wyszukiwanie zaawansowane
Modele językowe AI powinny zmienić sposób przekazywania oraz sprawdzania wiedzy, zdefiniować na nowo rolę, jaką powinien pełnić nauczyciel w procesie uczenia się. Tymczasem, my wciąż oferujemy wieloletnie programy studiów z mnóstwem nieaktualnych przedmiotów. Polski system edukacji nie dogonił postępu – prof. Joanna Mytnik, dyrektorka Centrum Nowoczesnej Edukacji na Politechnice Gdańskiej, która wygłosi wykład inaugurujący rok 2023/2024.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/wyklad-inauguracyjny--czas-oswoic-ai-4137.html
w sprawie powołania komisji odbiorowej zadania inwestycyjnego zrealizowanego w ramach projektu pn. „Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności” wchodzącego w skład przedsięwzięcia realizowanego pn. „Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu”
https://bip.upwr.edu.pl/akty-prawne/zarzadzenia/zarzadzenia-ws-powolania-komisji/2022-rok/zarzadzenie-nr-132022k-rektora-uniwersytetu-przyrodniczego-we-wroclawiu-z-dnia-7-lutego-2022-roku-13.html
Za nami pierwsza dwudniowa edycja Święta sera i wina. Były tłumy przy stoiskach wystawców, warsztaty serowarskie, winiarskie, zwiedzanie nowo otwartej serowarni i warsztaty dla dzieci. Na Pawłowicach gościł też finalista MasterChef, Mateusz Krojenka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/tlumy-wroclawian-na-swiecie-sera-i-wina-4133.html
Do 2050 r. ludzkość będzie musiała produkować 2,5 raza więcej żywności niż obecnie. Problem mogą rozwiązać jadalne owady – smaczne, zdrowe i ekologiczne w hodowli. Bada je dr Anna Żołnierczyk z Katedry Chemii.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/europa_sie_brzydzi_czy_owady_wejda_na_stale_do_naszej_diety-622.html
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Tomasz Turek stworzy model zanieczyszczeń powietrza w aglomeracji miejskiej wywoływanych głównie przez silniki spalinowe.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorant-tomasz-turek--dobry-matematyk-przyda-sie-wszedzie-3803.html
Antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu badają pozostałości po wczesnośredniowiecznych grodach i cmentarzysku na Górnych Łużycach. I zbierają informacje o ludziach, którzy je stworzyli.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy-z-upwr-badaja-luzyckie-grody-3366.html
Lekarz Alicja Woś z Uniwersytetu Medycznego o wszczęciu swojego interdyscyplinarnego doktoratu realizowanego we współpracy z naukowcami z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jak_powstaje_interdyscyplinarny_doktorat_um_i_upwr-257.html
Naukowcy z UPWr opracowali dla Wrocławia zasady zrównoważonego gospodarowania wodami opadowymi w obszarze zabudowanym. To już drugi katalog dobrych praktyk. Pierwszy skierowany był do inwestorów, projektantów i decydentów, ten – do mieszkańców.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy_z_upwr_ucza_jak_chronic_wode-11.html
Polska Akademia Nauk doceniła naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To prof. Krzysztof Sośnica, prof. Stanisław Dzimira i prof. Wojciech Niżański.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy-upwr-z-nagrodami-polskiej-akademii-nauk-3418.html
Co zrobić, by w rozrastających się miastach nie zabrakło terenów zielonych? Od pięciu lat rozwiązań tego problemu, pod opieką dr Marty Weber-Siwirskiej, szukają studenci Sekcji Studenckiego Koła Naukowego Architektury Krajobrazu – Ambasadorzy zieleni.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pieciolatka_ambasadorow_zieleni-803.html
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/wyklad-inauguracyjny--czas-oswoic-ai-4137.html
w sprawie powołania komisji odbiorowej zadania inwestycyjnego zrealizowanego w ramach projektu pn. „Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności” wchodzącego w skład przedsięwzięcia realizowanego pn. „Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu”
https://bip.upwr.edu.pl/akty-prawne/zarzadzenia/zarzadzenia-ws-powolania-komisji/2022-rok/zarzadzenie-nr-132022k-rektora-uniwersytetu-przyrodniczego-we-wroclawiu-z-dnia-7-lutego-2022-roku-13.html
Za nami pierwsza dwudniowa edycja Święta sera i wina. Były tłumy przy stoiskach wystawców, warsztaty serowarskie, winiarskie, zwiedzanie nowo otwartej serowarni i warsztaty dla dzieci. Na Pawłowicach gościł też finalista MasterChef, Mateusz Krojenka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/tlumy-wroclawian-na-swiecie-sera-i-wina-4133.html
Do 2050 r. ludzkość będzie musiała produkować 2,5 raza więcej żywności niż obecnie. Problem mogą rozwiązać jadalne owady – smaczne, zdrowe i ekologiczne w hodowli. Bada je dr Anna Żołnierczyk z Katedry Chemii.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/europa_sie_brzydzi_czy_owady_wejda_na_stale_do_naszej_diety-622.html
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Tomasz Turek stworzy model zanieczyszczeń powietrza w aglomeracji miejskiej wywoływanych głównie przez silniki spalinowe.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorant-tomasz-turek--dobry-matematyk-przyda-sie-wszedzie-3803.html
Antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu badają pozostałości po wczesnośredniowiecznych grodach i cmentarzysku na Górnych Łużycach. I zbierają informacje o ludziach, którzy je stworzyli.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy-z-upwr-badaja-luzyckie-grody-3366.html
Lekarz Alicja Woś z Uniwersytetu Medycznego o wszczęciu swojego interdyscyplinarnego doktoratu realizowanego we współpracy z naukowcami z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jak_powstaje_interdyscyplinarny_doktorat_um_i_upwr-257.html
Naukowcy z UPWr opracowali dla Wrocławia zasady zrównoważonego gospodarowania wodami opadowymi w obszarze zabudowanym. To już drugi katalog dobrych praktyk. Pierwszy skierowany był do inwestorów, projektantów i decydentów, ten – do mieszkańców.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy_z_upwr_ucza_jak_chronic_wode-11.html
Polska Akademia Nauk doceniła naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To prof. Krzysztof Sośnica, prof. Stanisław Dzimira i prof. Wojciech Niżański.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy-upwr-z-nagrodami-polskiej-akademii-nauk-3418.html
Co zrobić, by w rozrastających się miastach nie zabrakło terenów zielonych? Od pięciu lat rozwiązań tego problemu, pod opieką dr Marty Weber-Siwirskiej, szukają studenci Sekcji Studenckiego Koła Naukowego Architektury Krajobrazu – Ambasadorzy zieleni.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pieciolatka_ambasadorow_zieleni-803.html
Rezultaty: 491 - 500 z 55 podstron