wybierz kategorie wiadomości
UPWr: studia nie tylko dla zielarzy
09.08.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.
Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem
02.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.
Eksperci UPWr radzą: jak robić przetwory?
26.07.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych o tym, dlaczego warto kisić warzywa i jak na zimę robić przetwory z owoców.
Eksperci UPWr radzą: jak i co grillować na zdrowie?
12.07.2018
Dr Maciej Bieńkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności o wszystkich tajemnicach grillowania, które tak polubili Polacy.
Prof. Krzysztof Kubiak: – Weterynaria była moim marzeniem
09.07.2018
Prof. Krzysztof Kubiak, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, odebrał nominację profesorską. I opowiada, dlaczego od dziecka chciał leczyć zwierzęta, a jednak został naukowcem.
Eskperci UPWr radzą: jak przygotować psa na wakacje?
05.07.2018
Dr Maciej Grzegory, ordynator w Przychodni Weterynaryjnej Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego, nie tylko o apteczce dla czworonoga.
Prof. Alina Wieliczko doktorem honoris causa lwowskiej uczelni
21.05.2018
Prof. Alina Wieliczko została doktorem honoris causa Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii we Lwowie. Jest pierwszą kobietą w historii tej uczelni, którą przyznano tę godność.
Statystyka matematyczna z prof. Gianolą
25.04.2018
Prof. Joanna Szyda z Katedry Genetyki na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt o tym, dlaczego statystyka matematyczna jest ważna dla genetyków i o zaproszeniu wybitnego specjalisty w tej dziedzinie prof. Daniela Gianoli.
Prof. Kiełbowicz: Każdy chirurg powinien być odważny
04.04.2018
Prof. Zdzisław Kiełbowicz, kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii, odebrał nominację profesorską z rąk prezydenta RP i przy tej okazji opowiada o chirurgii i kardiochirurgii, pracy zespołowej przy stole operacyjnym i kształceniu doktorantów, wyzwaniach i nietypowych pacjentach.
Maria Soroko. Z UPWr do USA – na stypendium Fulbrigtha
15.03.2018
Dr Maria Soroko z Zakładu Hodowli Koni i Jeździectwa na UPWr w sierpniu wyjedzie na stypendium Fulbrighta. Nam opowiada o swoich badaniach naukowych, o studiach zagranicą i o fizjoterapii koni.
Człowiek i pies – zespół ratujący życie
24.01.2018
Weterynarze UPWr będą leczyć psy GOPR, WOPR i OSP, a ich opiekunowie opowiadają, jak się wybiera i szkoli psy, które ratują ludzkie życie, jak wygląda akcja poszukiwawcza z udziałem psów i dlaczego właściwie zostaje się ratownikiem-ochotnikiem.
Alicja Majewska: – Dlaczego pomagam? Bo tak trzeba
11.01.2018
– Jeśli moja popularność może pomóc w czynieniu dobra, to oczywiste, że ją do tego wykorzystuję – mówi Alicja Majewska, tegoroczna gwiazda Koncertu Noworocznego na UPWr.
Lekarze weterynarii z UPWr z nagrodą EuroSymbol 2017
05.01.2018
Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr – z kategorią A w ocenie parametrycznej – oraz Centrum Diagnostyki Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii Biomedycznych z nagrodą EuroSymbol 2017.
Prof. Monkiewicz: – Jestem ciekawy. Wszystkiego
03.01.2018
Prof. Jerzy Monkiewicz o swojej miłości do psów i Pawłowic, podróżach po świecie i wspinaczkach po górach, o tym, jak o mały włos nie znalazł się na wojnie.
Świąteczne plagi dla domowych zwierzaków
21.12.2017
O tym, że święta nie sprzyjają zdrowej diecie – wiadomo. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i towarzyszących im zwierząt.
Cukiernik w roli architekta
15.12.2017
Mieczysław Tedys jest portierem w Centrum Geo-Info-Hydro UPWr, ale wcześniej był… cukiernikiem. I to nie byle jakim. Nam opowiada o zamiłowaniu do słodkiego i cukierniczych miniaturach wrocławskich budowli.
Doktorat honoris causa dla prof. Grzywacza
13.11.2017
Prof. Andrzej Grzywacz, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, były przewodniczący Konwentu UPWr o pasji naukowca, służbie, Wrocławiu i miłości do przyrody.
IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi
20.09.2017
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.
Absolwenci polsko-chińskich studiów z architektury krajobrazu
07.07.2017
W Changshy w Chinach odbyły się obrony prac magisterskich studentów specjalności Chinese and Polish traditions in shaping of the landscape na architekturze krajobrazu. Na wręczenie dyplomów pojechali rektor Tadeusz Trziszka i prorektor Józef Sowiński.
Czy biotechnologia uratuje świat?
19.06.2017
Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.
Rusza Akademia Dobrego Piwa
17.05.2017
Prof. Joanna Kawa-Rygielska o naszym konkursie Akademia Dobrego Piwa i pierwszych w Polsce studiach podyplomowych dla piwowarów uruchomionych na UPWr.