wybierz kategorie wiadomości
Uczelnia, biznes, konsumenci
14.05.2024
O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.
Eksperci UPWr: przymrozki niebezpieczne dla sadów, winnic i ogrodów
25.04.2024
Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku jabłek, śliwek, orzechów. Zmarzły młode ziemniaki, ale też liczne kwiaty i krzewy np. magnolie, winobluszcze, winniki. Jak jednak przestrzega prof. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa UPWr nie należy niczego wycinać, a obserwować i liczyć, że nie wszystko stracone.
3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze
24.04.2024
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.
Park wokół Zamku Książ pod lupą naukowców
23.04.2024
Nieznane dokumenty, odkrycia przyrodnicze, konkretne plany na przyszłość, a przede wszystkim modelowa współpraca. Naukowcy UPWr oraz Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie wspólnie z interesariuszami i ekspertami zewnętrznymi wypracowali zintegrowaną koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem doliny Pełcznicy pod Zamkiem Książ w Wałbrzychu. Trwający ponad cztery lata projekt został sfinansowany ze środków Niemieckiej Federalnej Fundacji Środowisko.
Karateczki z UPWr ze złotym medalem w kata drużynowym kobiet
23.04.2024
Studentki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odniosły imponujący sukces, zdobywając najwyższe wyróżnienie w kata drużynowym kobiet podczas zawodów AMP w Karate w Białymstoku.
Dzień Ziemi z EU GREEN
22.04.2024
UPWr dołączył do obchodów Światowego Dnia Ziemi w ramach sojuszu EU GREEN – studenci mieli okazję zażyć trochę ruchu, porozmawiać o well-being, ale też posprzątać tereny wokół Odry, czy wziąć udział w warsztatach sadzenia roślin.
Czujniki GNSS i drony pomogą w walce z ASF
16.04.2024
Naukowcy UPWr zbadają przemieszczanie się dzików, aby skuteczniej walczyć z ASF w Polsce. W badaniach wykorzystają czujniki, globalny system nawigacji satelitarnej oraz drony. Dziś walka z tą chorobą polega tylko na depopulacji dzików. Projekt UPWr i Stowarzyszenia Producentów Sektora Rolno-Spożywczego VERUS „Motoryka dzika euroazjatyckiego, jako geneza transmisji Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF)” ma to zmienić.
Uczciwość i rzetelność badawcza w erze AI – międzynarodowy projekt na UPWr
10.04.2024
Jak prowadzić badania w epoce AI? Jak uczyć uczciwości i rzetelności badawczej w praktyce? Naukowcy z UPWr na szkolenie siebie i innych naukowców z zagranicy otrzymali właśnie środki z Narodowej Agencji Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności w ramach Akcji 2, Partnerstwa na rzecz współpracy.
Studenci UPWr ze stypendium Ministra Edukacji i Nauki
09.04.2024
Czworo studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyróżnionych stypendium za osiągnięcia naukowe. To Joanna Rosik, Bartosz Wąsik, Dominika Sabat i Jakub Liu.
Prof. Sokół-Łętowska: – Rośliny są nieprzewidywalne
05.04.2024
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
Studentki weterynarii z międzynarodowym stypendium FVE
05.04.2024
Wśród studentów weterynarii wyróżnionych w europejskim programie stypendialnym prowadzonym przez Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE) oraz firmę MSD Animal Health znalazły się dwie studentki z UPWr. Program wspiera przyszłych lekarzy weterynarii w edukacji i rozwoju zawodowym.
Prof. Dyjakon: – Energetyka to jedno z wyzwań dla ludzkości
02.04.2024
Arkadiusz Dyjakon, nowo mianowany profesor, o ewolucji energetyki, jej przyszłości i bezpieczeństwie energetycznym, ale też o uporze, pasji do uczenia innych i miejscu, które otworzyło mu okno na świat.
Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta
27.03.2024
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.
Dwie drużyny z UPWr na podium w finale Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów
27.03.2024
Do finału II Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów, zorganizowanego przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, zakwalifikowało się dwanaście drużyn, reprezentujących różne wydziały medycyny weterynaryjnej. Wśród uczestników znalazły się trzy zespoły z UPWr, z których dwa zdobyły najwyższe miejsca na podium, zajmując pierwsze i drugie miejsce.
Zieleń we wnętrzach – ciekawa wystawa naszych studentów
25.03.2024
Architektura zieleni we wnętrzach to specjalność na kierunku Architektura Krajobrazu, prowadzona wspólnie przez UPWr i Akademię Sztuk Pięknych oraz tytuł wystawy prac studentów, którą do 14 kwietnia można oglądać na ASP.
Cel 5: równość płci i wzmocnienie pozycji kobiet
25.03.2024
Piąty Cel Zrównoważonego Rozwoju dotyczy równości płci i wzmocnienia pozycji kobiet i dziewcząt. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu polityka równościowa zapisana jest (i realizowana) m.in. w celach równościowych przyjętych przez konsorcjum EU GREEN, którego uczelnia jest członkiem, ale też w Planie Równości.
Będzie szczepionka przeciwnowotworowa?
21.03.2024
Najpierw była szczepionka mRNA przeciwko COVID-10. Potem Nagroda Nobla z dziedziny medycyny dla Katalin Karikó i Drew Weissmanowi za odkrycia, które stały się podstawą opracowania tych szczepionek. Teraz mówi się, że kolejnym krokiem są onkoszczepionki mRNA. Pierwsza przeciwko czerniakowi.
FOODCITYBOOST. Zbadamy rolnictwo miejskie
20.03.2024
Dr Marta Sylla z Instytutu Gospodarki Przestrzennej będzie kierować projektem FOODCITYBOOST z zakresu tzw. rolnictwa miejskiego. To europejskie przedsięwzięcie realizowane w ramach unijnego programu badań i i innowacji Horyzont Europa. Na UPWr prowadzić go będą badacze z IGP, Katedry Ogrodnictwa i Katedry Architektury Krajobrazu.
Centrum szkoleniowe chirurgii laparoskopowej
19.03.2024
Studenci weterynarii i lekarze zyskali aparaturę, dzięki której mogą uczyć się doskonalić umiejętności w chirurgii laparoskopowej. To 11 stanowisk zakupionych dla Katedry i Kliniki Chirurgii ze środków zewnętrznych. Docelowo w klinice ma powstać europejskie centrum szkoleniowe, drugie po Strasburgu we Francji i trzecie na świecie po amerykańskim w Kalifornii.
Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości
18.03.2024
Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.
BioExplor – innowacyjne rozwiązania dla medycyny i przemysłu
15.03.2024
Projekt BioExplor, pod kierownictwem profesora wizytującego dr. El-Sayed R. El-Sayed’a otwiera nowe perspektywy w badaniach nad mykobiomem flory leśnej. Prowadzone na UPWr badania w ramach wiodącego zespołu badawczego BioActiv WZB, którego liderem jest prof. Filip Boratyński, skupiają się na odkryciu potencjału endofitycznych grzybów – od opracowywania nowych antybiotyków, po produkcję naturalnych biopigmentów.