eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Kotka Maja okociła się dzięki... UPWr

13.02.2019

Pierwszy udany i opisany zabieg sztucznej inseminacji kotki w naszej części Europy – specjaliści z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich mogą pochwalić się dużym sukcesem.

Prof. Romuald Żmuda nie żyje

11.02.2019

W sobotę, 9 lutego, po ciężkiej chorobie, zmarł dr hab. Romuald Żmuda, prof. nadzw., dyrektor Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska. Miał 59 lat.

BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy

05.02.2019

W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.

Z UPWr do Ilinois – by badać pszczoły

04.02.2019

Dr Magda Mielczarek z Pracowni Biostatystyki w Katedrze Genetyki jedzie do Pracowni Biostatystyki i Bioinformatyki na Uniwersytecie Illinois – jednej z najlepszych placówek tego typu na świecie.

Artur Andrus: – Pomagam, bo mnie też ktoś pomógł

31.01.2019

Artur Andrus, gwiazda jubileuszowego Koncertu Noworocznego nie tylko o polskiej scenie kabaretowej, ale też o dewizie, jaką kieruje się w życiu i o tym, dlaczego warto pomagać.

Wieczory Pawłowickie – co przed nami?

25.01.2019

Prof. Jan Twardoń, prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Pałacu Wrocław Pawłowice o planach nie tylko koncertowych.

Studenci UPWr w programie TopMinds

24.01.2019

Troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego zakwalifikowało się do programu TopMinds. To Igor Turkiewicz, Karolina Tkacz – doktoranci prof. Anety Wojdyło oraz Marta Kawicka z I roku weterynarii.

Prof. Wojdyło w Radzie Narodowego Centrum Nauki

21.01.2019

Prof. Aneta Wojdyło członkiem Rady Narodowego Centrum Nauki na czteroletnią kadencję od 2018 do 2022 roku. Nominację odebrała podczas gali otwarcia nowej siedziby NCN w Krakowie z rąk ministra nauki i szkolnictwa wyższego – Jarosława Gowina.

Studencki sztab WOŚP po raz drugi

15.01.2019

Studencki sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy działający przy UPWr zagrał po raz drugi i zebrał ponad 100 tys. zł.

Studenci z Chin o ogrodnictwie

15.01.2019

Studenci polsko-chińskiej specjalności z ogrodnictwa spędzili we Wrocławiu prawie rok – o studiach, zwiedzaniu Polski i Europy, kulturze i nauce języka opowiada w ich imieniu Siyuan Wang.

Zmarł prof. Ryszard Badura

14.01.2019

Był wybitnym naukowcem, który otworzył medycynę weterynaryjną na współpracę z medycyną człowieka. Cztery kadencje stał na czele Uniwersytetu Przyrodniczego. Odszedł człowiek-legenda z uczelnią związany od 1945 roku.

Studentka UPWr na stażu w RPA

11.01.2019

Katarzyna Bugiel, studentka VI roku weterynarii UPWr, odbyła staż w Parku Narodowym Krugera w RPA. Nam opowiada o tym, jak wygląda leczenie i ochrona dzikich zwierząt w rezerwacie, w którym ogromnym problemem jest kłusownictwo.

Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr

09.01.2019

Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.

Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami

03.01.2019

Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.

Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107

02.01.2019

W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.

UPWr radzi: jak pomóc psu w sylwestra

27.12.2018

We Wrocławiu nie będzie w tym roku pokazu sztucznych ogni w sylwestra, ale to nie znaczy, że nasze psy są bezpieczne. Jak uchronić je przed petardami fajerwerkami, odpalanymi na osiedlach, pod blokami i na podwórkach?

Ekspert UPWr: wigilia może być lekkostrawna

24.12.2018

Prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka o tym, czy święta mogą być dietetyczne, jakie przyprawy nam pomogą przy przejedzeniu i na co zwrócić uwagę, przygotowując świąteczne smakołyki.

Życzenia Świąteczne

21.12.2018

Radości z rzeczy ważnych i codziennych. Życzliwości ludzi i świata. Spełnienia marzeń i cennych chwil z bliskimi. Dobrych, wesołych i rodzinnych świąt oraz satysfakcji w życiu zawodowym w nowym, 2019 roku.

Ekspert UPWr: jak mówią zwierzęta

21.12.2018

Zanim w Wigilię powiedzą, co o nas myślą… Rozmowa z dr Julią Miller, weterynarzem i behawiorystką, o komunikowaniu się zwierząt.

Ekspert UPWr: warto jeść ryby

20.12.2018

O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę

19.12.2018

Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.

  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 55

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png