eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Cel 3: Dla dobrego zdrowia

20.02.2024

Wśród 17. Celów Zrównoważonego Rozwoju przyjętych przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2015 roku trzeci dotyczy zdrowia – na każdym etapie życia i promowania dobrobytu.

Suplementy diety – fakty i mity

19.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.

Grant MERIT dla naukowca z UPWr

16.02.2024

Dr Radosław Zajdel z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzymał grant MERIT za projekt „BIG4", którego celem jest zbadanie pełnego potencjału wykorzystania technologii GNSS do precyzyjnych badań geodezyjnych i monitorowania zmian zachodzących na Ziemi.

WRO4diglTal i UPWr dla cyfrowej Europy

13.02.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu członkiem konsorcjum WRO4diglTal, które tworzy EDIH – European Digital Innovation Hub. Program opracowany przez Komisję Europejską do koordynacji i wspierania transformacji cyfrowych gospodarek ma podnieść poziom cyfryzacji w UE, a co za tym idzie – zwiększyć przewagę konkurencyjną firm i poprawić funkcjonowanie administracji publicznej.

Zapachy regulujące apetyt: zamień słodycze na zapachowy blotter

12.02.2024

Zespół dr Jacka Łyczki z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr rozpoczyna badania konsumenckie w ostatnim etapie badań nad stworzeniem nowej generacji środków regulujących apetyt. Na podstawie m.in. analiz chemicznych zaprojektowano już zapachowe prototypy: 12 z nich ma stymulować apetyt (np. u seniorów), 4 zmniejszać go, co z pewnością zainteresuje osoby z otyłością. Część z nich uczelnia już zgłosiła do opatentowania.

Doktorant UPWr z nagrodą Interstudent

09.02.2024

Waheed Adewale Rasaq, pochodzący z Nigerii doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zdobył nagrodę w konkursie Interstudent dzięki swojemu wkładowi w badania nad gospodarką odpadami. Wyróżnił go nie tylko wkład w naukę, ale i zaangażowanie w życie społeczne uczelni.

Doktorant UPWr bada zmiany pola grawitacyjnego Ziemi

08.02.2024

Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Filip Gałdyn przełamuje konwencjonalne podejścia do modelowania zmian pola grawitacyjnego Ziemi, integrując obserwacje z różnych źródeł.

CIT: uczelniane centrum postępu

06.02.2024

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.

Hodowla drobiu – antybiotyki, bakteriofagi, dobrostan

05.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu prof. Monika Michalczuk z Katedry Hodowli Zwierząt SGGW i dr Marta Kuźmińska-Bajor z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr omawiają wyzwania i innowacje w hodowli drobiu, w tym stosowanie antybiotyków, zastosowanie bakteriofagów i kwestie dobrostanu zwierząt. Dyskusja koncentruje się na dążeniu do odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji, podkreślając rolę wiedzy i świadomych wyborów.

Dr Habiba Khalid: - Pragnę w życiu i nauce mieć wkład w poprawę życia innych

02.02.2024

Dr Habiba Khalid współpracuje z prof. Andrzejem Białowcem nad zwiększeniem produkcji biometanu z bioodpadów. Jest to kluczowy obszar w dziedzinie odnawialnej energii, mający duże znaczenie dla zrównoważonego zarządzania środowiskiem.

Naukowcy UPWr: królewski ogrodnik projektował w Zamku Książ

30.01.2024

Projekt ogrodów Zamku Książ w latach 70. XIX wieku wykonał Eduard Neide, dyrektor królewskich ogrodów Tiergarten w Berlinie – to najnowsze ustalenia naukowców UPWr, którzy od kilku lat badają historię tego miejsca.

Cyfrowy bliźniak pomoże w transformacji energetycznej miast

26.01.2024

Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr pracują nad projektem DigiTwins4PEDs, który do modelowania aspektów energetycznych miast wykorzysta cyfrowego bliźniaka miasta. To krok w kierunku miast neutralnych pod względem emisji dwutlenku węgla i zrównoważonej przyszłości energetycznej. Badania finansuje Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

UPWr dołącza do sieci Baltic University Programme

23.01.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stał się oficjalnie częścią sieci Baltic University Programme (BUP). Włączenie się do tej inicjatywy otwiera przed uczelnią nowe możliwości współpracy i wymiany międzykulturowej. To także dostęp do szerokiej gamy kursów, programów i projektów edukacyjnych oraz naukowych dla studentów i pracowników uczelni.

Zielone dachy, zielone ściany… Ekstrawagancja czy rewolucja?

22.01.2024

W tym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” dr Marta Weber-Siwirska i Weronika Marcol omawiają korzyści płynące z wdrażania w miastach zrównoważonych rozwiązań, takich jak zielone dachy czy ściany. Rozmawiają na temat źródeł tej inicjatywy i różnorodnych projektów w Polsce i Europie, a także o tym, jaką funkcję zielone dachy pełnią w przestrzeni miejskiej.

Czysta energia – kto jest dłużnikiem, a kto wierzycielem

17.01.2024

Mieszkańcy małych miast i wsi mogą odegrać kluczową rolę w transformacji energetycznej w Polsce. Właśnie te społeczności mają potencjał stworzenia lokalnych i niezależnych systemów, które gwarantują bezpieczeństwo energetyczne w całym kraju.

MINIATURA 7 dla trójki naukowców z UPWr

11.01.2024

Dr Katarzyna Patejuk, dr Joanna Tunikowska i dr Błażej Nowak otrzymali blisko 140 tys. złotych z Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu MINIATURA 7. Grant umożliwi im badania dotyczące: nowych gatunków grzybów, innowacyjnej metody leczenia guzów nowotworowych i genetycznego podłoża rodzenia przez lochy martwych prosiąt.

Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje

08.01.2024

W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.

O przyszłości uczelni z młodymi naukowcami

05.01.2024

Młodzi, zdolni naukowcy z nieprzeciętnymi osiągnięciami (stypendia i nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, premiera, ministra nauki, granty programu LIDER) spotkali się z prof. Jarosławem Bosym, rektorem UPWr na „śniadaniu ludzi z pasją”, by porozmawiać o przyszłości UPWr i ich roli w jej budowaniu.

EU GREEN – to już rok!

04.01.2024

Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.

  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 31

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png