wybierz kategorie wiadomości
Zapraszamy na V Święto sera i wina
17.09.2018
Warsztaty dla serowarów i winiarzy, kiermasz produktów regionalnych, a przede wszystkim wręczenie przez Roberta Makłowicza certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – w niedzielę Święto sera i wina.
ziBees – aplikacja dla pszczół i pszczelarzy
10.09.2018
Pomogliśmy stworzyć aplikację, która wykorzystując sztuczną inteligencję policzy pszczoły w ulu i wykryje warrozę, chorobę zagrażającą życiu tych pożytecznych owadów.
Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii
21.08.2018
W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.
UPWr: studia nie tylko dla zielarzy
09.08.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.
Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem
02.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!
31.07.2018
W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.
Wszystko o pracy geodety
30.07.2018
O blaskach i cieniach pracy geodety, specyfice zawodu i cechach dobrego geodety opowiada Michał Sanecki, właściciel firmy geodezyjnej i absolwent UPWr.
Otworzyliśmy pasiekę w centrum Wrocławia
23.07.2018
Pięć rodzin pszczelich zamieszkało na dachu centrum handlowego Wroclavia, czyli w samym sercu stolicy Dolnego Śląska. To wspólne przedsięwzięcie galerii handlowej i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który opiekuje się pszczołami.
Nabór na studia podyplomowe na UPWr
18.07.2018
W roku akademickim 2018/2019 Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu planuje uruchomić 13 kierunków studiów podyplomowych. Na większość z nich nabór trwa już teraz.
Innowacyjny sprzęt do analizy krwi dla UPWr
12.07.2018
Dzięki FutureNet Foundation Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr zyskał nowy, innowacyjny sprzęt do szybkiego badania krwi kotów, psów i koni. Weterynarze wykorzystają go na bloku operacyjnym i w terenie.
O innowacyjnej dydaktyce na UPWr
10.07.2018
O metodach aktywizujących w dydaktyce, w tym m.in. o nauczaniu problemowym, kształceniu inżynierów z wizją i interaktywnych wykładach rozmawiali na UPWr naukowcy, dydaktycy i studenci.
Naukowcy UPWr z grantami NCN na badania
09.07.2018
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobywcami grantów z Narodowego Centrum Nauki. Jacek Bania, Aleksandra Mirończuk i Magdalena Wołoszyńska dostaną łącznie ponad 2,5 miliona złotych.
Czerwcowe posiedzenie senatu
02.07.2018
Na ostatnim w tym roku akademickim posiedzeniu senatu rektor przedstawił sprawozdanie z działalności uczelni w 2017 roku, a senatorowie zatwierdzili plany rzeczowo-finansowe na 2018 rok.
Nowe narzędzia w bibliotece – rewolucja w przeszukiwaniu zasobów
28.06.2018
W najbliższych dniach Biblioteka Główna UPWr uruchomi nowe narzędzia, m.in. multiwyszukiwarkę, które pozwolą społeczności akademickiej na łatwiejsze korzystanie i przeszukiwanie zasobów.
Pokaz laserowy na UPWr – fotorelacja
18.06.2018
Po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozświetlił trasę wrocławskiego półmaratonu. Pokaz laserów przy Centrum Dydaktyczno-Naukowym był widoczny z daleka.
Ruch mamy w genach – pokaz laserowy na UPWr
14.06.2018
Trasa 6. PKO Nocnego Wrocław Półmaratonu po raz kolejny biegnie wzdłuż Osi Grunwaldzkiej – podobnie jak w poprzednim roku Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozświetli ją pokazem laserów.
Pierwsze uniwersyteckie studia dualne
13.06.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, który w tegorocznym rankingu „Perspektyw” zajął pierwsze miejsce w kategorii „nauki o żywności i żywieniu”, uruchamia kolejny kierunek studiów związany z żywieniem – technologię i organizację gastronomii.
Doktorantka UPWr stypendystką Fundacji na rzecz Nauki Polskiej
11.06.2018
Żaneta Król z zespołu „BioActive Team” realizującego badania pod kierunkiem prof. Andrzeja Jarmoluka została wyróżniona stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.
Ogólnopolski finał OWiUR na UPWr
07.06.2018
Dwa dni potrwa rozpoczynający się dzisiaj ogólnopolski finał Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W tym roku gospodarzem OWiUR-u jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Majowe posiedzenie senatu
31.05.2018
Senatorowie powołali nowy kierunek studiów na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności: technologia i organizacja gastronomii, jak również zatwierdzili sprawozdania finansowe uczelni za 2017 r.
UPWr w rankingu „Perspektyw” 2018
29.05.2018
Weterynaria i nauki o żywności i żywieniu na pierwszym miejscu w rankingu kierunków studiów „Perspektyw”. UPWr najlepiej wypadł w kategorii prestiż i potencjał naukowy, zajmując ogółem 34. miejsce wśród wszystkich uczelni w Polsce.