wybierz kategorie wiadomości
Europejski projekt badań gleby pod kierunkiem prof. Webera
17.02.2022
Do pierwszego zewnętrznego konkursu The European Joint Programme „EJP SOIL – Towards climate-smart sustainable management of agricultural soils” zgłoszono blisko 80 projektów. Najwyżej, z 11 wybranych, oceniono „SOMPACS – soil management effects on Soil Organic Matter Properties And Carbon Sequestration”, którego liderem jest prof. Jerzy Weber z Instytutu Nauk o Glebie, Żywienia Roślin i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
City&Co, czyli jak stworzyć miasto przyjazne seniorom
14.02.2022
Konsorcjum z udziałem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będzie realizować jeden z projektów nagrodzonych w międzynarodowym konkursie ENUTC: ERA-NET Urban Transformation Capacities. Na 152 wnioski finansowanie zdobyło tylko 16.
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ze stypendium Bekkera
09.02.2022
Wśród 176 stypendystów, którzy dostaną grant z programu im. Mieczysława Bekkera z NAWA, znajduje się sześcioro naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Geoinformatyka w praktyce: naukowiec UPWr tworzy niezwykły model miasta
03.02.2022
Nowa wielowymiarowa struktura danych do zmienno-skalowej reprezentacji modelu przestrzennego – to nagrodzony w konkursie OPUS 21 projekt dr. Pawła Bogusławskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec nie ma wątpliwości, że zastosowanie modelu będzie szerokie: od analizy zagrożeń powodziowych, przez wpływ projektowanych budynków na otoczenie, do symulacji mobilności mieszkańców na terenie miasta.
Grzyby z UPWr już w kosmosie. Jeśli przetrwają, na orbitę polecą większe organizmy
02.02.2022
Pierwszy polski bio-nanosatelita już jest w kosmosie. 28 stycznia firma SatRevolution poinformowała, że o godz. 10:24 nawiązano z nim łączność. Naukowcy z UPWr wysłali w kosmos powszechnie występujące na Ziemi grzyby gatunku Fusarium culmorum. Będą sprawdzać, jak poradzą sobie przy braku grawitacji.
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr zbada toksyczność gleb miejskich działek
31.01.2022
Czy rośliny uprawiane na okolicznych działkach są zdrowe? Wydawałoby się, że tak. Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, zbada toksyczność gleb miejskich terenów ogrodowych, by sprawdzić, czy tak jest rzeczywiście.
Wyłoniono najlepsze prace z dziedziny badań kosmicznych
27.01.2022
Rozstrzygnięto konkurs na Nagrodę Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej za najlepszą pracę dyplomową z dziedziny badań kosmicznych. Spośród 31 zgłoszonych prac, dwie zwycięskie powstały na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Hodowlany karp będzie zdrowszy
25.01.2022
„Bioinformatyczne modelowanie wpływu suplementacji probiotycznej na mikrobiom stawów hodowlanych i układu pokarmowego karpia” – to temat projektu badawczego, na który finansowanie w konkursie Opus zdobyła prof. Joanna Szyda.
Naukowcy z UPWr badali stężenie sadzy atmosferycznej
20.01.2022
Badania pomiarowe sadzy atmosferycznej przeprowadzone przez trójkę badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego pozwalają ocenić jakość powietrza w różnych punktach Wrocławia. Mogą też być punktem wyjścia do stworzenia mapy miasta pod kątem bezpiecznych zdrowotnie tras dla rowerzystów i pieszych.
Współpraca nie zna granic – Beethoven 4 na UPWr
20.01.2022
Do czwartej edycji konkursu Beethoven Classic wpłynęło aż 67 wniosków – jedynie 15 z nich zakwalifikowało się do finansowania. Wśród niewielkiej liczby badaczy, których wnioski zostały pozytywnie rozpatrzone znajduje się dr Iga Solecka, naukowczyni z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Prof. Marycz: – To krok do powstania szczepionki przeciwko osteoporozie
10.01.2022
Prof. Krzysztof Marycz: – Ta technologia może zrewolucjonizować nasze podejście do leczenia osteoporozy. Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z zespołem, wykorzystując technologię mRNA, zamierza odwrócić proces resorpcji kości. Jego projekt zdobył najwyższe finansowanie w konkursie Tango 5 Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Z dwunastu zgłoszonych do oceny, wybrano zaledwie cztery.
Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr
05.01.2022
Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.
Potrzeba nam przełomu
03.01.2022
Rozmowa z prof. Jarosławem Bosym, rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
- Poprzednia
- 1
- 3
- 4
- 5