wybierz kategorie wiadomości
Studentka UPWr laureatką programu BioLAB
03.04.2023
Natalia Romek została laureatką programu staży naukowych BioLAB prowadzonych w Stanach Zjednoczonych. W Oklahoma Medical Research Foundation pod okiem dr. Gary’ego Gorbskiego będzie badała komórki nowotworowe.
Matematyka ostrzega przed smogiem
30.03.2023
Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?
UPWr w QS World University Rankings by Subject
29.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz pierwszy został odnotowany w QS World University Rankings by Subject przedstawianym od 2011 roku. Ranking prezentuje wydawnictwo Quaquarelli&Symonds.
Nieśmiertelność ludzi i odtwarzanie wymarłych gatunków – zabawa w Boga?
27.03.2023
Nieśmiertelność, klonowanie ludzi, terapie komórkami macierzystymi i odtwarzanie wymarłych gatunków. Przełomy naukowe czy kontrowersje? Co dały nam badania nad komórkami i czy to nasza przyszłość? Jakie są granice nauki? Gośćmi podcastu są prof. Wojciech Niżański i prof. Arkadiusz Miążek.
UPWr i współpraca z uczelnią z Tajwanu
21.03.2023
Dr Mohsen Gavahian, profesor National Pingtung University of Science and Technology of Taiwan i jeden z 2% najlepszych naukowców na świecie, odwiedził ostatnio Zakład Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej, którym kieruje prof. Adam Figiel.
Szkolimy doradców rolników
20.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Mamy pierwsze i trzecie miejsce w konkursie Genius Universitatis
13.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu został nagrodzony w konkursie Genius Universitatis na najlepsze kampanie kreatywne polskich uczelni. Doceniono uczelnianego TikToka i film z życzeniami świątecznymi, w którym wystąpił sam rektor prof. Bosy.
Polskie parki narodowe – piękne i unikatowe, ale co im zagraża?
13.03.2023
W Polsce parki narodowe zajmują jedynie ok. 1% całkowitej powierzchni kraju. Czy powinniśmy zatem powiększyć istniejące parki i tworzyć nowe? Jakie przyniosłoby to korzyści? Kto jest temu przeciwny? O tym, a także o swoich ulubionych parkach, pseudoturystyce, masowej wycince drzew i innych zagrożeniach czyhających na polskie parki narodowe opowiadają prof. Beata Raszka i prof. Alina Kulczyk-Dynowska z Instytutu Gospodarki Przestrzennej.
Troje naukowców z UPWr ze stypendium Bekkera
02.03.2023
Prof. Aleksandra Mirończuk, Estera Trzcina i dr Luca Demarchi to tegoroczni stypendyści programu im. Bekkera Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej. Na swoje projekty zdobyli ponad pół miliona złotych.
Nagrody NOT dla UPWr
01.03.2023
Ten projekt został zrealizowany w ramach programu BIOSTRATEG. Innowacyjna suszarnia zbudowana w ramach konsorcjum, którego liderem był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, zdobyła właśnie pierwszą nagrodę Naczelnej Organizacji Technicznej – oddziału wrocławskiego. Dyplomem NOT wyróżnił Studenckie Koło Naukowe Geodetów przy Instytucie Geodezji i Geoinformatyki UPWr.
Tutoring w Szkole Doktorskiej UPWr – to się sprawdza!
28.02.2023
Doktoranci Sepideh Fallahi, Joanna Bubak i Hassanali Mollashahi opowiadają o swoim doświadczeniu z programem tutoringowym Szkoły Doktorskiej UPWr po pierwszym roku jego funkcjonowania.
Patodeweloperka, betonoza i brak mieszkań – w jakich warunkach żyją Polacy?
24.02.2023
„Żerujący" deweloper, nieodpowiedzialne organy wydające pozwolenia i nieświadomy odbiorca końcowy – czy można zmienić dynamikę w tej triadzie? Jak uwrażliwić deweloperów na potrzeby mieszkańców, jakie narzędzia dać urzędom i władzom lokalnym, jak zwiększyć świadomość inwestorów odnośnie godnych warunków życia? Gośćmi podcastu są prof. Tomasz Malczyk i dr Maciej Zathey z Instytutu Gospodarki Przestrzennej.
Eksperci UPWr: Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe, ale czy konieczne?
15.02.2023
Tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po jego zjedzeniu, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. – W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy zjadamy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu – mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.
Studenci weterynarii z międzynarodowym stypendium
15.02.2023
Czworo studentów UPWr znalazło się w gronie stypendystów 2022 Veterinary Student Scholarship Program organizowanego przez MSD Animal Health and the Federation of Veterinarians of Europe.
Rozpoczęliśmy realizację projektu EU GREEN
13.02.2023
Podczas tzw. kick-off meeting przedstawiciele dziewięciu partnerskich uczelni europejskiego konsorcjum EU GREEN zainaugurowali projekt służący budowie i rozwojowi wspólnych działań w ramach sojuszu. Do współpracy zaproszono uczelnie z Ukrainy – z inicjatywy UPWr do Cáceres w Hiszpanii przyjechali przedstawiciele dziesięciu, m.in. z Kijowa i Lwowa.
Chowanie potomstwa, monogamia i homoseksualizm u zwierząt, czyli oblicza miłości w naturze
13.02.2023
W najnowszym odcinku podcastu dr Tomasz Piasecki z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych i nasz doktorant Paweł Borecki, opiekun zwierząt we wrocławskim Zoo opowiadają m.in. o przypadkach homoseksualizmu u zwierząt, o monogamii i o tym jak wychowują potomstwo w różnych modelach rodziny.
Eksperci UPWr: Czy zwierzęta leśne należy dokarmiać zimą?
10.02.2023
Dokarmianie zwierząt zimą to temat, o którym mówi się co roku – szczególnie głośno 11 lutego w Ogólnopolskim Dniu Dokarmiania Zwierzyny Leśnej. I słusznie. Bo choć do niesienia pomocy zwierzętom nie trzeba nikogo namawiać, część osób – nieświadomie – robi to źle, co może przynieść więcej szkody niż pożytku. O tym, jak tego uniknąć rozmawiamy z prof. Wojciechem Puszem, koordynatorem Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku.
Prawda pogrzebana w ziemi – jak naukowcy UPWr odkrywają tajemnice przeszłości
08.02.2023
Praca archeologa czy antropologa przypomina nieco pracę detektywa, tyle że dowody i poszlaki w ich sprawach są lepiej ukryte. O tym jak szukać tropów, o potrzebie łączenia nauk humanistycznych i przyrodniczych, o znaczeniu odkrywania zapomnianych niemieckich obozów koncentracyjnych i o pracy przy wykopaliskach opowiadają dr Paweł Konczewski i studentka biologii człowieka Weronika Sądzińska.
Mniej kalorii, więcej świadomości
02.02.2023
Wrocławski obszar funkcjonalny nie tylko jest w stanie zaspokoić lokalne, wegetariańskie potrzeby żywnościowe mieszkańców, ale nawet ma nadwyżki, którymi mógłby się podzielić. Nie wszystkie z ośrodków badanych na Uniwersytecie Przyrodniczym mają taką możliwość. Wyniki badań pokazują, że europejskie miasta mają problem z samowystarczalnością.
Rola rzek w środowisku – od elementu krajobrazu po źródło życia
30.01.2023
Rzeka – źródło życia, czy niebezpieczny żywioł? W tym odcinku podcastu eksperci UPWr odpowiadają o roli rzek, ich wpływie na człowieka i środowisko, a także mówią o tym, czy grożą nam susze, powodzie i co robić w przypadku skażenia wody.