wybierz kategorie wiadomości
Potencjał rolniczy Dolnego Śląska i DOZEDO
07.03.2019
Hodowla bydła mięsnego to szansa dolnośląskiego rolnictwa? Naukowcy i hodowcy wspólnie o przyszłości wołowiny, jej znaczeniu w gospodarce i żywieniu człowieka.
Dawid Myśliwiec: – Liczą się fakty, nie opinie
25.02.2019
Dawid Myśliwiec, chemik i popularyzator nauki o myśleniu magicznym, antyszczepionkowcach, postępie i o tym, co nas czeka w nauce. Youtuber z „Uwaga! Naukowy bełkot” będzie gościem IX Szalonej Studenckiej Nocy Naukowej w czwartek na UPWr.
Weterynarz za granicą
20.02.2019
O pracy weterynarza w Wielkiej Brytanii opowiada absolwent Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr, Paweł Bekas, a Studium Języków Obcych poleca aplikację do nauki specjalistycznego języka weterynaryjnego.
Pierwszy Polak w Radzie Zarządzającej ILRS
18.02.2019
Międzynarodowa Służba Pomiarów Laserowych (ang. International Laser Ranging Service, ILRS) zakończyła wybory do Rady Zarządzającej na kadencję 2019-2020. Jednym z dwóch członków rady z mianowania został prof. Krzysztof Sośnica.
Tytuł studenta-wynalazcy ponownie na UPWr
15.02.2019
Ewa Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, wraz z zespołem zdobyła tytuł studenta-wynalazcy i będzie reprezentować Polskę podczas Międzynarodowej Wystawy Wynalazków w Genewie. Joanna Kozłowska, zeszłoroczna laureatka, zdobyła wyróżnienie.
O miłosnym działaniu lubczyku i walorach szafranu
14.02.2019
Naukowe wyjaśnienie działania roślin, które od wieków mają pomagać w miłości. O roślinnych afrodyzjakach opowiada prof. Anita Biesiada z Katedry Ogrodnictwa UPWr.
Kotka Maja okociła się dzięki... UPWr
13.02.2019
Pierwszy udany i opisany zabieg sztucznej inseminacji kotki w naszej części Europy – specjaliści z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich mogą pochwalić się dużym sukcesem.
BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy
05.02.2019
W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.
Z UPWr do Ilinois – by badać pszczoły
04.02.2019
Dr Magda Mielczarek z Pracowni Biostatystyki w Katedrze Genetyki jedzie do Pracowni Biostatystyki i Bioinformatyki na Uniwersytecie Illinois – jednej z najlepszych placówek tego typu na świecie.
Artur Andrus: – Pomagam, bo mnie też ktoś pomógł
31.01.2019
Artur Andrus, gwiazda jubileuszowego Koncertu Noworocznego nie tylko o polskiej scenie kabaretowej, ale też o dewizie, jaką kieruje się w życiu i o tym, dlaczego warto pomagać.
Wieczory Pawłowickie – co przed nami?
25.01.2019
Prof. Jan Twardoń, prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Pałacu Wrocław Pawłowice o planach nie tylko koncertowych.
Stacja w Radomierzu będzie centrum edukacyjnym
23.01.2019
W Radomierzu i w Hoyerswerdzie powstaną ośrodki edukacji żywieniowej – na początek w warsztatach ze zrównoważonego żywienia weźmie udział 150 dzieci z Dolnego Śląska i Saksonii.
Prof. Wojdyło w Radzie Narodowego Centrum Nauki
21.01.2019
Prof. Aneta Wojdyło członkiem Rady Narodowego Centrum Nauki na czteroletnią kadencję od 2018 do 2022 roku. Nominację odebrała podczas gali otwarcia nowej siedziby NCN w Krakowie z rąk ministra nauki i szkolnictwa wyższego – Jarosława Gowina.
Studenci z Chin o ogrodnictwie
15.01.2019
Studenci polsko-chińskiej specjalności z ogrodnictwa spędzili we Wrocławiu prawie rok – o studiach, zwiedzaniu Polski i Europy, kulturze i nauce języka opowiada w ich imieniu Siyuan Wang.
Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr
09.01.2019
Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.
Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami
03.01.2019
Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.
Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107
02.01.2019
W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.
Ekspert UPWr: warto jeść ryby
20.12.2018
O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Grudniowe posiedzenie senatu
20.12.2018
Podczas ostatniego posiedzenia senatu w 2018 roku zatwierdzono m.in. prowizorium planu rzeczowo-finansowego na rok 2019 i roczny wymiar zadań dydaktycznych nauczycieli akademickich i zasady rozliczania godzin dydaktycznych.
Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę
19.12.2018
Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.
Konwent UPWr zakończył działalność
19.12.2018
Konstytucja dla Nauki, czyli Ustawa 2.0 likwiduje konwenty działające przy uczelniach. Na ostatnim posiedzeniu Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego padły słowa podziękowania za wspólną pracę, ale rozmawiano też o planach na przyszłość.