eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements

13.11.2023

W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.

Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność

09.11.2023

Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.

Miasto, masa, maszyna – rola miasta w życiu człowieka

30.10.2023

W najnowszym odcinku podcastu, prof. Paweł Swianiewicz i Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, analizują m.in., czy miasto to dar cywilizacyjny czy wyzwanie. Przytaczają koncepcję miasta jako maszyny wzrostu, rozmawiają o wpływie deweloperów i właścicieli nieruchomości na rozwój miast i mówią o demografii Wrocławia.

Eksperci UPWr: biedronka azjatycka to owad pożyteczny, choć bywa uciążliwy

26.10.2023

Temat biedronek azjatyckich pojawia się jesienią, kiedy te niewielkie owady, szukając sobie miejsca do zimowania, siadają na oknach, nasłonecznionych ścianach i próbują się dostać do naszych mieszkań. – Mówimy wtedy o pladze i mnożymy sposoby, by się biedronki pozbyć. Ale jej uciążliwość trwa zaledwie kilka dni. Przez pozostałą część roku nikt o niej nie mówi, a szkoda, bo jest pożyteczna, zjadając np. mszyce – mówi prof. Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii UPWr.

Śmiertelność płodów bydła: nadzieja w szczepionkach

26.10.2023

Na sto cieląt aż sześć, siedem rodzi się martwych. Hodowcy traktują te śmierci jak dopust boży. Naukowcy natomiast próbują zrozumieć czynniki ryzyka i przyczyny poronień oraz śmiertelności płodów bydła. Jedną z najlepszych metod zapobiegania czynnikom infekcyjnym jest immunoprofilaktyka.

Prof. Twardowski: – Owady nie zawsze gryzą

18.10.2023

Nowo mianowany profesor Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii, o korzyściach z pożytecznych owadów, entomologii stosowanej, walce o dobre publikacje, Zielonym Ładzie i pracy u podstaw.

Po co miastom ich wirtualne modele 3D?

16.10.2023

W najnowszym odcinku podcastu otwierającym kolejny sezon serii „Mamy zielone pojęcie”, dr Paweł Bogusławski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki mówi o tym, czym jest BIM, jak się tworzy w nim modele, po co miastom ich wirtualne modele i jak z nich korzystać, m.in. do transformacji energetycznej, czy do mierzenia ruchu.

Prof. Mytnik: – Czas oswoić AI

29.09.2023

Modele językowe AI powinny zmienić sposób przekazywania oraz sprawdzania wiedzy, zdefiniować na nowo rolę, jaką powinien pełnić nauczyciel w procesie uczenia się. Tymczasem, my wciąż oferujemy wieloletnie programy studiów z mnóstwem nieaktualnych przedmiotów. Polski system edukacji nie dogonił postępu – prof. Joanna Mytnik, dyrektorka Centrum Nowoczesnej Edukacji na Politechnice Gdańskiej, która wygłosi wykład inaugurujący rok 2023/2024.

Ścieki: kompromis między ekonomią a ekologią

29.09.2023

Zarządzanie? Zwykle kojarzy nam się z finansami, nieruchomościami, kadrą czy ryzykiem. Zarządza się także ściekami, a czas gra tu bardzo ważną rolę.

Święto sera, wina i MasterChef

20.09.2023

Mateusz Krojenka, finalista 7. edycji programu „MasterChef” o tradycji w kuchni, gotowaniu dla publiczności i daniach, jakie ta publiczność będzie mogła skosztować podczas tegorocznego Święta sera i wina na Pawłowicach.

Pożegnaliśmy prof. Filistowicza

06.09.2023

Był kreatywny, zaangażowany i odważnie szukał nowych rozwiązań. Prof. Andrzej Filistowicz był znaczącą postacią Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt nie tylko jako jego dziekan. Zmarł 26 sierpnia 2023 roku.

Eksperci UPWr radzą: Dlaczego warto robić przetwory?

30.08.2023

Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.

Eksperci UPWr: Zadbajmy, by dzieci jadły zdrowo w domu i w szkole

24.08.2023

Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr o tym, co dziecko powinno jeść na śniadanie, by wspomóc pracę mózgu i koncentrację, jak przygotować uczniom idealny lunch-box i dlaczego z diety należy wyeliminować słodzone napoje, a zwłaszcza energetyki.

Eksperci UPWr: Suszyć, marynować, mrozić? Jak zbierać i przetwarzać grzyby

21.08.2023

Przed nami szczyt sezonu grzybowego. Na jesienny wysyp czekają miłośnicy borowików, podgrzybków, maślaków i kurek. Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWr podpowiada, jak zbierać grzyby i która z metod ich przetwarzania jest najlepsza.

Eksperci UPWr: Niebezpieczne odpady płoną, duszą i trują!

08.08.2023

Skuteczne metody utylizacji odpadów niebezpiecznych są bardzo drogie, co prowadzi do nielegalnych praktyk, takich jak „przypadkowe samozapłony”. W efekcie takiego pożaru ilość składowanych odpadów zmniejsza się bowiem o nawet 90 proc., a ryzyko kary jest niewielkie, bo ciężko wskazać sprawcę – mówi dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Prof. Lech: – Nauka jest jak rozwiązywanie łamigłówek

26.07.2023

Nowo mianowany profesor Krzysztof Lech mówi o swoich mentorach, sensie uprawiania nauki, o tym, co w tej nauce otwiera drzwi, ale też o swoim sentymencie do... buraka ćwikłowego i wymaganiach wobec studentów.

Eksperci UPWr: sałatki, koktajle i zupy - to dieta na upały

18.07.2023

Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.

Zielone pojęcie, czyli co słychać w podcastach UPWr

07.07.2023

Podcasty nagrywane z badaczami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w cyklu „Mamy zielone pojęcie” poruszają różne tematy: suszę, zdrowe żywienie, behawior zwierząt, znaczenie owadów (również w kuchni), ale też stawiają pytania o granice nauki. Kolejna edycja ruszy wraz z początkiem roku akademickiego.

Eksperci UPWr: grypa kotów – co o niej wiemy i jak uniknąć zakażenia

06.07.2023

Za większość nagłych zgonów kotów poprzedzonych dusznościami, drgawkami lub atakami padaczki odpowiada zakażenie wirusem grypy ptaków podtypu H5N1. Na 29 przebadanych dotąd próbek wynik dodatni dało 20, m.in. ta pochodząca od kota leczonego w uczelnianej przychodni weterynaryjnej. – Sprawa jest poważna, ale należy tonować stwierdzenia, że mamy do czynienia z epidemią ptasiej grypy u kotów – mówi prof. Krzysztof Rypuła z Zakładu Chorób Zakaźnych Zwierząt i Administracji Weterynaryjnej UPWr.

Grzyby internetem natury

03.07.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci z UPWr – dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa opowiadają o tym, które grzyby są najbardziej trujące, jak rozpoznać grzyby jadalne i czy grzyby z The Last of Us istnieją naprawdę.

Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo

23.06.2023

Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.

  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png