wybierz kategorie wiadomości
Wybrano nową Radę Samorządu Doktorantów UPWr
25.01.2024
Przewodniczący Rady Samorządu Doktorantów Adam Cegła i wiceprzewodniczący: Justyna Załuska oraz Rafał Ramut opowiadają o planach i celach na najbliższy rok.
100 000 złotych na realizację projektów studenckich
23.01.2024
Jedenaście studenckich kół naukowych zostało docenionych w ubiegłym roku przez władze Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na swoje badania, które teraz realizują, dostali dofinansowanie na około 100 000 zł z programu studenckie projekty badawcze.
UPWr dołącza do sieci Baltic University Programme
23.01.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stał się oficjalnie częścią sieci Baltic University Programme (BUP). Włączenie się do tej inicjatywy otwiera przed uczelnią nowe możliwości współpracy i wymiany międzykulturowej. To także dostęp do szerokiej gamy kursów, programów i projektów edukacyjnych oraz naukowych dla studentów i pracowników uczelni.
Zielone dachy, zielone ściany… Ekstrawagancja czy rewolucja?
22.01.2024
W tym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” dr Marta Weber-Siwirska i Weronika Marcol omawiają korzyści płynące z wdrażania w miastach zrównoważonych rozwiązań, takich jak zielone dachy czy ściany. Rozmawiają na temat źródeł tej inicjatywy i różnorodnych projektów w Polsce i Europie, a także o tym, jaką funkcję zielone dachy pełnią w przestrzeni miejskiej.
Biuro Karier – most między edukacją a karierą zawodową
18.01.2024
UPWr oferuje studentom i absolwentom kompleksową pomoc w kształtowaniu ścieżki zawodowej dzięki działalności Biura Karier. Indywidualne konsultacje, szkolenia, monitorowanie losów zawodowych absolwentów czy aktywna współpraca z firmami i instytucjami to tylko niektóre z działań, które wymieniają doradcy. Praca biura została niedawno doceniona także w Dolnośląskiej Sieci Biur Karier.
Noc Biologów na UPWr
17.01.2024
Noc Biologów to wydarzenie, które rokrocznie przyciąga miłośników nauki biologicznej w całej Polsce. W tym roku, 12 stycznia 2024, obchodzona była jego XIII edycja pod hasłem „Tajemnice życia od komórek do biosfery”, z udziałem 30 jednostek naukowych. Wśród nich znalazł się również Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, który po raz pierwszy dołączył do tego projektu, dzięki inicjatywie dziekana prof. Adama Romana.
Czysta energia – kto jest dłużnikiem, a kto wierzycielem
17.01.2024
Mieszkańcy małych miast i wsi mogą odegrać kluczową rolę w transformacji energetycznej w Polsce. Właśnie te społeczności mają potencjał stworzenia lokalnych i niezależnych systemów, które gwarantują bezpieczeństwo energetyczne w całym kraju.
15. Koncert noworoczny – Otworzyliśmy serca i portfele
15.01.2024
Tradycyjnie, goście Koncertu noworocznego nie zawiedli i po raz kolejny, dzięki nim, pomożemy podopiecznym fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci. Z aukcji charytatywnej, sprzedaży katalogów i zbiórki z puszek udało się zebrać niemal 118 000 złotych!
15. Koncert noworoczny – transmisja
12.01.2024
Bądźcie z nami – oglądajcie transmisję aukcji i koncertu online.
Rusza rekrutacja na studia II stopnia
12.01.2024
15 stycznia rozpoczyna się rekrutacja na drugi stopień studiów. Do wyboru jest 16 kierunków i 24 specjalności.
15. jubileuszowy Koncert noworoczny – muzyka i sztuka dla dobrej sprawy
10.01.2024
Już w piątek odbędzie się charytatywny, piętnasty Koncert noworoczny. Ten wyjątkowy wieczór, dedykowany wsparciu Fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci, rozpocznie się od aukcji charytatywnej, prowadzonej przez redaktora Marka Obszarnego. Wydarzenie, które stało się już uczelnianą tradycją, co roku przyciąga tłumy gości pragnących wesprzeć szczytny cel.
Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje
08.01.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.
O przyszłości uczelni z młodymi naukowcami
05.01.2024
Młodzi, zdolni naukowcy z nieprzeciętnymi osiągnięciami (stypendia i nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, premiera, ministra nauki, granty programu LIDER) spotkali się z prof. Jarosławem Bosym, rektorem UPWr na „śniadaniu ludzi z pasją”, by porozmawiać o przyszłości UPWr i ich roli w jej budowaniu.
Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego
27.12.2023
Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.
Eksperci UPWr: jak pomóc zwierzętom przetrwać sylwestrową noc
21.12.2023
Odpalanie petard, których od lat jedną z największych ofiar są zwierzęta – głównie psy, rozpoczyna się już w okolicach świąt i trwa do Nowego Roku. Mimo licznych apeli moda na fajerwerki nie przemija. Dr Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr tłumaczy, dlaczego psy i koty tak bardzo boją się huku wystrzałów i podpowiada, jak pomóc zwierzętom przetrwać ten trudny dla nich czas.
Studentka UPWr doceniona za sukcesy w olimpiadach
20.12.2023
Studentka pierwszego roku weterynarii, Aleksandra Sznel, zdobyła stypendium w ramach Studenckiego Programu Stypendialnego dla laureatów olimpiad. Tym samym zyskując uznanie za osiągnięcia w nauce już na samym początku swojej akademickiej drogi.
Eksperci UPWr: nie kupujmy za dużo, nie marnujmy żywności!
20.12.2023
Na świecie marnuje się rocznie ponad 1,3 mld ton żywności – co zaspokoiłoby potrzeby żywieniowe takiego kraju jak Polska na 60 lat. To druzgocące liczby. A zbliżają się święta, nasze zakupowe kosze będą jeszcze pełniejsze. Dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr podpowiada m.in. jak planować i robić zakupy, by potem część z nich nie wylądowała w koszu.
Eksperci UPWr: na święta polecam borowiki, podgrzybki, ale też shiitake
19.12.2023
Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich UPWr.
Radości, szczęścia i mądrości (nie tylko od święta)!
18.12.2023
Gdy przy świątecznym stole spotkają się różne pokolenia, poglądy i przekonania, doceńmy ich bogactwo. Pozornie niezsynchronizowani, a jednak idealnie zgrani – to część naszej tradycji.
Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?
18.12.2023
Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?