wybierz kategorie wiadomości
IV Noc Laboratoriów - fotorelacja
22.10.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz czwarty otworzył się dla wrocławian podczas Nocy Laboratoriów. Wspólnie z firmą Tołpa zaprosiliśmy mieszkańców do laboratorium kosmetycznego.
Noc Laboratoriów: jak się ma torf do kosmetyków?
17.10.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z firmą Tołpa otworzy laboratorium kosmetyczne podczas IV Nocy Laboratoriów. W trakcie zajęć słuchacze będą mogli stworzyć swój własny krem, ale też poznać właściwości i zastosowanie torfu w kosmetykach.
IV Noc Laboratoriów na UPWr
15.10.2018
20 października UPWr ponownie otworzy się dla wrocławian – w tym roku wspólnie z firmą Tołpa zapraszamy do laboratorium kosmetycznego, w którym będzie można zrobić sobie samemu krem.
Inauguracja roku akademickeigo 2018/2019
04.10.2018
3 października społeczność Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozpoczęła nowy rok akademicki. To będzie czas wyzwań i zmian.
Inauguracja środowiskowa 2018/2019
02.10.2018
O jedności wrocławskiego środowiska akademickiego i wyzwaniach w rozpoczynającym się roku mówił podczas wspólnej inauguracji prof. Marek Ziętek, rektor Uniwersytetu Medycznego i przewodniczący Kolegium Rektorów Wrocławia i Opola.
Szatkownica – Festiwal Produktów Fermentowanych
27.09.2018
Kiszonki podbijają serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Nowe oblicza kiszenia i fermentacji będzie można odkryć 6 października na Pawłowicach. UPWr jest partnerem merytorycznym festiwalu Szatkownica.
Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny
25.09.2018
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
V Święto sera i wina: nagrodzono najlepszych
24.09.2018
Warsztaty serowarskie, winiarskie i Slow Food, wybór najlepszych dolnośląskich serów i win, certyfikaty przyznane przez Zieloną Dolinę – V Święto sera i wina za nami. Gwiazdą spotkania był Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny.
Zapraszamy na V Święto sera i wina
17.09.2018
Warsztaty dla serowarów i winiarzy, kiermasz produktów regionalnych, a przede wszystkim wręczenie przez Roberta Makłowicza certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – w niedzielę Święto sera i wina.
ziBees – aplikacja dla pszczół i pszczelarzy
10.09.2018
Pomogliśmy stworzyć aplikację, która wykorzystując sztuczną inteligencję policzy pszczoły w ulu i wykryje warrozę, chorobę zagrażającą życiu tych pożytecznych owadów.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!
31.07.2018
W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.
Otworzyliśmy pasiekę w centrum Wrocławia
23.07.2018
Pięć rodzin pszczelich zamieszkało na dachu centrum handlowego Wroclavia, czyli w samym sercu stolicy Dolnego Śląska. To wspólne przedsięwzięcie galerii handlowej i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który opiekuje się pszczołami.
Innowacyjny sprzęt do analizy krwi dla UPWr
12.07.2018
Dzięki FutureNet Foundation Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr zyskał nowy, innowacyjny sprzęt do szybkiego badania krwi kotów, psów i koni. Weterynarze wykorzystają go na bloku operacyjnym i w terenie.
Naukowcy UPWr z grantami NCN na badania
09.07.2018
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobywcami grantów z Narodowego Centrum Nauki. Jacek Bania, Aleksandra Mirończuk i Magdalena Wołoszyńska dostaną łącznie ponad 2,5 miliona złotych.
Czerwcowe posiedzenie senatu
02.07.2018
Na ostatnim w tym roku akademickim posiedzeniu senatu rektor przedstawił sprawozdanie z działalności uczelni w 2017 roku, a senatorowie zatwierdzili plany rzeczowo-finansowe na 2018 rok.
Pokaz laserowy na UPWr – fotorelacja
18.06.2018
Po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozświetlił trasę wrocławskiego półmaratonu. Pokaz laserów przy Centrum Dydaktyczno-Naukowym był widoczny z daleka.
Ruch mamy w genach – pokaz laserowy na UPWr
14.06.2018
Trasa 6. PKO Nocnego Wrocław Półmaratonu po raz kolejny biegnie wzdłuż Osi Grunwaldzkiej – podobnie jak w poprzednim roku Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozświetli ją pokazem laserów.
Doktorantka UPWr stypendystką Fundacji na rzecz Nauki Polskiej
11.06.2018
Żaneta Król z zespołu „BioActive Team” realizującego badania pod kierunkiem prof. Andrzeja Jarmoluka została wyróżniona stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.
Ogólnopolski finał OWiUR na UPWr
07.06.2018
Dwa dni potrwa rozpoczynający się dzisiaj ogólnopolski finał Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W tym roku gospodarzem OWiUR-u jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Majowe posiedzenie senatu
31.05.2018
Senatorowie powołali nowy kierunek studiów na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności: technologia i organizacja gastronomii, jak również zatwierdzili sprawozdania finansowe uczelni za 2017 r.
UPWr w rankingu „Perspektyw” 2018
29.05.2018
Weterynaria i nauki o żywności i żywieniu na pierwszym miejscu w rankingu kierunków studiów „Perspektyw”. UPWr najlepiej wypadł w kategorii prestiż i potencjał naukowy, zajmując ogółem 34. miejsce wśród wszystkich uczelni w Polsce.