wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?
31.10.2024
Dynia to nie tylko smak jesieni, ale również skarbnica wartości odżywczych, idealna dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają cennych składników, takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka opowiada, jakie właściwości ma dynia, jakie rodzaje warto wybierać i podaje przepisy na dyniowe specjały, które wzbogacą codzienny jadłospis.
Powodzie w Polsce – jak uchronić się przed kolejną katastrofą?
28.10.2024
W pierwszym odcinku nowego sezonu podcastu dr Radosław Stodolak i prof. Tomasz Kowalczyk rozmawiają na temat wpływu zmian klimatycznych na występowanie powodzi, o błędach w zarządzaniu wodą oraz konieczności wprowadzenia działań zapobiegawczych.
Cała nadzieja w nanokompozytach
23.10.2024
Nanokompozyty mogą usunąć ponad 90 procent antybiotyków z zanieczyszczonej wody. To obiecująca metoda rozwiązania problemu, który narasta wraz ze wzrostem stosowania tych leków w medycynie i rolnictwie. Polska znajduje się w pierwszej szóstce krajów Europy o wysokim zużyciu antybiotyków.
Student UPWr podbija żeglarską ekstraklasę
18.10.2024
Kacper Kowalski, student weterynarii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, poza studiami odnosi znaczące sukcesy w żeglarstwie. Mimo że sportem zainteresował się dopiero w wieku szesnastu lat, pomijając tradycyjne klasy przygotowawcze, szybko wypracował sobie miejsce w czołówce polskiego żeglarstwa regatowego.
Cel 8: dobra praca, równa płaca
14.10.2024
Ósmy Cel Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych wyznaczony do realizacji do 2030 roku dotyczy z jednej strony wzrostu gospodarczego – stabilnego i zrównoważonego, a z drugiej połączonego z tym wzrostem pełnego, produktywnego, a przede wszystkim godnego zatrudnienia dla wszystkich ludzi.
Nie tylko higiena ciała, ale i umysłu, czyli jak dbać o zdrowie psychiczne na co dzień
10.10.2024
Zdrowie psychiczne coraz częściej staje się w Polsce przedmiotem dyskusji, jednak wciąż pozostaje wiele barier utrudniających otwarte rozmowy i szczere rozmowy o nim. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego Patrycja Krzemieniec, dyrektor Centrum Wsparcia i Dostępności, mówi o mechanizmach prowadzących do załamań psychicznych i wskazuje na proste, ale skuteczne strategie prewencyjne, które mogą wspierać w zachowaniu wewnętrznej równowagi i dbałości o zdrowie emocjonalne.
Prof. Bąbelewski: – Nie istniejemy bez roślin
09.10.2024
Nowo mianowany prof. Przemysław Bąbelewski o tym, dlaczego zakochał się we Wrocławiu i jego parkach, o znaczeniu drzew w mieście, o ogrodach, o tym, jakie arboretum jest jego zdaniem najpiękniejsze w Polsce i o tym, dlaczego z naszego krajobrazu zniknie brzoza.
Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę
07.10.2024
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.
Prof. Stępień: – Chciałem zostać siatkarzem
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Bogdan Stępień, dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego o miłości do siatkówki, czy nauczyciel jest jak trener i o tym, że pamiętając o prawach, zapominamy często o obowiązkach.
Prof. Korczyński: – Nauka to proces, który nie ma końca
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Mariusz Korczyński o paszoznawstwie, żywieniu drobiu, o tym, czego nie ma w podręcznikach i czy naukowiec rozmawia z kurami.
UPWr – Tutorską Inspiracją Roku!
27.09.2024
Podczas XI Ogólnopolskiego Kongresu Tutoringu, realizowanego przez Collegium Wratislaviense, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otrzymał certyfikację i akredytację tutorską oraz tytuł Tutorskiej Inspiracji Roku 2023/2024!
Podręczny przewodnik studenta
25.09.2024
Witamy w progach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu! Dostaliście się na studia, ale nowa szkoła, a dla niektórych nowe miasto to wiele zagadek i pytań. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik, w którym znajdziecie wszystkie potrzebne informacje, by odnaleźć się na pierwszym roku.
Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi
19.09.2024
Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.
Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg
17.09.2024
Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.
Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją
16.09.2024
Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.
Studenci UPWr na międzyuczelnianym obozie kół naukowych
12.09.2024
Grupa studentów z UPWr odwiedziła Dychów, aby wziąć udział w Międzyuczelnianym Obozie Naukowym Studenckich Kół Naukowych trzech uczelni: Politechniki Warszawskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Gdańskiego. Podczas wydarzenia studenci zdobyli praktyczną wiedzę o zasadach funkcjonowania elektrowni oraz jej wpływie na środowisko.
Doktorantka UPWr z grantem z Preludium
11.09.2024
Finiszuje z doktoratem i właśnie dostała fundusze na projekt realizowany w ramach konkursu Preludium. Promotorką Agaty Matery, studentki Szkoły Doktorskiej UPWr jest prof. Ewa Huszcza.
Cel 7: zrównoważona energia
09.09.2024
Na strategicznej liście celów zrównoważonego rozwoju – agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych przyjętej w 2015 roku w Nowym Jorku – w punkcie siódmym zapisano zapewnienie wszystkim dostępu do źródeł stabilnej, zrównoważonej i nowoczesnej energii po przystępnej cenie.
Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia
04.09.2024
Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.
Eksperci UPWr radzą: co pić w upały
09.08.2024
Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?
Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy
07.08.2024
O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.