eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Cel 9: Stabilna infrastruktura, zrównoważone uprzemysłowienie i innowacyjność

12.11.2024

W 2015 roku na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych reprezentanci 193 państw jednogłośnie przyjęli Agendę 2030 wyznaczająca cele, nazwane celami zrównoważonego rozwoju. 2030 rok oznaczał termin ich realizacji. Już wiadomo, że nierealny, nie zmienia to jednak faktu, że nawet jeśli uznamy je za rodzaj pozytywistycznej utopii, to jednak wiele z nich powoli udaje się realizować.

Prof. Michalska-Ciechanowska: – Lubię wyzwania

05.11.2024

Nowo powołana profesor Anna Michalska-Ciechanowska o tym, co ją kręci w nauce i dlaczego warto walczyć o stypendia, otwartość w zespole oraz odwagę mówienia o swoich badaniach.

Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?

31.10.2024

Dynia to nie tylko smak jesieni, ale również skarbnica wartości odżywczych, idealna dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają cennych składników, takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka opowiada, jakie właściwości ma dynia, jakie rodzaje warto wybierać i podaje przepisy na dyniowe specjały, które wzbogacą codzienny jadłospis.

Prof. Kowalczyk z nagrodą

28.10.2024

Jest młoda, aktywna, zaledwie dwa lata temu awansowała na stopień doktora habilitowanego i właśnie dostała nagrodę przyznawaną najlepszym polskim innowatorkom. Prof. Alicja Kowalczyk z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt w konkursie „Kobiety tworzą innowacje” zajęła III miejsce w kategorii „Naukowczyni w przetwórstwie rolno-spożywczym i produkcji zwierzęcej”.

Powodzie w Polsce – jak uchronić się przed kolejną katastrofą?

28.10.2024

W pierwszym odcinku nowego sezonu podcastu dr Radosław Stodolak i prof. Tomasz Kowalczyk rozmawiają na temat wpływu zmian klimatycznych na występowanie powodzi, o błędach w zarządzaniu wodą oraz konieczności wprowadzenia działań zapobiegawczych.

Cała nadzieja w nanokompozytach

23.10.2024

Nanokompozyty mogą usunąć ponad 90 procent antybiotyków z zanieczyszczonej wody. To obiecująca metoda rozwiązania problemu, który narasta wraz ze wzrostem stosowania tych leków w medycynie i rolnictwie. Polska znajduje się w pierwszej szóstce krajów Europy o wysokim zużyciu antybiotyków.

Cel 8: dobra praca, równa płaca

14.10.2024

Ósmy Cel Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych wyznaczony do realizacji do 2030 roku dotyczy z jednej strony wzrostu gospodarczego – stabilnego i zrównoważonego, a z drugiej połączonego z tym wzrostem pełnego, produktywnego, a przede wszystkim godnego zatrudnienia dla wszystkich ludzi.

Prof. Bąbelewski: – Nie istniejemy bez roślin

09.10.2024

Nowo mianowany prof. Przemysław Bąbelewski o tym, dlaczego zakochał się we Wrocławiu i jego parkach, o znaczeniu drzew w mieście, o ogrodach, o tym, jakie arboretum jest jego zdaniem najpiękniejsze w Polsce i o tym, dlaczego z naszego krajobrazu zniknie brzoza.

Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę

07.10.2024

Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.

Miniatura 8 dla trzech naukowczyń UPWr

01.10.2024

W najnowszej edycji konkursu Miniatura 8, organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki, wsparcie na realizację swoich innowacyjnych badań z zakresu zdrowia publicznego, ochrony środowiska oraz rolnictwa zdobyły trzy naukowczynie UPWr. To dr Izabela Janus-Ziółkowska, dr hab. Iwona Gruss oraz dr Agata Siedlecka.

Prof. Stępień: – Chciałem zostać siatkarzem

30.09.2024

Nowo mianowany prof. Bogdan Stępień, dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego o miłości do siatkówki, czy nauczyciel jest jak trener i o tym, że pamiętając o prawach, zapominamy często o obowiązkach.

Prof. Korczyński: – Nauka to proces, który nie ma końca

30.09.2024

Nowo mianowany prof. Mariusz Korczyński o paszoznawstwie, żywieniu drobiu, o tym, czego nie ma w podręcznikach i czy naukowiec rozmawia z kurami.

Złoty dyplom dla Chóru Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

30.09.2024

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobył złoty dyplom w kategorii muzyki folk podczas XIII Międzynarodowego Konkursu Chóralnego w Lloret de Mar, który odbył się w połowie września.

Coraz większa reprezentacja naukowców UPWr w prestiżowym rankingu Top 2%

23.09.2024

W tym roku aż dwunastu naukowców UPWr znalazło się w zestawieniu najczęściej cytowanych badaczy na świecie.

Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi

19.09.2024

Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.

Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg

17.09.2024

Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.

Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją

16.09.2024

Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.

Cel 7: zrównoważona energia

09.09.2024

Na strategicznej liście celów zrównoważonego rozwoju – agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych przyjętej w 2015 roku w Nowym Jorku – w punkcie siódmym zapisano zapewnienie wszystkim dostępu do źródeł stabilnej, zrównoważonej i nowoczesnej energii po przystępnej cenie.

Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia

04.09.2024

Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.

Eksperci UPWr radzą: co pić w upały

09.08.2024

Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?

Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy

07.08.2024

O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 29

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png