wybierz kategorie wiadomości
Geoinformatyka w praktyce: naukowiec UPWr tworzy niezwykły model miasta
03.02.2022
Nowa wielowymiarowa struktura danych do zmienno-skalowej reprezentacji modelu przestrzennego – to nagrodzony w konkursie OPUS 21 projekt dr. Pawła Bogusławskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec nie ma wątpliwości, że zastosowanie modelu będzie szerokie: od analizy zagrożeń powodziowych, przez wpływ projektowanych budynków na otoczenie, do symulacji mobilności mieszkańców na terenie miasta.
Grzyby z UPWr już w kosmosie. Jeśli przetrwają, na orbitę polecą większe organizmy
02.02.2022
Pierwszy polski bio-nanosatelita już jest w kosmosie. 28 stycznia firma SatRevolution poinformowała, że o godz. 10:24 nawiązano z nim łączność. Naukowcy z UPWr wysłali w kosmos powszechnie występujące na Ziemi grzyby gatunku Fusarium culmorum. Będą sprawdzać, jak poradzą sobie przy braku grawitacji.
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr zbada toksyczność gleb miejskich działek
31.01.2022
Czy rośliny uprawiane na okolicznych działkach są zdrowe? Wydawałoby się, że tak. Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, zbada toksyczność gleb miejskich terenów ogrodowych, by sprawdzić, czy tak jest rzeczywiście.
Ponad 146 tysięcy złotych na okulistykę dziecięcą
31.01.2022
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu po raz piąty zebrał się Studencki Sztab WOŚP. Hasło przewodnie tegorocznego grania to piąty finał na 5! Czy się udało? Kwota zebrana podczas 30 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy mówi sama za siebie.
Wyłoniono najlepsze prace z dziedziny badań kosmicznych
27.01.2022
Rozstrzygnięto konkurs na Nagrodę Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej za najlepszą pracę dyplomową z dziedziny badań kosmicznych. Spośród 31 zgłoszonych prac, dwie zwycięskie powstały na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr zdobywcą nagrody Interstudent 2022
26.01.2022
Chathura Perera zdobył nagrodę Interstudent 2022 w XII edycji konkursu organizowanego przez Fundację Edukacyjną Perspektywy.
Hodowlany karp będzie zdrowszy
25.01.2022
„Bioinformatyczne modelowanie wpływu suplementacji probiotycznej na mikrobiom stawów hodowlanych i układu pokarmowego karpia” – to temat projektu badawczego, na który finansowanie w konkursie Opus zdobyła prof. Joanna Szyda.
Trwa rekrutacja na studia II stopnia
24.01.2022
Do 18 lutego na UPWr trwa rekrutacja na studia II stopnia. Do wyboru jest 17 kierunków i jeszcze więcej specjalności.
Naukowcy z UPWr badali stężenie sadzy atmosferycznej
20.01.2022
Badania pomiarowe sadzy atmosferycznej przeprowadzone przez trójkę badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego pozwalają ocenić jakość powietrza w różnych punktach Wrocławia. Mogą też być punktem wyjścia do stworzenia mapy miasta pod kątem bezpiecznych zdrowotnie tras dla rowerzystów i pieszych.
Współpraca nie zna granic – Beethoven 4 na UPWr
20.01.2022
Do czwartej edycji konkursu Beethoven Classic wpłynęło aż 67 wniosków – jedynie 15 z nich zakwalifikowało się do finansowania. Wśród niewielkiej liczby badaczy, których wnioski zostały pozytywnie rozpatrzone znajduje się dr Iga Solecka, naukowczyni z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Wyjazdy, konferencje i Szalone Studenckie Noce Naukowe – takie rzeczy tylko w SKN-ach
19.01.2022
Na UPWr są 44 koła naukowe. Korzenie niektórych sięgają nawet lat 40. i 50. ubiegłego wieku. Studencki ruch naukowy na uczelni przetrwał już niejedną przeciwność losu w postaci stanu wojennego, zmian ustrojowych czy obecnej pandemii, ale mimo przeszkód dalej prężnie działa. O tym jak, opowiada Daria Gromnicka z Samorządu Studenckiego.
Prof. Marycz: – To krok do powstania szczepionki przeciwko osteoporozie
10.01.2022
Prof. Krzysztof Marycz: – Ta technologia może zrewolucjonizować nasze podejście do leczenia osteoporozy. Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z zespołem, wykorzystując technologię mRNA, zamierza odwrócić proces resorpcji kości. Jego projekt zdobył najwyższe finansowanie w konkursie Tango 5 Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Z dwunastu zgłoszonych do oceny, wybrano zaledwie cztery.
Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr
05.01.2022
Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.
- Poprzednia
- 1
- 6
- 7
- 8