eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Doktorant UPWr bada użyteczność nowych formulacji NLPZ do walki z rakiem

19.06.2024

Vaikunthavasan Thiruchenthooran, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr w ramach pracy doktorskiej zajmuje się badaniami nad możliwościami wykorzystania dobrze znanych i powszechnie stosowanych leków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) do walki z rakiem. Zastosowanie dostępnych na rynku leków do nowych celów terapeutycznych określane jest mianem repozycjonowania leków (z ang. drug repurposing) i cieszy się obecnie ogromnym zainteresowaniem ze strony przemysłu farmaceutycznego.

Cztery granty OPUS 26 przyznane dla UPWr

18.06.2024

W bieżącym cyklu finansowania cztery projekty powiązane z UPWr wyróżniły się wartością naukową oraz potencjalnym wpływem na przemysł i ochronę środowiska. Projekty te, kierowane przez dr. hab. Adama Dobrowolskiego, prof. Zbigniewa Lazara, dr. hab. Tomasza Janka oraz prof. Joannę Szydę, uzyskały łącznie dofinansowanie w wysokości około 6 milionów złotych.

Po co nam mózg? Chronobiologia i przepis na pamięć absolutną

10.06.2024

W najnowszym odcinku podcastu, dr Aleksandra Karykowska i dr Joanna Wojsiat rozmawiają na temat mózgu i jego prawidłowego funkcjonowania. Ekspertki poruszają tematy takie jak zdrowy sen, dieta, chronobiologia i podkreślają ogromne znaczenie codziennego ruchu dla utrzymania sprawności i dobrej formy naszego mózgu.

Krzysztof Kotlarz – doktorat na finiszu

05.06.2024

Krzysztof Kotlarz jest na czwartym roku Szkoły Doktorskiej, którą rozpoczął po licencjacie. Przygotowuje się do obrony rozprawy doktorskiej napisanej pod kierunkiem prof. Joanny Szydy z Katedry Genetyki.

Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny

04.06.2024

Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.

Dr Neuvéglise: – Drożdże to fascynujący model badawczy

24.05.2024

Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.

Mamy dwóch laureatów stypendium START

17.05.2024

Stypendium START przyznawane jest przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej wybitnym młodym naukowcom za ich innowacyjne prace badawcze. Wśród tegorocznych laureatów znajdują się dr Paweł Tomczyk oraz dr Igor Turkiewicz z UPWr.

Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny

14.05.2024

Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.

Uczelnia, biznes, konsumenci

14.05.2024

O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.

Prof. Aleksandra Lis: – W dydaktyce stawiam na rozwiązywanie problemów

08.05.2024

Prof. Aleksandra Lis, dziś związana z Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, w ubiegłym roku akademickim została przez studentów uznana podczas ankietyzacji za jedną z najlepszych dydaktyczek Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.

Eksperci UPWr: przymrozki niebezpieczne dla sadów, winnic i ogrodów

25.04.2024

Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku jabłek, śliwek, orzechów. Zmarzły młode ziemniaki, ale też liczne kwiaty i krzewy np. magnolie, winobluszcze, winniki. Jak jednak przestrzega prof. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa UPWr nie należy niczego wycinać, a obserwować i liczyć, że nie wszystko stracone.

3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze

24.04.2024

Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.

Park wokół Zamku Książ pod lupą naukowców

23.04.2024

Nieznane dokumenty, odkrycia przyrodnicze, konkretne plany na przyszłość, a przede wszystkim modelowa współpraca. Naukowcy UPWr oraz Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie wspólnie z interesariuszami i ekspertami zewnętrznymi wypracowali zintegrowaną koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem doliny Pełcznicy pod Zamkiem Książ w Wałbrzychu. Trwający ponad cztery lata projekt został sfinansowany ze środków Niemieckiej Federalnej Fundacji Środowisko.

Dr Ewa Szczepańska: – W dydaktyce nie ma głupich pytań

17.04.2024

Dr Ewa Szczepańska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wyróżnia się swoim zapałem do nauki i nauczania, co potwierdziły w ankietach wysokie oceny studentów. To wyróżnienie, jak przyznaje, było dla niej miłą niespodzianką, ale jednocześnie potwierdzeniem efektywności jej metod dydaktycznych.

Czujniki GNSS i drony pomogą w walce z ASF

16.04.2024

Naukowcy UPWr zbadają przemieszczanie się dzików, aby skuteczniej walczyć z ASF w Polsce. W badaniach wykorzystają czujniki, globalny system nawigacji satelitarnej oraz drony. Dziś walka z tą chorobą polega tylko na depopulacji dzików. Projekt UPWr i Stowarzyszenia Producentów Sektora Rolno-Spożywczego VERUS „Motoryka dzika euroazjatyckiego, jako geneza transmisji Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF)” ma to zmienić.

Uczciwość i rzetelność badawcza w erze AI – międzynarodowy projekt na UPWr

10.04.2024

Jak prowadzić badania w epoce AI? Jak uczyć uczciwości i rzetelności badawczej w praktyce? Naukowcy z UPWr na szkolenie siebie i innych naukowców z zagranicy otrzymali właśnie środki z Narodowej Agencji Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności w ramach Akcji 2, Partnerstwa na rzecz współpracy.

Prof. Sokół-Łętowska: – Rośliny są nieprzewidywalne

05.04.2024

Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.

Atmosfera otwartości i zaufania kluczem do efektywnej dydaktyki

04.04.2024

Dr Patrycja Wróblewska z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt o praktycznym podejściu do edukacji, istotności tworzenia komfortowego środowiska dla studentów oraz otwartej komunikacji w procesie nauki.

Prof. Dyjakon: – Energetyka to jedno z wyzwań dla ludzkości

02.04.2024

Arkadiusz Dyjakon, nowo mianowany profesor, o ewolucji energetyki, jej przyszłości i bezpieczeństwie energetycznym, ale też o uporze, pasji do uczenia innych i miejscu, które otworzyło mu okno na świat.

Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta

27.03.2024

Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.

Będzie szczepionka przeciwnowotworowa?

21.03.2024

Najpierw była szczepionka mRNA przeciwko COVID-10. Potem Nagroda Nobla z dziedziny medycyny dla Katalin Karikó i Drew Weissmanowi za odkrycia, które stały się podstawą opracowania tych szczepionek. Teraz mówi się, że kolejnym krokiem są onkoszczepionki mRNA. Pierwsza przeciwko czerniakowi.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 34

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png