wybierz kategorie wiadomości
Prof. Bystroń: – Miesiąc dla bakterii to wieczność
13.02.2020
Profesor Jarosław Bystroń z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Konsumenta o tym, czy człowiek jest w stanie wygrać wyścig z bakteriami, sport pomaga w nauce… bezpieczeństwie.
Prof. Miążek: – Gen odziera nas z tajemnicy
29.01.2020
Prof. Arkadiusz Miążek, dyrektor Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr o tym, co można wyczytać z genu i genomu, czy są nauce bariery nie do przekroczenia i o tym, czy genetyk może się czuć jak bóg.
Prof. Olejniczak: – Biotransformacje to nasza przyszłość
21.01.2020
Prof. Teresa Olejniczak o swojej miłości do chemii i nauki, o pasji odkrywania, jaką powinien mieć w sobie każdy naukowiec i o tym, że nie ma głupich pytań.
WZB zdobywają granty Horyzontu 2020
15.01.2020
Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.
Wojciech Myślecki: – Musimy być gotowi na wyzwania
13.12.2019
Wojciech Myślecki, profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich związkach z uczelnią i wyzwaniach, jakie niesie otaczająca nas rzeczywistość.
Prof. Szewrański: – Cenię samodzielność
09.12.2019
Prof. Szymon Szewrański z Katedry Gospodarki Przestrzennej UPWr o odwadze w nauce, odpowiedzialności w nauczaniu i wyzwaniach, jakie czekają społeczeństwa w najbliższych latach.
Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia
04.12.2019
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.
Pożegnanie profesor Dety Łuczyckiej
15.11.2019
Nie było dla niej problemu, którego nie dałoby się rozwiązać. Jak mówią jej współpracownicy, miała charyzmę, była towarzyska i kochała zwierzęta. Profesor Deta Łuczycka zmarła po ciężkiej chorobie.
Żegnamy profesora Szerszenia
08.11.2019
Był lubiany i miał dar skupiana ludzi wokół pomysłów i idei, których był autentyczną kopalnią. Profesor Leszek Szerszeń jak mało kto uważał, że nauka powinna interdyscyplinarnie spojrzeć na ochronę środowiska. Zmarł 2 listopada. Miał 91 lat.
Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności
04.11.2019
Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
Pożegnaliśmy profesora Nowakowskiego
24.09.2019
Zawsze ciekawy świata i ludzi, życzliwy i całym sercem oddany nauce i swojej pasji – małym przeżuwaczom. Profesor Piotr Nowakowski z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zmarł po długiej i ciężkiej chorobie. Pożegnaliśmy go we wtorek we Wrocławiu.
UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
19.09.2019
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy
18.09.2019
Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.
Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę
15.07.2019
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności
18.06.2019
Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).
Jak to się robi w Ameryce?
30.05.2019
Jak wygląda studiowanie w Stanach Zjednoczonych? Na to pytanie odpowiadają dr hab. Andrzej Białowiec, Paweł Stępień i Kacper Świechowski, którzy wizytowali Iowa State University.
Prof. Górski: – Bez etyki ani rusz
23.04.2019
Prof. Andrzej Górski z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN i przewodniczący Komisji ds. Etyki w Nauce o tym, dlaczego polskie uczelnie powinny wprowadzić regulaminy dotyczące kwestii etycznych.
Pożegnaliśmy prof. Henryka Skrabkę
19.04.2019
Prof. Henryk Skrabka, były prodziekan i dziekan Wydziału Rolniczego, ówczesnej Akademii Rolniczej we Wrocławiu, członek Senatu i wieloletni kierownik Katedry Fizjologii Roślin AR, zmarł w wieku 93 lat.
Śmiertelny człowiek, nieśmiertelna komórka
18.04.2019
Każda komórka musi umrzeć. I to tak, by zrobić miejsce swojej następczyni. Z tej zasady wyłamują się komórki nowotworowe, które naukowcy nazywają nieśmiertelnymi. Nie tylko o nieśmiertelności rozmawiamy z profesorami Maciejem Ugorskim i Arkadiuszem Miążkiem.
Żegnamy prof. Geringera de Oedenberga
12.04.2019
Prof. Henryk Geringer de Oedenberg. Świetny jeździec, sędzia, jedna z ikon polskiej hipologii, erudyta i miłośnik kultury. Zmarł 7 kwietnia po ciężkiej chorobie.