wyszukiwanie zaawansowane
Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kompost-mikroswiat-fascynujacy-i-przydatny-4365.html
Profesor Bolesław Świętochowski – stworzył szkołę naukową, w której wykształcił blisko 40 doktorów, tu po wojnie był organizatorem Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin na Uniwersytecie Wrocławskim. W 1946 został dziekanem Wydziału Rolniczego, a w 1951 prorektorem ds. nauki nowo powstałej Wyższej Szkole Rolniczej. Wybitny naukowiec i dobry człowiek – tak wspominali go współpracownicy i uczniowie.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-swietochowski-w-pracy-wymagajacy-po-pracy-dobry-3610.html
Na półkach w gabinecie prof. Barbary Kwiatkowskiej z Instytutu Biologii Środowiskowej leżą obok siebie czaszki średniowiecznych wrocławskich mieszczan, odlewy czaszek przodków człowieka i rekonstrukcje ich wyglądu. Nad nimi złota statuetka Oscara, którą prof. Kwiatkowska otrzymała od studentów żegnających się z uczelnią. Złoty środek na dobry kontakt ze studentami? Uprzejmość, szacunek i życzliwość. Tylko tyle i aż tyle.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-barbara-kwiatkowska-oscar-i-historyczne-sledztwa-3525.html
Tradycja sięgająca przedwojennej historii lwowskich uczelni. Wielkie nazwiska polskiej nauki i unikatowe projekty badawcze. I nowa od kilku miesięcy nazwa, będąca odpowiedzią na zmieniającą się rzeczywistość. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności świętuje 40. urodziny.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/40_lecie_wydzialu_biotechnologii_i_nauk_o_zywnosci-565.html
Po okresie, kiedy wyjazdy na zagraniczne studia, staże czy praktyki były z powodu pandemii zawieszone albo ograniczone, mobilność wraca. – Możliwości i miejsc jest nawet więcej niż chętnych. Dlatego zachęcamy, by z nich korzystać – podkreśla Krzysztof Kafarski, dyrektor Działu Współpracy z Zagranicą UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mobilnosc-na-upwr--erasmus-i-nawa-szansa-na-edukacyjny-wyjazd-3819.html
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/komorki-do-zadan-specjalnych-4074.html
Witamy w progach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu! Dostaliście się na studia, ale nowa szkoła, a dla niektórych nowe miasto to wiele zagadek i pytań. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik, w którym znajdziecie wszystkie potrzebne informacje, by odnaleźć się na pierwszym roku.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/podreczny-przewodnik-studenta-3624.html
Prorektor ds. innowacji i współpracy z gospodarką prof. Anna Chełmońska-Soyta: – Przygotowujemy się do nowej perspektywy budżetowej w Unii Europejskiej, w której istotny jest Zielony Ład. Ale nie tylko w biogospodarce widzimy możliwości komercjalizacji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kadencja-2020-2024-gospodarka-i-innowacje-3379.html
Od 1 października działa nowe Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jak będzie ono wdrażane na UPWr, wyjaśnia rektor prof. Tadeusz Trziszka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dokad_zmierzamy_pod_rzadami_nowego_prawa-302.html
Magnificencje, Ekscelencje, Wielce szanowne Panie, dostojni Panowie, Drodzy Przyjaciele, minęły trzy lata od rozpoczęcia naszej kadencji i podjęcia misji kierowania Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu. Na początku kadencji naszym ambitnym założeniem, a nawet trudno wyobrażalnym, był program dla Dolnego Śląska „Zielonej Doliny Żywności dla Zdrowia” jako czynnik wprowadzający nas do uniwersytetu trzeciej generacji (3G). Szczęście nam sprzyjało. Jak się okazało nasz uniwersytet w 2018 (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przemowienie-rektora-rok-akademicki-2019-2020
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kompost-mikroswiat-fascynujacy-i-przydatny-4365.html
Profesor Bolesław Świętochowski – stworzył szkołę naukową, w której wykształcił blisko 40 doktorów, tu po wojnie był organizatorem Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin na Uniwersytecie Wrocławskim. W 1946 został dziekanem Wydziału Rolniczego, a w 1951 prorektorem ds. nauki nowo powstałej Wyższej Szkole Rolniczej. Wybitny naukowiec i dobry człowiek – tak wspominali go współpracownicy i uczniowie.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-swietochowski-w-pracy-wymagajacy-po-pracy-dobry-3610.html
Na półkach w gabinecie prof. Barbary Kwiatkowskiej z Instytutu Biologii Środowiskowej leżą obok siebie czaszki średniowiecznych wrocławskich mieszczan, odlewy czaszek przodków człowieka i rekonstrukcje ich wyglądu. Nad nimi złota statuetka Oscara, którą prof. Kwiatkowska otrzymała od studentów żegnających się z uczelnią. Złoty środek na dobry kontakt ze studentami? Uprzejmość, szacunek i życzliwość. Tylko tyle i aż tyle.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-barbara-kwiatkowska-oscar-i-historyczne-sledztwa-3525.html
Tradycja sięgająca przedwojennej historii lwowskich uczelni. Wielkie nazwiska polskiej nauki i unikatowe projekty badawcze. I nowa od kilku miesięcy nazwa, będąca odpowiedzią na zmieniającą się rzeczywistość. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności świętuje 40. urodziny.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/40_lecie_wydzialu_biotechnologii_i_nauk_o_zywnosci-565.html
Po okresie, kiedy wyjazdy na zagraniczne studia, staże czy praktyki były z powodu pandemii zawieszone albo ograniczone, mobilność wraca. – Możliwości i miejsc jest nawet więcej niż chętnych. Dlatego zachęcamy, by z nich korzystać – podkreśla Krzysztof Kafarski, dyrektor Działu Współpracy z Zagranicą UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mobilnosc-na-upwr--erasmus-i-nawa-szansa-na-edukacyjny-wyjazd-3819.html
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/komorki-do-zadan-specjalnych-4074.html
Witamy w progach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu! Dostaliście się na studia, ale nowa szkoła, a dla niektórych nowe miasto to wiele zagadek i pytań. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik, w którym znajdziecie wszystkie potrzebne informacje, by odnaleźć się na pierwszym roku.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/podreczny-przewodnik-studenta-3624.html
Prorektor ds. innowacji i współpracy z gospodarką prof. Anna Chełmońska-Soyta: – Przygotowujemy się do nowej perspektywy budżetowej w Unii Europejskiej, w której istotny jest Zielony Ład. Ale nie tylko w biogospodarce widzimy możliwości komercjalizacji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kadencja-2020-2024-gospodarka-i-innowacje-3379.html
Od 1 października działa nowe Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jak będzie ono wdrażane na UPWr, wyjaśnia rektor prof. Tadeusz Trziszka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dokad_zmierzamy_pod_rzadami_nowego_prawa-302.html
Magnificencje, Ekscelencje, Wielce szanowne Panie, dostojni Panowie, Drodzy Przyjaciele, minęły trzy lata od rozpoczęcia naszej kadencji i podjęcia misji kierowania Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu. Na początku kadencji naszym ambitnym założeniem, a nawet trudno wyobrażalnym, był program dla Dolnego Śląska „Zielonej Doliny Żywności dla Zdrowia” jako czynnik wprowadzający nas do uniwersytetu trzeciej generacji (3G). Szczęście nam sprzyjało. Jak się okazało nasz uniwersytet w 2018 (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przemowienie-rektora-rok-akademicki-2019-2020
Rezultaty: 1341 - 1350 z 136 podstron