wybierz kategorie wiadomości
Zielona Dolina na liście rządowych projektów
29.07.2019
Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.
Nasi profesorowie na Spitzbergenie
10.06.2019
Jak wykorzystać grzyby do badania zmian klimatycznych? Odpowiedzi na to pytanie szukają na wyspach na Morzu Arktycznym prof. Wojciech Pusz i prof. Jacek Urbaniak.
Pożegnaliśmy prof. Henryka Skrabkę
19.04.2019
Prof. Henryk Skrabka, były prodziekan i dziekan Wydziału Rolniczego, ówczesnej Akademii Rolniczej we Wrocławiu, członek Senatu i wieloletni kierownik Katedry Fizjologii Roślin AR, zmarł w wieku 93 lat.
Śmiertelny człowiek, nieśmiertelna komórka
18.04.2019
Każda komórka musi umrzeć. I to tak, by zrobić miejsce swojej następczyni. Z tej zasady wyłamują się komórki nowotworowe, które naukowcy nazywają nieśmiertelnymi. Nie tylko o nieśmiertelności rozmawiamy z profesorami Maciejem Ugorskim i Arkadiuszem Miążkiem.
Żegnamy prof. Geringera de Oedenberga
12.04.2019
Prof. Henryk Geringer de Oedenberg. Świetny jeździec, sędzia, jedna z ikon polskiej hipologii, erudyta i miłośnik kultury. Zmarł 7 kwietnia po ciężkiej chorobie.
UPWr pomaga w badaniach archeologicznych
11.04.2019
Prof. Grzegorz Podruczny z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu zaprosił naukowców z Katedry Antropologii UPWr do wstępnych badań zbiorowej mogiły ofiar bitwy pod Kunowicami.
Zmiany na UPWr: ewaluacja działalności naukowej
01.04.2019
Nowa ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce skutkuje wieloma zmianami prawnymi, finansowymi i organizacyjnymi na polskich uczelniach. Dziś opisujemy nowe zasady ewaluacji działalności naukowej uczelni.
Potencjał rolniczy Dolnego Śląska i DOZEDO
07.03.2019
Hodowla bydła mięsnego to szansa dolnośląskiego rolnictwa? Naukowcy i hodowcy wspólnie o przyszłości wołowiny, jej znaczeniu w gospodarce i żywieniu człowieka.
Tytuł studenta-wynalazcy ponownie na UPWr
15.02.2019
Ewa Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, wraz z zespołem zdobyła tytuł studenta-wynalazcy i będzie reprezentować Polskę podczas Międzynarodowej Wystawy Wynalazków w Genewie. Joanna Kozłowska, zeszłoroczna laureatka, zdobyła wyróżnienie.
O miłosnym działaniu lubczyku i walorach szafranu
14.02.2019
Naukowe wyjaśnienie działania roślin, które od wieków mają pomagać w miłości. O roślinnych afrodyzjakach opowiada prof. Anita Biesiada z Katedry Ogrodnictwa UPWr.
Kotka Maja okociła się dzięki... UPWr
13.02.2019
Pierwszy udany i opisany zabieg sztucznej inseminacji kotki w naszej części Europy – specjaliści z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich mogą pochwalić się dużym sukcesem.
Prof. Romuald Żmuda nie żyje
11.02.2019
W sobotę, 9 lutego, po ciężkiej chorobie, zmarł dr hab. Romuald Żmuda, prof. nadzw., dyrektor Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska. Miał 59 lat.
BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy
05.02.2019
W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.
Zmarł prof. Ryszard Badura
14.01.2019
Był wybitnym naukowcem, który otworzył medycynę weterynaryjną na współpracę z medycyną człowieka. Cztery kadencje stał na czele Uniwersytetu Przyrodniczego. Odszedł człowiek-legenda z uczelnią związany od 1945 roku.
Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr
09.01.2019
Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.
Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami
03.01.2019
Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.
Ekspert UPWr: warto jeść ryby
20.12.2018
O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę
19.12.2018
Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.
Konwent UPWr zakończył działalność
19.12.2018
Konstytucja dla Nauki, czyli Ustawa 2.0 likwiduje konwenty działające przy uczelniach. Na ostatnim posiedzeniu Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego padły słowa podziękowania za wspólną pracę, ale rozmawiano też o planach na przyszłość.
RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska
14.12.2018
16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.
Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi
13.12.2018
Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.