wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/iGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfFkxTQckFVAKHhsSEVgXLg8bYxUzWRg9SlkTDVUGEiQlDDIQBigEWjkQFiIUWR9lDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/natalia_romek_glowne.jpg)
Studentka UPWr laureatką programu BioLAB
03.04.2023
Natalia Romek została laureatką programu staży naukowych BioLAB prowadzonych w Stanach Zjednoczonych. W Oklahoma Medical Research Foundation pod okiem dr. Gary’ego Gorbskiego będzie badała komórki nowotworowe.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTRskD1oPGR0SEkRYZ0ZfJlswEk56GAxdBmsHAzotGgMHNiINXhEZG2MJRx1pSBs_RTpaETscPFgHFkhRfW5BTw4IKwYTXFUKIUEbWDsFXipoPFRWYllPEwBbHAc6IwEBBxtnWxMIEg0-AFYOLgNWPU53HFYrARlUQQ5QEDB_VF0aW3ZRExs/pole_uprawne_glowna.jpg)
UPWr w QS World University Rankings by Subject
29.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz pierwszy został odnotowany w QS World University Rankings by Subject przedstawianym od 2011 roku. Ranking prezentuje wydawnictwo Quaquarelli&Symonds.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nJR8MDAo_GFpEW1grClsfaV4bK0Q2b0FgUFFuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/dsc_5882_glowna.jpg)
UPWr i współpraca z uczelnią z Tajwanu
21.03.2023
Dr Mohsen Gavahian, profesor National Pingtung University of Science and Technology of Taiwan i jeden z 2% najlepszych naukowców na świecie, odwiedził ostatnio Zakład Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej, którym kieruje prof. Adam Figiel.
![](/thumb/uGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nPxkYBgAkPkEJEwM9D1gXJBNcEE0sRxo3GwATTxYUGiQpT1dADTYCblBPTH08UBYkE1cuaDtVA3YCE1ZBGFADOiMHCAEdGghVRE1YeEEbWCcFVygVbxIENEpPExNVFRYXJQlPWFhpQ1IJGQ4_DFsWLhYbdRU7VQMrCwJFBlMdATFuQU8RAD8EE1xVGTVQDkozVgp_FSg/dsc_6860_glowna_new.jpg)
Szkolimy doradców rolników
20.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.
![](/thumb/YGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTRkuABNKVRwkD1JYcUZeIEM6RxU2AQYATV4CFGpgTx0QBi8EUhIoEylBDVh-RhVtWzReE3pSQUEPFl5ROC0KCD0AIUMLV1tYLgxZDjkLVSNSJxJOegYGRhBXEwctKwIfG0tpQ0IPDR9vWRUZM1cAf09nA0R6FQ/gotowanie1.jpg)
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTQ4gD1gTBFhhQVETJwEbdRUyVRoxHRBuBFgdBCYpQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/genius_glowne.jpg)
Mamy pierwsze i trzecie miejsce w konkursie Genius Universitatis
13.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu został nagrodzony w konkursie Genius Universitatis na najlepsze kampanie kreatywne polskich uczelni. Doceniono uczelnianego TikToka i film z życzeniami świątecznymi, w którym wystąpił sam rektor prof. Bosy.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTQsgCloDBVhhQVETJwEbdRU3VR8zDRFuBFgdBCYtMl9MAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/bekker_glowna_2.jpg)
Troje naukowców z UPWr ze stypendium Bekkera
02.03.2023
Prof. Aleksandra Mirończuk, Estera Trzcina i dr Luca Demarchi to tegoroczni stypendyści programu im. Bekkera Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej. Na swoje projekty zdobyli ponad pół miliona złotych.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTQcqFRNKVRwkD1JYcUZXIEMKVxg3Hw1UTV4CFGpgTx0QBi8EUhIoEylBDVh-RhVtWzReE3pSQUEPFl5ROC0KCD0AIUMLV1tYLgxZDjkLVSNSJxJOegYGRhBXEwctKwIfG0tpQ0IPDR9vWRUZM1cAf09nA0R6FQ/not_glowne.jpg)
Nagrody NOT dla UPWr
01.03.2023
Ten projekt został zrealizowany w ramach programu BIOSTRATEG. Innowacyjna suszarnia zbudowana w ramach konsorcjum, którego liderem był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, zdobyła właśnie pierwszą nagrodę Naczelnej Organizacji Technicznej – oddziału wrocławskiego. Dyplomem NOT wyróżnił Studenckie Koło Naukowe Geodetów przy Instytucie Geodezji i Geoinformatyki UPWr.
![](/thumb/NGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRoxGEEDGR40EFQTFBNcOxV5EhIxBAYTWRYVHyc7Aww9GjEYQQMZHjQQVBNlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/glowna_stypendysci.jpg)
Studenci weterynarii z międzynarodowym stypendium
15.02.2023
Czworo studentów UPWr znalazło się w gronie stypendystów 2022 Veterinary Student Scholarship Program organizowanego przez MSD Animal Health and the Federation of Veterinarians of Europe.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQwwBkMDEhQSCF4ZIAtfKRV5EhIxBAYTWRYXBmUrHwgHB2gKWAUcFSsFGh0nC04hVntaBD9KTxMTRh0ZLS8ZMgsNZ1sTU1VWbw9WFCxGA21HORJYehgCVgZrGxdqdlxBQAoqD0UUGBYhBkVYcUZXKkAmUxUsDQReEU1QX2o_BBcHS39DUh5EQ30bBUl7RkQ/eu-green-kickoff-glowna.jpg)
Rozpoczęliśmy realizację projektu EU GREEN
13.02.2023
Podczas tzw. kick-off meeting przedstawiciele dziewięciu partnerskich uczelni europejskiego konsorcjum EU GREEN zainaugurowali projekt służący budowie i rozwojowi wspólnych działań w ramach sojuszu. Do współpracy zaproszono uczelnie z Ukrainy – z inicjatywy UPWr do Cáceres w Hiszpanii przyjechali przedstawiciele dziesięciu, m.in. z Kijowa i Lwowa.
![](/thumb/cGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTR0gAlkIGBYiBF4TFB5AOFk6QxcxSk8TBV0eFmp2TxkHCi0PXgoYHSQCaAAyE1cgRDZZKz8EDEYNUVwZOCtPQUAZNw5bAxQOEgpTWHFGDG0bd1wVNg9BC0FEHlFkbh0MBQwaCFVETUthQVQVJRBLIFs5VQZ6UkFfBkMBECk4CAoNGzxDHUQEEzcGFUBpB0F8DmVIRmtYQUw/technologia_zywnosci_glowne.jpg)
Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
07.02.2023
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfFwxTQssDlQeBxYiERVWaQJQI1J3ClY6AQxUG0QeHDoTCgENHisEHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/bioexplor_glowne.jpg)
Naukowcy UPWr odkrywają potencjał mykobiomu flory leśnej
25.01.2023
Egipski naukowiec dr El-Sayed Ramadan El-Sayed Ali dołączył do UPWr, by poprowadzić projekt BioExplor, który dotyczy badań nad mykobiomem flory leśnej, jako źródła nowych związków bioaktywnych, karotenoidów i innych biopigmentów.
![](/thumb/PGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfFwxTR0qEW4LHhQpEBVWaQJQI1J3ClYsBxNuDl0cFzsTCgENHisAHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/top_minds_glowna.jpg)
Z UPWr do TopMinds
23.01.2023
TopMinds 2023 – do najnowszej edycji programu zakwalifikowały się dwie doktorantki i studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To Aleksandra Zimmer, Marta Klemens i Zuzanna Czekaj.
- Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4