wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?
18.12.2023
Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?
Eksperci UPWr: jeśli choinka to jaka: żywa czy sztuczna?
15.12.2023
Świerk, sosna, jodła, a może daglezja? Żywa czy sztuczna? Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii oraz wybrać taką, którą potem możemy wsadzić do ogrodu? Na pytania odpowiada prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – relacja
11.12.2023
Absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.
O czym mówią lodowce? Antarktyda, zmiany klimatu i data science
11.12.2023
W najnowszym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” zgłębiamy fascynujący świat lodowców i klimatu. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z nami prof. Sławomir Tułaczyk – geomorfolog, glacjolog i geograf z University of California oraz dr Grzegorz Chrobak z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr i specjalista w dziedzinie data science. Z ich pomocą spróbujemy zrozumieć wpływ zmian klimatu na lodowce, a także ich globalne konsekwencje.
Absolutorium Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt – relacja
04.12.2023
Absolwenci Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt świętowali ukończenie studiów.
Praca magisterska w formie artykułu? To możliwe
29.11.2023
Nie każdy wie, że istnieje inna forma pracy magisterskiej, niż ta tradycyjna. Jedną z alternatyw jest napisanie artykułu naukowego. O swoim doświadczeniu z tą formą opowiadają Monika Siniawska, Kamila Koj i Martyna Rybak, absolwentki Technologii Żywności i Żywienia Człowieka.
Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - relacja
27.11.2023
Absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.
Psy ratownicze, terapeutyczne i przewodnicy – bohaterowie na czterech łapach
24.11.2023
W najnowszym odcinku podcastu eksperci dr Anna Budny-Walczak z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt i Tomasz Stępień, Współpracownik Fundacji Psi Ratownicy opowiadają o psach terapeutycznych, przewodnikach i ratowniczych. Mówią m.in. o ich bohaterskich misjach, jak przeszukują gruzowiska i odnajdują zaginione osoby, czy o psach, które bezpiecznie prowadzą przez życie osoby z niepełnosprawnościami.
Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem
24.11.2023
Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.
Zmarła Hanna Gucwińska
13.11.2023
W wieku 91 lat zmarła Hanna Gucwińska, absolwentka Akademii Rolniczej we Wrocławiu, obecnie Uniwersytetu Przyrodniczego, milionom Polaków znana z programu „Z kamerą wśród zwierząt".
Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements
13.11.2023
W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.
Absolwent Filip Marek: – Rośliny też podlegają trendom
10.11.2023
Filip Marek to absolwent ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dziś jest dyrektorem, edukatorem i znawcą trendów w świecie florystyki.
Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność
09.11.2023
Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.
Miasto, masa, maszyna – rola miasta w życiu człowieka
30.10.2023
W najnowszym odcinku podcastu, prof. Paweł Swianiewicz i Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, analizują m.in., czy miasto to dar cywilizacyjny czy wyzwanie. Przytaczają koncepcję miasta jako maszyny wzrostu, rozmawiają o wpływie deweloperów i właścicieli nieruchomości na rozwój miast i mówią o demografii Wrocławia.
Eksperci UPWr: biedronka azjatycka to owad pożyteczny, choć bywa uciążliwy
26.10.2023
Temat biedronek azjatyckich pojawia się jesienią, kiedy te niewielkie owady, szukając sobie miejsca do zimowania, siadają na oknach, nasłonecznionych ścianach i próbują się dostać do naszych mieszkań. – Mówimy wtedy o pladze i mnożymy sposoby, by się biedronki pozbyć. Ale jej uciążliwość trwa zaledwie kilka dni. Przez pozostałą część roku nikt o niej nie mówi, a szkoda, bo jest pożyteczna, zjadając np. mszyce – mówi prof. Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii UPWr.
Śmiertelność płodów bydła: nadzieja w szczepionkach
26.10.2023
Na sto cieląt aż sześć, siedem rodzi się martwych. Hodowcy traktują te śmierci jak dopust boży. Naukowcy natomiast próbują zrozumieć czynniki ryzyka i przyczyny poronień oraz śmiertelności płodów bydła. Jedną z najlepszych metod zapobiegania czynnikom infekcyjnym jest immunoprofilaktyka.
Po co miastom ich wirtualne modele 3D?
16.10.2023
W najnowszym odcinku podcastu otwierającym kolejny sezon serii „Mamy zielone pojęcie”, dr Paweł Bogusławski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki mówi o tym, czym jest BIM, jak się tworzy w nim modele, po co miastom ich wirtualne modele i jak z nich korzystać, m.in. do transformacji energetycznej, czy do mierzenia ruchu.
Ścieki: kompromis między ekonomią a ekologią
29.09.2023
Zarządzanie? Zwykle kojarzy nam się z finansami, nieruchomościami, kadrą czy ryzykiem. Zarządza się także ściekami, a czas gra tu bardzo ważną rolę.
Absolwentka UPWr: – Zieleń w mieście jest niezbędna
14.09.2023
Angelika Kuśmierczyk-Jędrzak jest absolwentką architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dzięki jej zaangażowaniu w miejskie projekty Wrocław się zazielenia.
Pożegnaliśmy prof. Filistowicza
06.09.2023
Był kreatywny, zaangażowany i odważnie szukał nowych rozwiązań. Prof. Andrzej Filistowicz był znaczącą postacią Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt nie tylko jako jego dziekan. Zmarł 26 sierpnia 2023 roku.
Eksperci UPWr radzą: Dlaczego warto robić przetwory?
30.08.2023
Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.