wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQ0qClAUGhMsDV4fFB5OJlInShUsSk8TBV0eFmp2TwkNAiQTXA8WFCQGGkhlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/dokarmianie-2.jpg)
Eksperci UPWr: Czy zwierzęta leśne należy dokarmiać zimą?
10.02.2023
Dokarmianie zwierząt zimą to temat, o którym mówi się co roku – szczególnie głośno 11 lutego w Ogólnopolskim Dniu Dokarmiania Zwierzyny Leśnej. I słusznie. Bo choć do niesienia pomocy zwierzętom nie trzeba nikogo namawiać, część osób – nieświadomie – robi to źle, co może przynieść więcej szkody niż pożytku. O tym, jak tego uniknąć rozmawiamy z prof. Wojciechem Puszem, koordynatorem Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku.
![](/thumb/cGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTR0gAlkIGBYiBF4TFB5AOFk6QxcxSk8TBV0eFmp2TxkHCi0PXgoYHSQCaAAyE1cgRDZZKz8EDEYNUVwZOCtPQUAZNw5bAxQOEgpTWHFGDG0bd1wVNg9BC0FEHlFkbh0MBQwaCFVETUthQVQVJRBLIFs5VQZ6UkFfBkMBECk4CAoNGzxDHUQEEzcGFUBpB0F8DmVIRmtYQUw/technologia_zywnosci_glowne.jpg)
Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
07.02.2023
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQY_BBNKVRwkD1JYcUZWNVIKVxg3Hw1UTV4CFGpgTx0QBi8EUhIoEylBDVh-RhVtWzReE3pSQUEPFl5ROC0KCD0AIUMLV1tYLgxZDjkLVSNSJxJOegYGRhBXEwctKwIfG0tpQ0IPDR9vWRUZM1cAf09nA0R6FQ/oze_glowne.jpg)
Studiuj OZE, bądź krok do przodu
06.02.2023
Odnawialne źródła energii są jedną z gałęzi sektora energetycznego, która obecnie najszybciej się rozwija. Nie przez przypadek – coraz więcej mówi się o konieczności ograniczenia emisji CO2 do atmosfery oraz o konsekwencjach zużycia paliw kopalnych. Studenci Mateusz Jajczyk i Marek Korendał są świadomi zmian, jakie są potrzebne w tej dziedzinie i wybierając studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami będą już o krok do przodu w branży.
![](/thumb/cGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRM8Fl8JBBlvTxUcIghcbQ13Rx09BRpbAl8tGS0oFwgMACA-VgoYDSMCGRA7AxtjFSVCGzINAEU8XRZRcm5YT05LKQBfAVVAbxNbWGdGSS5QMG8dPEpZAE8WERwmOB8CDgUgExNcVRQoFEQZKhBcKFgnSVZ0ShBYGVFQSWovFV5bWT1TAlZVBw/wiemyjak_jedzenie_glowna.jpg)
Mniej kalorii, więcej świadomości
02.02.2023
Wrocławski obszar funkcjonalny nie tylko jest w stanie zaspokoić lokalne, wegetariańskie potrzeby żywnościowe mieszkańców, ale nawet ma nadwyżki, którymi mógłby się podzielić. Nie wszystkie z ośrodków badanych na Uniwersytecie Przyrodniczym mają taką możliwość. Wyniki badań pokazują, że europejskie miasta mają problem z samowystarczalnością.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMJEwgsPFAWJBNXLhk_QBN6REFBEVsYFis4MgQGS39DBERbWCECWR1pXhs_W3ccVigJBFQ8XRZRcn1BTwEGKxVDCRsWKBEVQGkKXDhENlEAPQ8MQxoWXlE7JRcIQFNnAklVTko1UQRKaRk/odra_glowna.jpg)
Rola rzek w środowisku – od elementu krajobrazu po źródło życia
30.01.2023
Rzeka – źródło życia, czy niebezpieczny żywioł? W tym odcinku podcastu eksperci UPWr odpowiadają o roli rzek, ich wpływie na człowieka i środowisko, a także mówią o tym, czy grożą nam susze, powodzie i co robić w przypadku skażenia wody.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfFwxTQssDlQeBxYiERVWaQJQI1J3ClY6AQxUG0QeHDoTCgENHisEHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/bioexplor_glowne.jpg)
Naukowcy UPWr odkrywają potencjał mykobiomu flory leśnej
25.01.2023
Egipski naukowiec dr El-Sayed Ramadan El-Sayed Ali dołączył do UPWr, by poprowadzić projekt BioExplor, który dotyczy badań nad mykobiomem flory leśnej, jako źródła nowych związków bioaktywnych, karotenoidów i innych biopigmentów.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfFwxTRskAlQ5ERU_PE0fOQsbYxUzWRg9SlkTFkQFARc2CB8NNiINXhEZHxIFWA4UCVgsXjBaKzQdD1oMGhgDL25BTxIbKgtUBQMlJAcVQGlRG2MVOVEaP0pZExNYUF9qPAwKBzYsBRNcRlZvAFgUPxZWI1swQlZiSg1UFEcREjwpCgIQEGdNExUeAChBDVgoHAp2By0CR2hKHg/upwr_zero_glowne_fot_maciej_lulko.jpg)
Race to Zero na UPWr
24.01.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Warszawski i Politechnika Łódzka to trzy polskie uczelnie, które dołączyły do globalnej kampanii Race to Zero. Jej celem jest gospodarka zeroemisyjna.
![](/thumb/PGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfFwxTR0qEW4LHhQpEBVWaQJQI1J3ClYsBxNuDl0cFzsTCgENHisAHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/top_minds_glowna.jpg)
Z UPWr do TopMinds
23.01.2023
TopMinds 2023 – do najnowszej edycji programu zakwalifikowały się dwie doktorantki i studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To Aleksandra Zimmer, Marta Klemens i Zuzanna Czekaj.
![](/thumb/eGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nLhgJGAwxPkEHBQ40AE4KKgdAJVksElh6DgpdBhZIUSo5CRcHHRoGXQkAFCxNXQosRhVtRydfHj0LF24KUFBJanlPQUAFJA9WRE1YPQ8VVmkUWChSClkQelJSHUFXHR08PgIBDgw3QwtEGR86EFQbPwFeIEUsElh6GwpLBhZIUSs0XlRSEXdSAUQK/budzet_glowna.jpg)
Rusza druga edycja Budżetu Partycypacyjnego UPWr
04.01.2023
Rozpoczynamy nabór wniosków do drugiej edycji uczelnianego budżetu partycypacyjnego. Efekty realizacji zwycięskich projektów z roku 2022: „Bee&Chill Patio” w bibliotece oraz „Bee friendly! Ogród sprzyjający owadom oraz ptakom na parkingu przy budynku Geo-Info-Hydro” można podziwiać już od kilku tygodni.
- Poprzednia
- 1
- 5
- 6
- 7