wybierz kategorie wiadomości
![biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole](/thumb/sGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfF4xTQIsBF0EFgksQRtYLQ1VKhVvEgMxDQ9aAlodECYtQAYLDCkDUBUWVyoPWA0lBRclRzISWHoYEV4JUREHFyUJT1hLcEMdRBsbIwQVQGkUVW0bd0AVPw08WAcWSEJkbg4CDB03Dl0KEghvWRUULhNKLFYhVRM3GhoTTxYBGjIpT1dACj1SCFYPSH5TT0pmVBR8DmUdRm1RQUw/wielkanocna-kielbasa-glowna.jpg)
Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?
31.03.2021
Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.
![Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfF4xTQIsBF0NHlhhQVETJwEbdRU-WRE0AwocBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUAQKQ2V8QF5bWWhTBF9VBw/kielki-glowna.jpg)
Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?
29.03.2021
Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.
![Profesor Bronkowska współpracowała z piekarnią Familijna dzięki projektowi Mozart](/thumb/LGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfF4xTQ8kDFgKHhAjAhVWaQJQI1J3ClY1Bw1YCFVfETojAwYNHjYKUEsQFiIUWRtlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/monika-bronkowska-glowna.jpg)
Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną
16.03.2021
Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.
![](/thumb/DGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfF4xTRsqCm4RKAosDVMfJg1QbRt3Vh00DUELQUYdGBc7Mh0DByEEXA8eJSoPWA0lARR-GT9AE3pEQUERWxgWKzgyBAZLf0MERFtYIQJZHWleGz9bdxxWKAkEVDxdFlFyfUFPAQYrFUMJGxYoERVAaQpcOEQ2UQA9DwxDGhZeUTslFwhAU2cCSVVOSjVRBEppGQ/rok_w_pandemii_glowne-1.jpg)
Rok w pandemii na UPWr
12.03.2021
Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.
![](/thumb/eGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfF4xTQQqG1AUA1hhQVETJwEbdRU4Xw45GhccBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/mozart-glowna.jpg)
Naukowcy z UPWr z grantami Mozart
09.03.2021
Sześć grantów dla naukowców z UPWr z programu Mozart wspierającego współpracę badaczy z wrocławskich uczelni z lokalnymi firmami. Projekty dotyczą m.in. ocen oddziaływania inwestycji na krajobraz, urządzenia do pomiaru parametrów drogi szynowej wraz z oprogramowaniem czy testów weterynaryjnych.
![](/thumb/TGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfF5PTksjCF0DVUBvDFAZZgNVIEA7UUV2AhNWQRhQAzojBwgBHRoIVURNWHhBG1gnBVcoFW8SBDRKTxMTVRUWFyUJT1hYaUNSCRkOPwxbFi4WG3UVO1UDKwsCRQZTHQExbkFPEQA_BBNcVRk1UA5KM1YKfxUo/ogc-glowna1.jpg)
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przystępuje do OGC
02.03.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to pierwsza uczelnia w Polsce, która została członkiem globalnej organizacji OGC (Open Geospatial Consortium), czuwającej nad opracowaniem i popularyzacją standardów danych przestrzennych.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfF8xTQI1DxwJWhMjDVgNKgdAJVk6QxcxSk8TBV0eFmp2TwQMByoWUAUOECMMRBlmA1UgQDtRWjIYBBNPFgIBJyYIDhY2LAUTXFVPb08VFioKXm0Nd0AYekRBQQJTFywhKE9XU0VnAl4IAwgiD1sfOUYDbVkwRwc7CRdUBFsACmpgTx4LEyBDC0QUAn5aBwJ5VwltSg/innowacyjnosc-glowna.jpg)
Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności
24.02.2021
Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfFwxTQsgCloDBVhhQVETJwEbdRU3VR8zDREcBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/bekker-glowna.jpg)
Naukowcy UPWr ze stypendiami Programu im. Bekkera
12.01.2021
Wśród 135 naukowców, którzy dostali stypendium NAWA z programu im. Mieczysława Bekkera jest czworo badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dr Paweł Hordyniec, dr Małgorzata Jarząbek-Rychard, dr Ewa Kozłowska i prof. Krzysztof Marycz.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfFwxTQwkAEFEW1grClsfaV4bLU4xXBt1BQ9UAE4cFnxiBx0FS2lDQRQYECgAQyUiABt1FWASWHoEAl8EFkhROCBPQUAZJAZUOR4eb1kGVmkHViFDJ18YNA0RE1kWHBY_Pw4MFgwiDkMfVVZvEF4ALkYDbVQtA01oEFECUxYP/bydlo-mleczne4.jpg)
Doktorantka UPWr w gremium EAAP
11.01.2021
EAAP – Europejska Federacja Nauk o Zwierzętach, to gremium zrzeszające najlepszych naukowców z całego świata z zakresu nauk zootechnicznych. Barbara Kosińska-Selbi, doktorantka prof. Joanny Szydy, weszła właśnie do Komisji ds. Bydła.