eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Park wokół Zamku Książ pod lupą naukowców

23.04.2024

Nieznane dokumenty, odkrycia przyrodnicze, konkretne plany na przyszłość, a przede wszystkim modelowa współpraca. Naukowcy UPWr oraz Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie wspólnie z interesariuszami i ekspertami zewnętrznymi wypracowali zintegrowaną koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem doliny Pełcznicy pod Zamkiem Książ w Wałbrzychu. Trwający ponad cztery lata projekt został sfinansowany ze środków Niemieckiej Federalnej Fundacji Środowisko.

Czujniki GNSS i drony pomogą w walce z ASF

16.04.2024

Naukowcy UPWr zbadają przemieszczanie się dzików, aby skuteczniej walczyć z ASF w Polsce. W badaniach wykorzystają czujniki, globalny system nawigacji satelitarnej oraz drony. Dziś walka z tą chorobą polega tylko na depopulacji dzików. Projekt UPWr i Stowarzyszenia Producentów Sektora Rolno-Spożywczego VERUS „Motoryka dzika euroazjatyckiego, jako geneza transmisji Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF)” ma to zmienić.

Absolutoria Wydziału Medycyny Weterynaryjnej - galeria

15.04.2024

W miniony weekend absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystych absolutoriach, podczas których odebrali pamiątkowe dyplomy. Uhonorowano również osoby zasłużone dla Wydziału Medycyny Weterynaryjnej medalami.

Uczciwość i rzetelność badawcza w erze AI – międzynarodowy projekt na UPWr

10.04.2024

Jak prowadzić badania w epoce AI? Jak uczyć uczciwości i rzetelności badawczej w praktyce? Naukowcy z UPWr na szkolenie siebie i innych naukowców z zagranicy otrzymali właśnie środki z Narodowej Agencji Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności w ramach Akcji 2, Partnerstwa na rzecz współpracy.

Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta

27.03.2024

Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.

Będzie szczepionka przeciwnowotworowa?

21.03.2024

Najpierw była szczepionka mRNA przeciwko COVID-10. Potem Nagroda Nobla z dziedziny medycyny dla Katalin Karikó i Drew Weissmanowi za odkrycia, które stały się podstawą opracowania tych szczepionek. Teraz mówi się, że kolejnym krokiem są onkoszczepionki mRNA. Pierwsza przeciwko czerniakowi.

FOODCITYBOOST. Zbadamy rolnictwo miejskie

20.03.2024

Dr Marta Sylla z Instytutu Gospodarki Przestrzennej będzie kierować projektem FOODCITYBOOST z zakresu tzw. rolnictwa miejskiego. To europejskie przedsięwzięcie realizowane w ramach unijnego programu badań i i innowacji Horyzont Europa. Na UPWr prowadzić go będą badacze z IGP, Katedry Ogrodnictwa i Katedry Architektury Krajobrazu.

Centrum szkoleniowe chirurgii laparoskopowej

19.03.2024

Studenci weterynarii i lekarze zyskali aparaturę, dzięki której mogą uczyć się doskonalić umiejętności w chirurgii laparoskopowej. To 11 stanowisk zakupionych dla Katedry i Kliniki Chirurgii ze środków zewnętrznych. Docelowo w klinice ma powstać europejskie centrum szkoleniowe, drugie po Strasburgu we Francji i trzecie na świecie po amerykańskim w Kalifornii.

Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości

18.03.2024

Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.

BioExplor – innowacyjne rozwiązania dla medycyny i przemysłu

15.03.2024

Projekt BioExplor, pod kierownictwem profesora wizytującego dr. El-Sayed R. El-Sayed’a otwiera nowe perspektywy w badaniach nad mykobiomem flory leśnej. Prowadzone na UPWr badania w ramach wiodącego zespołu badawczego BioActiv WZB, którego liderem jest prof. Filip Boratyński, skupiają się na odkryciu potencjału endofitycznych grzybów – od opracowywania nowych antybiotyków, po produkcję naturalnych biopigmentów.

PRELUDIUM BIS 5 dla naukowczyń z UPWr

11.03.2024

Określenie roli fitoskładników jagód oraz liści i kwiatów sorbus w kształtowaniu m.in. potencjału prozdrowotnego i bioprzyswajalności w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, to projekt UPWr, który otrzymał dofinansowanie w najnowszej edycji konkursu PRELUDIUM BIS 5 Narodowego Centrum Nauki. Kierownikiem projektu, realizowanego przez Monikę Siniawską ze Szkoły Doktorskiej UPWr, jest prof. Aneta Wojdyło.

UPWr członkiem międzynarodowych projektów w programie Interreg Central Europe

07.03.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie uczestniczyć w trzech nowych projektach międzynarodowych realizowanych w ramach Programu Interreg Central Europe finansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. To foodCIRCUS, Climate_CRICES i URBIO BAUHAUS

Na ratunek pingwinom przylądkowym

05.03.2024

Paweł Borecki ze Szkoły Doktorskiej UPWr prowadzi badania mające na celu ochronę jednego z najbardziej zagrożonych gatunków pingwinów – pingwinów przylądkowych. Jego praca otwiera nowe możliwości w ochronie zagrożonych gatunków poprzez kriokonserwację materiału genetycznego.

Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?

04.03.2024

W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.

Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek: – Dobry promotor jest przewodnikiem po świecie nauki

01.03.2024

O kluczowych aspektach kształcenia doktorantów, cechach, które definiują dobrego doktoranta i promotora oraz o ewaluacji modelu szkoły doktorskiej po czterech latach jego działania opowiada prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek.

FARMWISE: jak chronić wodę w glebie

27.02.2024

FARMWISE to projekt finansowany przez Unię Europejską, realizowany we współpracy z partnerami zagranicznymi m.in. ze Szwecji. Łącznie uczestniczy w nim 20 podmiotów z 12 krajów, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna

23.02.2024

Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody

Suplementy diety – fakty i mity

19.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.

Zapachy regulujące apetyt: zamień słodycze na zapachowy blotter

12.02.2024

Zespół dr Jacka Łyczki z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr rozpoczyna badania konsumenckie w ostatnim etapie badań nad stworzeniem nowej generacji środków regulujących apetyt. Na podstawie m.in. analiz chemicznych zaprojektowano już zapachowe prototypy: 12 z nich ma stymulować apetyt (np. u seniorów), 4 zmniejszać go, co z pewnością zainteresuje osoby z otyłością. Część z nich uczelnia już zgłosiła do opatentowania.

Doktorant UPWr bada zmiany pola grawitacyjnego Ziemi

08.02.2024

Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Filip Gałdyn przełamuje konwencjonalne podejścia do modelowania zmian pola grawitacyjnego Ziemi, integrując obserwacje z różnych źródeł.

CIT: uczelniane centrum postępu

06.02.2024

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png