wybierz kategorie wiadomości
Studentki UPWr w finale konkursu ogrodniczego „Inspiracje-Aranżacje 2024”
14.11.2024
Podczas Międzynarodowych Targów Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA w Poznaniu, studentki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły uznanie za swój projekt w prestiżowym konkursie „Inspiracje-Aranżacje 2024”.
Dla niepodległej Polski
10.11.2024
Wśród wielu wybitnych naukowców tworzących historię Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nie mogło zabraknąć takich, którzy w swoich życiorysach mieli wyjątkową – bo niepodległościową – kartę. To Aleksander Zakrzewski, Aleksander Tychowski, Tadeusz Konopiński, Zygmunt Golonka i Stanisław Bac.
Prof. Michalska-Ciechanowska: – Lubię wyzwania
05.11.2024
Nowo powołana profesor Anna Michalska-Ciechanowska o tym, co ją kręci w nauce i dlaczego warto walczyć o stypendia, otwartość w zespole oraz odwagę mówienia o swoich badaniach.
BATMAN pomoże nie tylko naukowcom
04.11.2024
Studenci SKN Teriologów skonstruowali urządzenie umożliwiające Bezzałogowy Automatyczny Terenowy Monitoring Akwenów i Nietoperzy (BATMAN). Statek będzie służył do monitoringu aktywności ptaków i nietoperzy na małych zbiornikach wodnych, nie tylko naukowcom. – To również tani i szybki sposób prac inwentaryzacyjnych prowadzonych choćby w procesach przedinwestycyjnych – podkreślają studenci UPWr.
Pamiętamy o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
01.11.2024
Studenci UPWr zadbali o groby rektorów uczelni przed dniem Wszystkich Świętych.
Psy ratownicze pod opieką UPWr
24.10.2024
Lekarze Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr objęli bezpłatną opieką psy ratownicze GOPR-u, WOPR-u i OSP oraz psy „na ratowniczej emeryturze”. Dodatkowo na nasze wsparcie od października mogą liczyć również czworonogi, które przestały pracować, bo uległy wypadkowi lub kontuzji, a którymi opiekuje się Fundacja na Rzecz Psów Pracujących „Psi Ratownicy”.
Honory dla prof. Kiełbowicza
22.10.2024
Prof. Zdzisław Kiełbowicz został wyrożniony tytułem doktora honoris causa Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii im. Stefana Grzyckiego.
Efektywna dydaktyka – sztuka łączenia teorii z praktyką
22.10.2024
Jak skutecznie przekazywać wiedzę, odpowiadając na potrzeby studentów i jednocześnie zapewniając, że będą oni przygotowani do zawodowych wyzwań? Prof. Jan Kapłon, podkreśla, że podstawą sukcesu w nauczaniu jest słuchanie studentów i rozumienie wartości praktycznego podejścia do edukacji.
Ludzie, konie i termografia
21.10.2024
Prof. Maria Soroko-Dubrovina z Instytutu Hodowli Zwierząt o wykorzystaniu termografii w diagnostyce ludzi i koni, kongresie termologicznym, który zorganizowano niedawno na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt i współpracy medycyny człowieka z medycyną weterynaryjną.
Student UPWr podbija żeglarską ekstraklasę
18.10.2024
Kacper Kowalski, student weterynarii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, poza studiami odnosi znaczące sukcesy w żeglarstwie. Mimo że sportem zainteresował się dopiero w wieku szesnastu lat, pomijając tradycyjne klasy przygotowawcze, szybko wypracował sobie miejsce w czołówce polskiego żeglarstwa regatowego.
Medal dla prof. Chełmońskiej
16.10.2024
Prof. Bronisława Chełmońska została pośmiertnie uhonorowana Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu – wyróżnienie przyznano za stworzenie szkoły naukowej biologii rozrodu ptaków domowych, zaangażowanie w prace założycielskie TBR i organizację oddziału Towarzystwa we Wrocławiu.
Nie tylko higiena ciała, ale i umysłu, czyli jak dbać o zdrowie psychiczne na co dzień
10.10.2024
Zdrowie psychiczne coraz częściej staje się w Polsce przedmiotem dyskusji, jednak wciąż pozostaje wiele barier utrudniających otwarte rozmowy i szczere rozmowy o nim. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego Patrycja Krzemieniec, dyrektor Centrum Wsparcia i Dostępności, mówi o mechanizmach prowadzących do załamań psychicznych i wskazuje na proste, ale skuteczne strategie prewencyjne, które mogą wspierać w zachowaniu wewnętrznej równowagi i dbałości o zdrowie emocjonalne.
Prof. Bąbelewski: – Nie istniejemy bez roślin
09.10.2024
Nowo mianowany prof. Przemysław Bąbelewski o tym, dlaczego zakochał się we Wrocławiu i jego parkach, o znaczeniu drzew w mieście, o ogrodach, o tym, jakie arboretum jest jego zdaniem najpiękniejsze w Polsce i o tym, dlaczego z naszego krajobrazu zniknie brzoza.
Podziękowanie rektora prof. Krzysztofa Kubiaka
07.10.2024
Podziękowanie rektora prof. Krzysztofa Kubiaka za udział i współtworzenie Inauguracji Roku Akademickiego 2024/2025.
Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę
07.10.2024
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.
Inauguracja środowiskowa wrocławskich uczelni
02.10.2024
We wtorek 1 października, w Auli Leopoldina rektorzy wrocławskich uczelni zainaugurowali nowy rok akademicki. W trakcie uroczystości odbyła się immatrykulacja nowych studentek i studentów, wręczono też Wrocławską Nagrodę Naukową.
Rozpoczynamy nowy rok akademicki
01.10.2024
W środę, 2 października w Auli im. Jana Pawła II uroczyście zainaugurowaliśmy kolejny rok akademicki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Tradycyjnie podczas inauguracji immatrykulowani zostali studenci pierwszego roku, osoby szczególnie zasłużone dla uczelni dostały odznaki i medale, a uroczystość uświetnił występ Chóru UPWr oraz wykład prof. Andrzej Koteckiego.
Prof. Stępień: – Chciałem zostać siatkarzem
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Bogdan Stępień, dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego o miłości do siatkówki, czy nauczyciel jest jak trener i o tym, że pamiętając o prawach, zapominamy często o obowiązkach.
Prof. Korczyński: – Nauka to proces, który nie ma końca
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Mariusz Korczyński o paszoznawstwie, żywieniu drobiu, o tym, czego nie ma w podręcznikach i czy naukowiec rozmawia z kurami.
Sery, wina i tłumy wrocławian
30.09.2024
Podczas kolejnej edycji Święta sera i wina tłumy wrocławian nie tylko miały okazję zrobić zakupy u najlepszych dolnośląskich winiarzy i serowarów. Były też warsztaty, konkursy, wykłady i plenerowe gotowanie.