywności.
W odpowiedzi na bieżące wyzwania – studia na UPWr
16.07.2024
UPWr aktywnie odpowiada na współczesne globalne wyzwania, takie jak zmiana klimatu, m.in. poprzez rozwijanie oferty edukacyjnej. Wprowadzając kierunki studiów, takie jak agroinżynieria, Bioeconomy, czy adaptacje do zmiany klimatu, uczelnia nie tylko dostosowuje się do zmieniającego się rynku pracy, ale także przyczynia się do kształtowania nowej generacji specjalistów zdolnych do zarządzania zrównoważonym rozwojem i skutecznego reagowania na ekologiczne wyzwania.
Borówka, aronia i jagoda: poprawiają ostrość wzroku i nawilżają spojówki
12.07.2024
Badania prof. Alicji Kucharskiej z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr i jej interdyscyplinarnego zespołu dowodzą, że oczyszczone ekstrakty z owoców czarnej borówki, aronii oraz jagody kamczackiej przyjmowane doustnie pomagają w zmniejszeniu objawów zespołu suchego oka i starczowzroczności, która dotyka już 1,3 miliarda ludzi na świecie.
Autentyczna dydaktyka – dr Rozwadowska wyróżniona przez studentów
10.07.2024
Dr Aleksandra Rozwadowska z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt została wyróżniona przez studentów jako jedna z najlepszych dydaktyczek Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Jej filozofia nauczania opiera się na tworzeniu środowiska, w którym studenci mogą być sobą, co sprzyja efektywnemu przyswajaniu wiedzy i budowaniu pozytywnych relacji między wykładowcą a studentem.
Szkoła Doktorska UPWr: budowanie młodej kadry naukowej
08.07.2024
Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została uruchomiona w październiku 2019 roku – zgodnie ze zmianami wprowadzonymi przez nową ustawę Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jej pierwszym dyrektorem była prof. Aneta Wojdyło, w kadencji 2020-2024 prorektor ds. nauki. W roku 2020 na czele SD stanęła prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak, kierownik Zakładu Medycyny Translacyjnej na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Kadencję kończy 31 sierpnia 2024 r.
Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle
08.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.
Naukowczynie UPWr ze Stypendium dla Wybitnych Młodych Naukowców
03.07.2024
Dr Iga Kołodyńska i dr Sandra Rychel-Bielska zostały uhonorowane Stypendium Ministra Nauki dla Wybitnych Młodych Naukowców. Docenione prace badawcze mają ogromny potencjał do kształtowania przyszłości zarówno w dziedzinie genetyki roślin, jak i zarządzania krajobrazem.
Na UPWr powstała Katedra Badań Systemowych
27.06.2024
Katedra Badań Systemowych to nowa jednostka utworzona na Wydziale Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Kieruje nią dr hab. inż. Iwona Kaczmarek.
SONATA 19 dla naukowczyń UPWr
24.06.2024
Dr Monika Dymarska, dr Agnieszka Żak–Bochenek i dr Lisandra Meneses otrzymały granty w ramach konkursu SONATA 19 organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki. To prestiżowy konkurs, który wspiera innowacyjne badania prowadzone przez młodych naukowców.
Projektowanie miast przyjaznych seniorom
24.06.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" eksperci prof. Jan Kazak i prof. Joost van Hoof omawiają projektowanie miast przyjaznych dla seniorów, życie międzypokoleniowe i przyszłość starzenia się w miastach.
Leśny Zakład Doświadczalny w Złotówku – nie tylko zmiana nazwy
19.06.2024
Gdy ponad dwa lata temu zmienił się zarząd Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych w Złotówku, jednym z celów, jaki postawiła sobie załoga, była zmiana nazwy na Leśny Zakład Doświadczalny i dołączenie do grona czterech podobnych jednostek w kraju. I to się udało!