wybierz kategorie wiadomości
Ekspert UPWr: jak mówią zwierzęta
21.12.2018
Zanim w Wigilię powiedzą, co o nas myślą… Rozmowa z dr Julią Miller, weterynarzem i behawiorystką, o komunikowaniu się zwierząt.
Ekspert UPWr: warto jeść ryby
20.12.2018
O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Grudniowe posiedzenie senatu
20.12.2018
Podczas ostatniego posiedzenia senatu w 2018 roku zatwierdzono m.in. prowizorium planu rzeczowo-finansowego na rok 2019 i roczny wymiar zadań dydaktycznych nauczycieli akademickich i zasady rozliczania godzin dydaktycznych.
Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę
19.12.2018
Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.
Konwent UPWr zakończył działalność
19.12.2018
Konstytucja dla Nauki, czyli Ustawa 2.0 likwiduje konwenty działające przy uczelniach. Na ostatnim posiedzeniu Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego padły słowa podziękowania za wspólną pracę, ale rozmawiano też o planach na przyszłość.
Rekrutacja na studia II stopnia
19.12.2018
Ruszyła rekrutacja na studia II stopnia na UPWr. Do wyboru jest 21 kierunków studiów i aż 38 specjalności, w tym nowość – geodezja satelitarna.
RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska
14.12.2018
16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.
Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi
13.12.2018
Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.
Opus 15: prawie 4 mln zł dla UPWr
13.12.2018
Pięcioro naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyło granty w konkursie Narodowego Centrum Nauki – Opus 15. Ich łączna wartość to niemal 4 mln zł.
„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr
12.12.2018
Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.
Co musimy wiedzieć o globalnym ociepleniu
10.12.2018
V raport IPCC, Międzyrządowego Zespołu ds. Zmiany Klimatu nie pozostawia wątpliwości – epoka antropocenu to gwałtowne przyspieszenie. Przedstawiamy najważniejsze wnioski z analiz, jakie zostały przekazane uczestnikom szczytu klimatycznego ONZ w Polsce.
Zbiórka dla dr Dagmary Orzeł
10.12.2018
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności organizuje zbiórkę dla dr Dagmary Orzeł – koleżanki, współpracownicy, nauczycielki, naukowczyni – i przedświątecznie zaprasza do pomocy.
Prof. Niżański: – Wciąż poznajemy tajemnice rozrodu
07.12.2018
Prof. Wojciech Niżański z Kliniki Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich: – Medycyna weterynaryjna powinna wziąć pod uwagę badania z zakresu medycyny człowieka dotyczące wpływu wieku rodziców na zdrowie dziecka.
XVII Dzień Aktywności Studenckiej – fotorelacja
06.12.2018
Dzień Aktywności Studenckiej to co roku okazja do zaprezentowania działalności studentów i nagrodzenia tych najlepszych.
Preludium 15: granty dla doktorantów
05.12.2018
Katarzyna Godlewska z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego i Grzegorz Bury z Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji zdobyli w sumie ponad 400 tys. zł na swoje badania.
Listopadowe posiedzenie senatu i nowe dęby na Pawłowicach
03.12.2018
Podczas posiedzenia senatu omówiono m.in. zmiany w strukturach organizacyjnych uczelni związane z ustawą 2.0, a zaraz po nim na Pawłowicach posadzono dwa symboliczne dęby.
Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – fotorelacja
03.12.2018
Dyplomy ukończenia studiów odebrali w zeszłą sobotę absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr
27.11.2018
Analizy genotoksyczności (mutagenności) substancji bioaktywnych in vivo oraz badania onkologiczne i immunologiczne będą prowadzone w nowoczesnym Centrum Inżynierii Genetycznej, wyposażonym w unikalną na Dolnym Śląsku infrastrukturę badawczą.
Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – fotorelacja
26.11.2018
Kolejni absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności odebrali dyplomy ukończenia studiów. Wręczono też dyplomy aż 14 doktorom.
Nowe narzędzie dla naukowców
23.11.2018
JoVE, czyli Journal of Visualized Experiments to ponad 8 tysięcy publikacji wideo zrealizowanych w laboratoriach najlepszych instytucji badawczych. Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mają do nich dostęp.
Uniwersytet nie tylko dla maturzystów
23.11.2018
Uniwersytet Młodego Przyrodnika, Uniwersytet Dzieci, Uni Kids – to inicjatywy, które przyciągają coraz więcej dzieci i młodzieży, udowadniając, że nauka jest pasjonująca. W każdym wieku.