wybierz kategorie wiadomości
Centrum szkoleniowe chirurgii laparoskopowej
19.03.2024
Studenci weterynarii i lekarze zyskali aparaturę, dzięki której mogą uczyć się doskonalić umiejętności w chirurgii laparoskopowej. To 11 stanowisk zakupionych dla Katedry i Kliniki Chirurgii ze środków zewnętrznych. Docelowo w klinice ma powstać europejskie centrum szkoleniowe, drugie po Strasburgu we Francji i trzecie na świecie po amerykańskim w Kalifornii.
Antropogeneza w nowym wymiarze
18.03.2024
Współpraca dr. hab. Dariusza Nowakowskiego z Zakładem Antropologii Uniwersytetu Wrocławskiego zrewolucjonizuje sposób, w jaki studenci zgłębiają tajniki ewolucji człowieka.
Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości
18.03.2024
Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.
BioExplor – innowacyjne rozwiązania dla medycyny i przemysłu
15.03.2024
Projekt BioExplor, pod kierownictwem profesora wizytującego dr. El-Sayed R. El-Sayed’a otwiera nowe perspektywy w badaniach nad mykobiomem flory leśnej. Prowadzone na UPWr badania w ramach wiodącego zespołu badawczego BioActiv WZB, którego liderem jest prof. Filip Boratyński, skupiają się na odkryciu potencjału endofitycznych grzybów – od opracowywania nowych antybiotyków, po produkcję naturalnych biopigmentów.
Znajdź swojego mistrza! - tutoring na UPWr
13.03.2024
Zadajesz sobie pytania o przyszłość po studiach? Zastanawiasz się nad wyborem tematu pracy? A może po prostu chcesz studiować ciekawiej oraz umieć więcej i lepiej? Zaloguj się dzisiaj na spotkanie z tutorami i znajdź swojego mistrza. Początek godzina 12.
PRELUDIUM BIS 5 dla naukowczyń z UPWr
11.03.2024
Określenie roli fitoskładników jagód oraz liści i kwiatów sorbus w kształtowaniu m.in. potencjału prozdrowotnego i bioprzyswajalności w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, to projekt UPWr, który otrzymał dofinansowanie w najnowszej edycji konkursu PRELUDIUM BIS 5 Narodowego Centrum Nauki. Kierownikiem projektu, realizowanego przez Monikę Siniawską ze Szkoły Doktorskiej UPWr, jest prof. Aneta Wojdyło.
UPWr członkiem międzynarodowych projektów w programie Interreg Central Europe
07.03.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie uczestniczyć w trzech nowych projektach międzynarodowych realizowanych w ramach Programu Interreg Central Europe finansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. To foodCIRCUS, Climate_CRICES i URBIO BAUHAUS
Na ratunek pingwinom przylądkowym
05.03.2024
Paweł Borecki ze Szkoły Doktorskiej UPWr prowadzi badania mające na celu ochronę jednego z najbardziej zagrożonych gatunków pingwinów – pingwinów przylądkowych. Jego praca otwiera nowe możliwości w ochronie zagrożonych gatunków poprzez kriokonserwację materiału genetycznego.
Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?
04.03.2024
W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek: – Dobry promotor jest przewodnikiem po świecie nauki
01.03.2024
O kluczowych aspektach kształcenia doktorantów, cechach, które definiują dobrego doktoranta i promotora oraz o ewaluacji modelu szkoły doktorskiej po czterech latach jego działania opowiada prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek.
FARMWISE: jak chronić wodę w glebie
27.02.2024
FARMWISE to projekt finansowany przez Unię Europejską, realizowany we współpracy z partnerami zagranicznymi m.in. ze Szwecji. Łącznie uczestniczy w nim 20 podmiotów z 12 krajów, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna
23.02.2024
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
Suplementy diety – fakty i mity
19.02.2024
W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.
WRO4diglTal i UPWr dla cyfrowej Europy
13.02.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu członkiem konsorcjum WRO4diglTal, które tworzy EDIH – European Digital Innovation Hub. Program opracowany przez Komisję Europejską do koordynacji i wspierania transformacji cyfrowych gospodarek ma podnieść poziom cyfryzacji w UE, a co za tym idzie – zwiększyć przewagę konkurencyjną firm i poprawić funkcjonowanie administracji publicznej.
Zapachy regulujące apetyt: zamień słodycze na zapachowy blotter
12.02.2024
Zespół dr Jacka Łyczki z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr rozpoczyna badania konsumenckie w ostatnim etapie badań nad stworzeniem nowej generacji środków regulujących apetyt. Na podstawie m.in. analiz chemicznych zaprojektowano już zapachowe prototypy: 12 z nich ma stymulować apetyt (np. u seniorów), 4 zmniejszać go, co z pewnością zainteresuje osoby z otyłością. Część z nich uczelnia już zgłosiła do opatentowania.
Doktorant UPWr bada zmiany pola grawitacyjnego Ziemi
08.02.2024
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Filip Gałdyn przełamuje konwencjonalne podejścia do modelowania zmian pola grawitacyjnego Ziemi, integrując obserwacje z różnych źródeł.
CIT: uczelniane centrum postępu
06.02.2024
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.
Hodowla drobiu – antybiotyki, bakteriofagi, dobrostan
05.02.2024
W najnowszym odcinku podcastu prof. Monika Michalczuk z Katedry Hodowli Zwierząt SGGW i dr Marta Kuźmińska-Bajor z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr omawiają wyzwania i innowacje w hodowli drobiu, w tym stosowanie antybiotyków, zastosowanie bakteriofagów i kwestie dobrostanu zwierząt. Dyskusja koncentruje się na dążeniu do odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji, podkreślając rolę wiedzy i świadomych wyborów.
Dr Habiba Khalid: - Pragnę w życiu i nauce mieć wkład w poprawę życia innych
02.02.2024
Dr Habiba Khalid współpracuje z prof. Andrzejem Białowcem nad zwiększeniem produkcji biometanu z bioodpadów. Jest to kluczowy obszar w dziedzinie odnawialnej energii, mający duże znaczenie dla zrównoważonego zarządzania środowiskiem.
Naukowcy UPWr: królewski ogrodnik projektował w Zamku Książ
30.01.2024
Projekt ogrodów Zamku Książ w latach 70. XIX wieku wykonał Eduard Neide, dyrektor królewskich ogrodów Tiergarten w Berlinie – to najnowsze ustalenia naukowców UPWr, którzy od kilku lat badają historię tego miejsca.