eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Projektowanie miast przyjaznych seniorom

24.06.2024

W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" eksperci prof. Jan Kazak i prof. Joost van Hoof omawiają projektowanie miast przyjaznych dla seniorów, życie międzypokoleniowe i przyszłość starzenia się w miastach.

Doktorant UPWr bada użyteczność nowych formulacji NLPZ do walki z rakiem

19.06.2024

Vaikunthavasan Thiruchenthooran, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr w ramach pracy doktorskiej zajmuje się badaniami nad możliwościami wykorzystania dobrze znanych i powszechnie stosowanych leków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) do walki z rakiem. Zastosowanie dostępnych na rynku leków do nowych celów terapeutycznych określane jest mianem repozycjonowania leków (z ang. drug repurposing) i cieszy się obecnie ogromnym zainteresowaniem ze strony przemysłu farmaceutycznego.

Cztery granty OPUS 26 przyznane dla UPWr

18.06.2024

W bieżącym cyklu finansowania cztery projekty powiązane z UPWr wyróżniły się wartością naukową oraz potencjalnym wpływem na przemysł i ochronę środowiska. Projekty te, kierowane przez dr. hab. Adama Dobrowolskiego, prof. Zbigniewa Lazara, dr. hab. Tomasza Janka oraz prof. Joannę Szydę, uzyskały łącznie dofinansowanie w wysokości około 6 milionów złotych.

Mamy mistrzów biznesu

17.06.2024

Drużyna studentów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wygrała Akademickie Mistrzostwa Menedżerskie – największy konkurs biznesowy dla studentów w Polsce.

Po co nam mózg? Chronobiologia i przepis na pamięć absolutną

10.06.2024

W najnowszym odcinku podcastu, dr Aleksandra Karykowska i dr Joanna Wojsiat rozmawiają na temat mózgu i jego prawidłowego funkcjonowania. Ekspertki poruszają tematy takie jak zdrowy sen, dieta, chronobiologia i podkreślają ogromne znaczenie codziennego ruchu dla utrzymania sprawności i dobrej formy naszego mózgu.

Krzysztof Kotlarz – doktorat na finiszu

05.06.2024

Krzysztof Kotlarz jest na czwartym roku Szkoły Doktorskiej, którą rozpoczął po licencjacie. Przygotowuje się do obrony rozprawy doktorskiej napisanej pod kierunkiem prof. Joanny Szydy z Katedry Genetyki.

Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny

04.06.2024

Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.

Drużyna z UPWr awansowała do Akademickich Mistrzostw Menedżerskich

28.05.2024

Zespół Rejwach z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu awansował do finału Akademickich Mistrzostw Menedżerskich.

Kabiny akustyczne w bibliotece UPWr

28.05.2024

Z dwóch czteroosobowych kabin akustycznych mogą od kilku tygodni korzystać czytelnicy Biblioteki Głównej. Każda z kabin wyposażona jest w wygodne sofy, stolik, gniazda USB. To po m.in. Bee&Chill Patio, kolejna inicjatywa wychodząca naprzeciw oczekiwaniom studentów.

Dr Neuvéglise: – Drożdże to fascynujący model badawczy

24.05.2024

Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.

CIT otwarty. To połączenie nauki, innowacji i biznesu

21.05.2024

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) - nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został uroczyście otwarty. Było symboliczne przecięcie wstęgi, prezentacja jednostek wchodzących w skład CIT, spotkanie z przedsiębiorcami oraz premiera promującego centrum filmu.

Mamy dwóch laureatów stypendium START

17.05.2024

Stypendium START przyznawane jest przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej wybitnym młodym naukowcom za ich innowacyjne prace badawcze. Wśród tegorocznych laureatów znajdują się dr Paweł Tomczyk oraz dr Igor Turkiewicz z UPWr.

Dwa medale dla studenta UPWr na Integracyjnych Mistrzostwach Polski AZS w Pływaniu

16.05.2024

Student Jan Jurecki zdobył złoto dwukrotnie podczas mistrzostw.

ECOpiknik – ECO-impreza dla studentów

15.05.2024

Już jutro, 16 maja, przy Domu Studenckim Arka odbędzie się druga edycja ekologiczno-rozrywkowego wydarzenia. Będą konkursy, warsztaty, wymiana ubrań, muzyka na żywo i smaczny poczęstunek!

Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny

14.05.2024

Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.

Uczelnia, biznes, konsumenci

14.05.2024

O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.

Rusza rekrutacja na UPWr

01.05.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje 27 kierunków studiów dla wszystkich, którzy swoją przyszłość chcą związać ze środowiskiem, żywnością, zwierzętami czy inżynierią. W tym roku są dwie nowości: adaptacje do zmiany klimatu i dietetyka!

XXVIII Międzynarodowa Konferencja SKN-ów na UPWr

25.04.2024

25 kwietnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyła się 28. Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych.

Eksperci UPWr: przymrozki niebezpieczne dla sadów, winnic i ogrodów

25.04.2024

Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku jabłek, śliwek, orzechów. Zmarzły młode ziemniaki, ale też liczne kwiaty i krzewy np. magnolie, winobluszcze, winniki. Jak jednak przestrzega prof. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa UPWr nie należy niczego wycinać, a obserwować i liczyć, że nie wszystko stracone.

3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze

24.04.2024

Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.

Park wokół Zamku Książ pod lupą naukowców

23.04.2024

Nieznane dokumenty, odkrycia przyrodnicze, konkretne plany na przyszłość, a przede wszystkim modelowa współpraca. Naukowcy UPWr oraz Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie wspólnie z interesariuszami i ekspertami zewnętrznymi wypracowali zintegrowaną koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem doliny Pełcznicy pod Zamkiem Książ w Wałbrzychu. Trwający ponad cztery lata projekt został sfinansowany ze środków Niemieckiej Federalnej Fundacji Środowisko.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 57

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png